2012. január 18., szerda

Lugasunk és a rezisztens szőlőfajták

Otelló szőlő
 Az idén megépült a pergola, amihez a szőlőket is eltelepítettük. A tőkéket anyósomtól kaptuk, ő bujtotta nekünk a saját kertjében. Felsorolta a fajtaneveket is: Delaware, Otelló, Zalagyöngye, Izabella, Saszla. Az ültetéshez azt a jótanácsot adta, hogy ezek nem kényes, ellenálló fajták, bírni fogják a hideg teleket, az alföldies klímát. Nem is betegesek, kevés permetezéssel beérik. Csodálkoztam egy kicsit, de aztán megtudtam, mit érdemes tudni a rezisztens szőlőfajtákról.   Kiderült, hogy elég gáz egy társaság.
  Szóval ezek a szőlők amerikai eredetűek, saját gyökerükön teremnek, nem oltványok, ezért nevezik direkttermőnek őket. Valóban hidegtűrőek és ellenállóak. Csemegeszőlőnek megjárják, de borszőlőként való felhasználásuk nem a legjobb ötlet, erjedésük során ugyanis mérgező maetilalkohol keletkezik. Jellegzetes ízük van, ami a borokból kiérződik és nemkívánatos. 

A szakértők konkrétan így fogalmaznak a minőségükkel kapcsolatban: " Az ellenálló képesség és a minőség a direkttermők esetében negatív korrelációban áll egymással. Ennek ellenére a korabeli gyűjtők erős növekedésük és tetszetős lombozatuk miatt számos direkttermőt hoztak be Európába. E szállítmányokkal érkezhetett a lisztharmat, a filoxéra és a peronoszpóra a kontinensre."

 Ezek a direkttermők és rezisztens fajták aztán - ezek szerint az általuk is okozott -  nagy filoxéravész után terjedtek el Magyarországon. Jellegzetes képviselőik az amerikai eredetű  Concord, Glenora, Niagara, Reliance szőlőfajták. Elterjedt változataik az Otelló, az Izabella, a piros és fehér Delaware. Magyar nemesítésű, az európai borszőlővel keresztezett változataik  többek között a Zalagyöngye, a Medina.  

Majd a következő évtizedekben az ország nyugat-dunántúli és hevesi részein eléggé elterjedt és sok házikertben ma is művelik. Borszőlőként tilos ültetni, sőt a bortörvény II. fejezetének 6. paragrafusa értelében 2000-ig az ilyen ültetvényeket ki is kellett vágni, árutermelésre nem felhasználhatók.
A tilalom hátterében a metilalkohol áll, ami valóban veszélyes mérgezéseket okozhat, ugyanakkor mivel ezt a veszélyt sokan túlzónak érzik, vitákat is generál. (Ugyan ki bírna meginni egyszerre negyven liter Otellót?) Ugyanakkor a Sokoró vidékén, Zalában ezek a hagyományos fajták. Számos szüreti szokás kapcsolódik hozzájuk. 

Nagyapám is telepített annak idején egy kis darab Otelló szőlőt, ami kiskorunkban még Apu is művelt, sőt néhány tíz liter irgalmatlan savanyú házi bort is készített belőle. Aztán ahogy nőtt az egyéb elfoglaltság, egyre kevesebb energia jutott a szőlőre, végül kivágták az összeset. Annak a savanyú bornak a zamata azért nem felejtődött el, nemrég Jani egyik munkatársa hozott egy kis palackkal, erős nosztalgiát támasztott bennem az a jellegzetes rókaszőlő-íz. 

Gyermekként így, a direkttermő szőlőknek köszönhetően  volt szerencsém látni szüretet, darálót, szőlőprést, permetezőt, ezért azt hiszem, hálás lehetek a szüleimnek. Most mindenesetre nagy kihívás lesz ismét a szőlővel való bíbelődés.
 

