2013. július 6., szombat

Nyári vegyes

Megint mentegetőzhetnék, hogy miért is nyomom a szunyát egygyerekes gyeses üzemmódban az egyelőre egyszem fiacskámmal blog-dologidőben, de hát...
Szóval rengeteg minden történt az egy hónap alatt. Kifestettünk, elkészült a kerítésünk, gyomos dzsungel lett a kertünkből, a gyomok közé csak szüretelni járunk. Közben bálnásodom erősen (kinyúltam az előző gyereknél vagy mi, de hatalmas a hasam), befőzögetek, rendezkedek, mosok, pisit törlök innen-onnan, terelgetve a kisfiamat a szobatisztaság rögös útjain. Zajlanak azok a jó hasznos, dolgos hétköznapok. Mondom sorjában.

Felújítósdi
Hat éve lakunk bent a házban, a nappalira már igencsak ráfért egy festetés. Mostanra kitapasztaltuk a koszos zónákat, ide falburkoló került, a falakra pedig egy kevésbé kényes, erőteljesebb szín. A tisztább részek maradtak halvány pasztell tónusban. Ilyen volt-ilyen lett:
Jani február óta tervezte, reszelte és hackelte különféle vasakból az utcafronti kerítést, hajós témában. Végül elkészült, olyan lassan, mint a Luca széke. Megérte várni rá.
Készül a gyerekszoba, Andris is és a leendő kistesó is kapott új ágyat. Még nem tudom, hogy fér el majd mindez a 12 m2-es nagyobbik szobánkban. Van még négy hónapom kitalálni.

Virágoskert
Tobzódnak a nagy évelőink fehér és kékeslila színekben. Rajtuk eszméletlen sokféle darázs, méh és poszméh.
Gyöngyvessző és fonalas agávé
Szamárkenyér és muskotályzsálya

Öngyógyítós részleg

Ez a dzsungel a répa-hagyma-paradicsom trió ágyása. Gyomból elég kevés tud kikelni, répazölddel és paradicsomkaccsal is mulcsozom a területet. 

Ez a karalábé-cukkini részleg, sok körömvirággal. A sok salátasor titka annyi, hogy ilyenkorra mind kifogy, mert kiesszük vagy felmagzik. Mulcsnak a szárba szökkent saláta is jó, a körömviurág is meg a gazok is. Terem becsülettel, bár a sárga patisszon csak mostanában kelt ki.


Papírmulcs gyümölcsfáknak
A körtefák, almafák idén minden elképzelhető nyavalyát elkaptak, gomba, baci, bogár jött csőstül.  Az alattuk lévő területet nem is hasznosítottuk, szinte belegyógyult a létra a földbe. Vagy ágakat vágtunk, vagy permeteztünk. Közben a terület jól elgazosodott, hetente kellett kapálni amúgy üresen. A festők által itthagyott újrapapírból, amivel a padlót takarták lépésálló fólia helyett, papírmulcsot készítettem, belocsolva. Lenyírt fűvel fogjuk takarni. Így talán megszabadulunk a területen elszabadult szulákoktól, tarackoktól. 
Jó kis találmány ez az újrapapír henger, 1,21 m széles tekercsben kapható, 1700 Ft a 25 méteres tekercs, kiválóan fog rá az aszfaltkréta, a sima kréta, a festék, a filctoll, minden. Érdemes az apróknak is beszerezni egyet, kreatív célokra. A gazdaboltokban, festékboltokban egyaránt kapható.

Málna
Nos, nekünk csak pár szem termett az őszi telepítésből, kóstolónak. Az FN híre temeti a magyar málnát. A Rábaközből egy kedves ismerősünk a szupermarketes ár töredékéért hozta kilóját a málnásgazdáktól, gurulósan, konyhakészen. A Sokoróalján 4-500, a Rábaközben 700-1000 Ft-ért lehet háztól vásárolni.  Hálásak, hogy ennyiért megvesszük tőlük. Sajnos, tényleg egyre ritkábban kapható. Mi négy ládányit, hét kilót vettünk tesómmal felesben. Fagyasztottuk, befőztük. Perverz módon én halálcukros, zselésítős hitlerszalonnát készítettem belőle, buktának... no meg kevert omlós málnás pitét.







5 megjegyzés:

  1. Jó nagy munkában vagytok. Szép lett a nappali, és a kerítés is nagyon-nagyon.

    A kerted igazi zöldségbánya, nekem nem kelt körömvirág, sem büdöske, pedig minden évben dugig voltunk vele. A répád gyönyörű, nálunk szó szerint nem lehet látni a gaztól, már ami kikelt. Idén ez is veszteséglistás lesz. De olyan sok jó dolog van, hogy már nem is izgatom rajta magam. Lesz, ami lesz. Még csak most kezdődik a szüret.:)

    Kati nálunk is leszokóban, ősszel ovis lesz, már nagyon várja.

    VálaszTörlés
  2. Meli,nem kicsit izgulok. Andris csak tavasszal megy oviba, bár már eléggé érdeklik a gyerekek. A te nagyobbikod könnyen vette az akadályokat? Andriska elég bátor, alkalmazkodóképes is, már nem annyira anyás, de sajnos elég kötözködős, igencsak fiús természetű. Ráadásul én nem tudom miért, a 1010-es gyerekek 75%-a kisfiú. Érdekes egy csoport lesz...

    VálaszTörlés
  3. Nagyon élveztem olvasni a soraidat!!!!!
    Ez az újrapapír nagyon megfogott.Köszi!!!!
    Még olvasni is sok volt,amiket csináltatok, úgyhogy nem nyomod te azt a szunyát.:)

    VálaszTörlés
  4. Az írásod hatására azt álmodtam, hogy termes vagyok....Jó egészséget nektek!

    VálaszTörlés
  5. Nem unatkoztok! Nagyon szép lett mindenetek! Vigyázz magadra!

    VálaszTörlés