2010. december 12., vasárnap

Balsikerű madáretetés

Hamar megjött idén a hideg, és én az annyira tervezett madáretetéssel még kábé sehogy sem voltam. Csak álmodoztam… Álmodoztam, hogy a szerény USB lapból készült és a dobozetető mellé egy gyönyörű, kőrisből készült etetőt fogunk Lacival ketten összehozni. Megálmodtam, hogy amikor hozzák majd a kőrisrönköket – a téli tüzelőt –, abból két gyönyörű korongot vágatok: egyet etetőaljnak, egyet tetőnek. Az oldalak míves, rusztikus ívű ágakból lesznek, és diófapáccal lesz megszínezve. Csavart meg diófapácot vettem is, de akkor jött a derékfájás, az injekciók és egyebek, mire észbe kaptam, már hasábokban állt a tűzifa, nem tudtam egy darab karikát se szeletni a rönkökből a csodaetetőhöz… Aztán megjött a hideg is. Várni továb nem lehetett, így hátizsák vállra, vetőmagboltba el, öt kiló szotyi szatyorba, plusz nyolc cinkegolyó. A szotyit a szokott módon bekevertem a búzával meg lenmaggal, és a nagyobb etető elkészültéig a kicsiből meg a dobozból etettem a kicsiket. Jöttek is szépen a madarak. Kifigyelni nem volt időm, hogy mifélék, csak a rajzásukat láttam. Aztán hamarosan szerkesztettem egy kétliteres palackból és két műanyag tányérból egy fedett, tálas jóönetető félét. Jöttek a madárkák, fogyott a mag rendesen. De még hogy! A végén már gyanús volt, hogy mennyi eleséget megettek. A cinkegolyók is eltűntek a fáról. Gyanakodni kezdtem: itt nemcsak a cinegék kosztolnak, de valaki más is. És tátva maradt a szám, amikor kiderült, ki az.
Ő az; Zsömi kutyánk.

Zsömi Roxinak, öreg kutyánknak a fia. Tizenöt kilós zsemlyeszínű kutyakamasz. Húsvét napján jött világra, öt kölyök-testvérével együtt. A tesói gazdára leltek, de ő ittmaradt a nyakunkon. Igazi sedrebodri kamasz, jeleskedik a lábtörlő nyuvasztása, a szárítóról a ruhák letépkedése és hasonló hasznos dolgok terén. Amúgy nagyon értelmes, és mivel nem támadós, nem kell megkötni sem. (Bezzeg az anyja, az igazi gatyaszaggató!) Piros szívecskés nyakörvben parádézik az udvaron.
Zsömi a kamaszokra jellemző farkasétvággyal rendelkezik, kutya mivolta ellenére: magyarul mindent megesz, ami kajagyanús. Felfalási reperoárjában szerencsére eddig még a tyúkok nem szerepeltek – azok elverik –, de egy időben rendszeresen megette a patisszonokat. A kazánházba mindig beszökött kutakodni, ott tartjuk a kutyaeleséget. Kukázott is már, ennek okán volt, hogy suttyomban megette azt a papírzacskót, amiben kakaóscsigát vettem. És most a madáretető tartalmát is. Az volt a gond, hogy az etetőket túl alacsonyra raktam, és a hó is lenyomta az ágakat. A lehajló ágakkal együtt leszállt a madáretető is. Zsömi látta,hogy jönnek és esznek a kismadarak, az etetőtől nem messze levő utánfutóba beugrott, és a függő etetőt addig rángatta, amíg ki nem dőlt, aztán a tartalmát megette. Utána a másik, nagyobb önetetőt vette kezelésbe: azt a lelógó madzagjánál fogva letépte, kizabálta, végül szét is rágta. A bolti faggyú cinkegolyók szolgáltak desszert gyanánt, ezeket a zöld csomagolóhálójukkal együtt ette meg. Jó gyomor mindent bevesz… Így nem lett se etető, se madár, se kaja. Szorút is Zsömi rendesen!
Így ma reggel egy méterrel magasabbra emeltem az etetőt ( a másik helyett újat kell csinálnom, mert azt teljesen szétcincálta). Cinkegolyó helyett most házi, zsíros madárkalács van. Amikor kiraktam, Zsömi jelentőségteljes pillantásokkal kísérgetett, biztosan nagyon szimpatikus illatú neki a madárcsemege. Lehet hogy azt hitte, hogy amikor elpucolok, majd lebűvészkedi az almafáról. De most már hiába ugrál: két és fél méter magasan vannak a fán a madárkalácsok.
Emiatt a madárforgalom a kertben még csekély, a bolond kutya elriasztotta őket. Kell egy kis idő, mire visszaszoknak, de menni fog, mert az eperfán ott tanyázik a zöldikecsapat, a fűzfán meg a cinegék. Hamar visszajönnek, remélem.Várom őket.
Mivel azonban én AZONNAL madarakat akartam, a munkahelyemen is elkezdtem madarat eteni – főnöki áldással. Itt a felszerelés primitívebb: fagyisdobozból szerkesztett furkó etető, járólapból és téglából összetákolt kaszni a lágyeleségnek meg cinkegolyók, madárkalácsok. És az állhatatosság elnyerte jutalmát: az első nap madarai:
Kékcinege:
Vörösbegy magában:
Vörösbegy és széncinke:Itt elképzelhető, hogy más madárfajok jelennek meg. Otthon azok a madarak ténykedtek, amik a mezők felől jöttek: citromsármányok, tengelicek, pintyőkék. Ott a házak ritkásabbak, nagy nyílt terek vannak, kevesebb fával. Itt sűrűbben állnak a házak, de sok az öreg fa, és közel a Lajta meg az egyetemi park, onnan is várok madár - látogatókat. Van a szomszédban egy ökörszem, seregnyi kékcinege, kenderike, és lehet, hogy őszapó is akad? Tavaly azt is láttam. Ez egy kicsit másabb közeg, vérmes kíváncsisággal várom majd az újonnan megjelenőket.