11 megjegyzés:

  1. Ezek a fajták valóban igénytelenek.
    Nálunk Otelló és Izabella van,ez még a nagyszüleim öröksége.Ők ültették, permetezve még nem volt, de metszeni sem nagyon kell.Itt az akácfákra mászott fel.Én mostanában írányítom a metszőollóval, mivel a fa tetejéről csak a madarak élvezik a csemegézést.
    Otelló-ból lekvárt készítek,amit igen kedvel a család meg a rokonság.
    Bort valóban nem szabad készíteni belőle,de a szomszéd néni már igen sok borocskát ivott ezekből,most 82éves.Ő túlélte! :)

    VálaszTörlés
  2. Egy adalék még: Végh Antal írt a nova direkttermő szőlőről, mint sok baj okozójáról az Erdőháton, Nyíren, c. szociográfiájában, ahol a penészleki gyatra közállapotok egyik okaként a novabor mértéktelen fogyasztását jelölte meg.

    A másik: A gödöllői kertészeti csomagküldőjének rezisztens szőlői tulajdonképp magyar nemesítések. Többek között idetartozik a Nero is a rezisztens, magyar nemesítésű fajték közé, valamint a kecskeméti Pölöskei muskotály. Rendeltem mindkettőből, de semmire sem ment nálunk, ellentétben az igénytelen, hagyományos fajtákkal, amik sokkal életrevalóbbak.

    VálaszTörlés
  3. Piroska, szerintem ezek a fajták házikerti használatra egész jók, csak csemegeszőlőnek egy kicsit magosak. Megköszönném, ha az Otelló-lekvár receptjét esetleg megosztanád velünk. Bort mi sem szándékozunk készíteni belőlük.

    VálaszTörlés
  4. Megütötte a szememet az, hogy Liliomkert írásának végén utal arra, hogy az Otellót Burgenlandban az EU-tilalom ellenére termelik:

    http://liliomkert.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1135663

    "Tökéletes biobor. Megjegyzem, Burgenlandban más a helyzet, ott palackozva árusítható. Ha ott működik, akkor a Sokoró-vidéknek miért nem lehet az otelló az idénybora, mondjuk a Szent Márton-naptól húsvétig terjedő időszaknak?"

    Ausztriában is tilos telepíteni direkttermő szőlőfajtákat, de Dél-Burgenlandban 2004 óta szabadalmi oltalom alatt állnak, mint tipikus tájfajták.
    http://www.weinritter-steiermark.at/uploads/weinwissen/Uhudler.pdf

    VálaszTörlés
  5. Elnézést a zavarásért, itt van még Hédi? Úgy látom 2012 óta nincs itt írás, pedig felcsillant a remény. Piros delaware szőlő a Férjem gyerekkori kedves emléke, és szeretnék neki ilyen termést szerezni, és tövet is ültetni. Tudna ebben segíteni? Sehol nem tudok beszerezni. agnesasszony27@gmail.com) Előre is köszönöm válaszát privátban!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erdelyben barki ad szivesen veszöket gyökereztetni...itt van böven.

      Törlés
    2. Erdelyben barki ad szivesen veszöket gyökereztetni...itt van böven.

      Törlés
  6. A direkt termőknek (főleg a kék-izabellának) magas a rezverátor tartalma... antioxidáns. A magot is meg kell enni, bár szárítva és kávédarálóban őrölve sokkal jobb hatású a magja.

    VálaszTörlés

  7. Napjainkban szabályszerű mozgalom van az otelló érdekében. Hozzáértő emberek csodálatos borokat készítenek belőle az esetek többségében házasítással. A domináns az otelló! A 2000. dec. 31.-i kategorikus tiltás hülyeség, dehát már annyi hülyeséget törvénybe iktattak!

    VálaszTörlés
  8. Az Otelló szőlő lekvárnak ,szörpnek is finom,de birsalmával/ azonos súllyal, ,pucoltan mérve/ lekvárnak is kiváló!

    VálaszTörlés
  9. Az Otello tiltása szerintem egy eszement baromság. Nekünk (szüleimnek) valamikor 360 négyszögöl szőlőnk volt. Körülbelül a harmada Otello, a másik kétharmada vagyes (kadarka, pirosszlanka, piros- és fehér saszla, ezerjó, oportó, kövidinka, stb.) Apám egész életében ezt a bort itta, én is vagy 20 évig. Nem igen tudok arról beszámolni, hogy bármi bajunk lett volna tőle. Tény, hogy nálunk Nova (Noa), Delaware, Izabella nem volt, azokkal tőlem lehet baj. De az Otello nem ártalmasabb, mint bármely nemes fajta.

    VálaszTörlés