tag:blogger.com,1999:blog-7893398935008794914.post4054505132421972690..comments2023-07-27T07:28:50.450+02:00Comments on Zöld.ségek Amatőr kerti napló: Lugasunk és a rezisztens szőlőfajtákHedvighttp://www.blogger.com/profile/00680040382828829971noreply@blogger.comBlogger11125tag:blogger.com,1999:blog-7893398935008794914.post-18671448664930835662019-08-24T14:58:40.384+02:002019-08-24T14:58:40.384+02:00Az Otello tiltása szerintem egy eszement baromság....Az Otello tiltása szerintem egy eszement baromság. Nekünk (szüleimnek) valamikor 360 négyszögöl szőlőnk volt. Körülbelül a harmada Otello, a másik kétharmada vagyes (kadarka, pirosszlanka, piros- és fehér saszla, ezerjó, oportó, kövidinka, stb.) Apám egész életében ezt a bort itta, én is vagy 20 évig. Nem igen tudok arról beszámolni, hogy bármi bajunk lett volna tőle. Tény, hogy nálunk Nova (Noa), Delaware, Izabella nem volt, azokkal tőlem lehet baj. De az Otello nem ártalmasabb, mint bármely nemes fajta.István56https://www.blogger.com/profile/03428934589874601662noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7893398935008794914.post-83940766661530656092019-03-13T16:11:21.914+01:002019-03-13T16:11:21.914+01:00Az Otelló szőlő lekvárnak ,szörpnek is finom,de bi...Az Otelló szőlő lekvárnak ,szörpnek is finom,de birsalmával/ azonos súllyal, ,pucoltan mérve/ lekvárnak is kiváló!Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/02997102099359312866noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7893398935008794914.post-62299259056456600372017-10-03T17:04:29.746+02:002017-10-03T17:04:29.746+02:00
Napjainkban szabályszerű mozgalom van az otelló é...<br />Napjainkban szabályszerű mozgalom van az otelló érdekében. Hozzáértő emberek csodálatos borokat készítenek belőle az esetek többségében házasítással. A domináns az otelló! A 2000. dec. 31.-i kategorikus tiltás hülyeség, dehát már annyi hülyeséget törvénybe iktattak!<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7893398935008794914.post-32722934731524926532017-01-09T20:12:10.680+01:002017-01-09T20:12:10.680+01:00A direkt termőknek (főleg a kék-izabellának) magas...A direkt termőknek (főleg a kék-izabellának) magas a rezverátor tartalma... antioxidáns. A magot is meg kell enni, bár szárítva és kávédarálóban őrölve sokkal jobb hatású a magja.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/12703429475390389161noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7893398935008794914.post-65144114511239914112016-09-07T07:32:37.993+02:002016-09-07T07:32:37.993+02:00Erdelyben barki ad szivesen veszöket gyökereztetni...Erdelyben barki ad szivesen veszöket gyökereztetni...itt van böven.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/01599459596206453647noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7893398935008794914.post-4789357783592008892016-09-07T07:29:58.016+02:002016-09-07T07:29:58.016+02:00Erdelyben barki ad szivesen veszöket gyökereztetni...Erdelyben barki ad szivesen veszöket gyökereztetni...itt van böven.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/01599459596206453647noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7893398935008794914.post-74250203319498362782016-09-04T00:56:58.052+02:002016-09-04T00:56:58.052+02:00Elnézést a zavarásért, itt van még Hédi? Úgy látom...Elnézést a zavarásért, itt van még Hédi? Úgy látom 2012 óta nincs itt írás, pedig felcsillant a remény. Piros delaware szőlő a Férjem gyerekkori kedves emléke, és szeretnék neki ilyen termést szerezni, és tövet is ültetni. Tudna ebben segíteni? Sehol nem tudok beszerezni. agnesasszony27@gmail.com) Előre is köszönöm válaszát privátban!Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/11470438027555809228noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7893398935008794914.post-48025595784642620812012-01-18T15:13:50.057+01:002012-01-18T15:13:50.057+01:00Megütötte a szememet az, hogy Liliomkert írásának ...Megütötte a szememet az, hogy Liliomkert írásának végén utal arra, hogy az Otellót Burgenlandban az EU-tilalom ellenére termelik:<br /><br />http://liliomkert.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1135663<br /><br />"Tökéletes biobor. Megjegyzem, Burgenlandban más a helyzet, ott palackozva árusítható. Ha ott működik, akkor a Sokoró-vidéknek miért nem lehet az otelló az idénybora, mondjuk a Szent Márton-naptól húsvétig terjedő időszaknak?"<br /><br />Ausztriában is tilos telepíteni direkttermő szőlőfajtákat, de Dél-Burgenlandban 2004 óta szabadalmi oltalom alatt állnak, mint tipikus tájfajták. <br />http://www.weinritter-steiermark.at/uploads/weinwissen/Uhudler.pdfHedvighttps://www.blogger.com/profile/00680040382828829971noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7893398935008794914.post-55095157458619029582012-01-18T13:37:16.505+01:002012-01-18T13:37:16.505+01:00Piroska, szerintem ezek a fajták házikerti használ...Piroska, szerintem ezek a fajták házikerti használatra egész jók, csak csemegeszőlőnek egy kicsit magosak. Megköszönném, ha az Otelló-lekvár receptjét esetleg megosztanád velünk. Bort mi sem szándékozunk készíteni belőlük.Hedvighttps://www.blogger.com/profile/00680040382828829971noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7893398935008794914.post-55228148648085658922012-01-18T13:34:50.960+01:002012-01-18T13:34:50.960+01:00Egy adalék még: Végh Antal írt a nova direkttermő ...Egy adalék még: Végh Antal írt a nova direkttermő szőlőről, mint sok baj okozójáról az Erdőháton, Nyíren, c. szociográfiájában, ahol a penészleki gyatra közállapotok egyik okaként a novabor mértéktelen fogyasztását jelölte meg. <br /><br />A másik: A gödöllői kertészeti csomagküldőjének rezisztens szőlői tulajdonképp magyar nemesítések. Többek között idetartozik a Nero is a rezisztens, magyar nemesítésű fajték közé, valamint a kecskeméti Pölöskei muskotály. Rendeltem mindkettőből, de semmire sem ment nálunk, ellentétben az igénytelen, hagyományos fajtákkal, amik sokkal életrevalóbbak.Hedvighttps://www.blogger.com/profile/00680040382828829971noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7893398935008794914.post-63508567042424602632012-01-18T13:28:52.305+01:002012-01-18T13:28:52.305+01:00Ezek a fajták valóban igénytelenek.
Nálunk Otelló ...Ezek a fajták valóban igénytelenek.<br />Nálunk Otelló és Izabella van,ez még a nagyszüleim öröksége.Ők ültették, permetezve még nem volt, de metszeni sem nagyon kell.Itt az akácfákra mászott fel.Én mostanában írányítom a metszőollóval, mivel a fa tetejéről csak a madarak élvezik a csemegézést.<br />Otelló-ból lekvárt készítek,amit igen kedvel a család meg a rokonság.<br />Bort valóban nem szabad készíteni belőle,de a szomszéd néni már igen sok borocskát ivott ezekből,most 82éves.Ő túlélte! :)Piroskahttps://www.blogger.com/profile/03220278416313707174noreply@blogger.com