8 megjegyzés:

  1. A mi kutyánk is megette tavaly a cinkegolyókat..(A garázsban találta meg...
    A munkahelyemen én majd csak januárban kezdek etetni,mert eddig beteg voltam,aztán meg szabi...Nem akarom,hogy szegénykék odaszokjanak,utána meg semmi...
    Ó,vörösbegy,kékcinke!....:)

    VálaszTörlés
  2. Friss munkahelyi helyzetkép: vörösbegy kettő, a szembe szomszéd Ibolyka néni verebei, két kanrigó (verekedtek), százmillió széncinke, és annyi kékcinke, hogy bámulatos. és a csúcs: édes, cuki ŐSZAPÓ! Boldog vagyok! (csak pont ilyenkor nyiffan ki az elem a fényképezőben...)

    VálaszTörlés
  3. Húú, ez durva. Mindig elámulok, amikor az animal planeten mutogatják, hogy mi mindent képesek megenni a kutyák. Rongyokat, harisnyát, az egyik egy hosszú vállfa darabot egészben.
    A napraforgót Bátor is szereti. Amit a papagájok kidobálnak azt fel szokta porszívózni, a múltkor úgy szedtem ki a szájából a műanyag csipeszt, amivel az almát szoktam odacsipeszelni a madaraknak.

    VálaszTörlés
  4. Mérges voltam Zsömire, de aggódtam is, nehogy baja legyen a zöld necctől, de "túlélte". lehet, hogy a papírzacskó után meg se kottyant neki. Bezzeg az anyja milyen válogatós! Csak egyfajta táp, tej, zsíros kenyér, semmi más. A drága magzata meg szotyizik.
    Közben jött az etetőre egy kormos fejű, fehér torkú barnás kis madár, picit kisebb, mint egy "normál" széncinke, talán barátcinege lehet?

    VálaszTörlés
  5. Zsömike lökött:-). Nálunk Jani fabrikált egy második etetőt, igaz csak PET-palackból, és rögzítette a tüskés dzsindzsában. Rögtön megtalálták a cinkék. Azért volt erre szükség, mert a macska rendszeresen a faetető tetején ül és nem engedi oda a cinkéket, elkapdossa a madarakat és odahozza a lábtörlőre.

    VálaszTörlés
  6. Nekünk is amíg volt macska, sokszor beült az etetőbe, és zabálta a madaraknak kitett zsiradékot. Arra azonban nem gondoltam, hogy a kutya így rácuppanik a búzára. Különben tényleg hibbant egy kicsit az a kutya.

    VálaszTörlés
  7. Hajrá Zsömi! :-) Ha egyszer éhes...

    VálaszTörlés
  8. Amikor nekünk kiskutyáink voltak (kilenc németjuhász kölyök!), soha olyan rend nem volt az udvarban, mint akkor. Egyszerűen mindent megettek. Még a téglából rakott tűzrakó helyet is.
    Marsnak pedig a legkedvesebb falat a baromfiaknak készítette dara. Két pofára képes falni.

    VálaszTörlés