Kerti és természetjáró kalandok

Dunasziget, hallépcső

Nincsenek megjegyzések
Szerencsés helyen élünk.  Egy biciklis iramodásnyira négy szabadstrand, két termálfürdő, két kenukölcsönző vár ránk, száz kilométeren belül pedig két főváros és egyik sem kutyasz@ros. Szerencsés még a hely abból a szempontból is, hogy ha ősszel színes lombokra és erdőszagra vágyunk, szinte bármelyik mellékutca végén előbb-utóbb túrázásra csábító erdőbe botlunk. A szomszéd falu, Dunasziget még szerencsésebb, hogy magát a falut és a környékét is át-meg átszövik a Duna mellékágai. Ezek az erdők síkvidékiek, kevertek, rétekkel és folyópartokkal váltakozók. Boldogító változatosságot kínálnak a szemnek. 


Növények
Bár ősz van, sok a virág. A legpompásabb a bíbor nebáncsvirág volt, az ártérben pirosat és halvány rózsaszínűt is találtunk.
A mi kertünkben viszont a felül fehér-alul rózsaszín verzió honosodott meg, befogtam maghullató, önmagától kikelő egynyárinak ezt az özönnövényt.

A héjakút mácsonya szárazon meredezik, rajzolatos mintával dekorálja ki az őszi égboltot a töltés tetején. 


Kőrakásokat, zárásokat benövő tarkabarka seprencék, füzek, aranyvesszők és egyéb kórókAz út célja egy fontos vízügyi építmény, a Denkpáli műtárgy és a hallépcső. 1998-ban fejeződött be az építése, aminek az volt a célja, hogy vizet juttasson a Duna elterelése után kiszáradóban lévő cikolai ágrendszerbe és lehetőséget adjon a vándorló halaknak a felső folyószakaszba való feljutásra.

Ez a mesterséges patak a halak egérútja, a tulajdonképpeni hallépcső, amely kikerüli a zárást.
A hallépcső kiindulópontja

Leselkedőablak, itt figyelhetőek meg a vándorló halak. Napi többszáz is átvándorol a hallépcsőn a leírások szerint.

Ez az gát tart vissza annyi vizet, hogy a Cikolai-Duna ne száradjon ki. Jól teszi, táplálja a kedvenc strandunkat :-)

Este a vízparton

Jó kis túra volt és még sok ilyen felfedezésre váró utacska van a környéken. Szerencsénkre mind babakocsi-kompatibilis :-)

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése