2014. november 2., vasárnap

Fahéj-rejtély

Szeretjük a fahéjas dolgokat: tejberizs, palacsinta, diós-mákos töltelékek, forralt bor, satöbbi. Van belőle a bolti kiszerelés szerint egész, meg őrölt, de az egész verzión belül is többféle minőségű. Van a valódi fahéjrúd meg van az a darabos fajta, amire csak gúnynévképpen illik az egész fahéj elnevezés. 
Volt valamennyi ebből a vicc kategóriába illő egész jellegű fahéjból és úgy gondoltam, fahéjas cukornak még megjárja a tejberizsre. (Fahéjas tejberizsből is egyszer vettem csak a nagyobbik fiam nyaggatására egy M betűvel kezdődő márkanevűt, amit aztán ott is hagyott a legényke az asztalon azzal a kifogással, hogy hányásíze van. Megkóstoltam és rájöttem, hogy a gyermek ízlése teljesen precíz és kifinomult. Valóban hányásíze volt.. Megint bebizonyosodott, hogy a házi a jobb.) 
Fogtam a nászajándékba kapott kávédarálót -sosem sejtettem, hogy ennyire jó barátom lesz a kis szerkezet- és kristálycukorral ledaráltam a fahéjtörmeléket. Kicsit darabos lett, de egy teaszűrővel hamar kiszitáltam belőle a durván darabos részeket. Kész lett a házi őrölt fahéj, pontosabban fahéjas cukor. 
Sokkal ízesebb-illatosabb, mint a bolti zacskós őrölt fahéj cukorral kevert változata. Viszont érdekes módon a színe sokkal halványabb, mint a megszokott. Most már csak egy kérdésem maradt: mi a túró van abban az őrölt fahéjnak címkézett bolti zacskóban, ami fest, mint a nyavalya, de alig van valami íze-bűze. Barna festék? Fakéreg?
Nem töprengtem túl sokat a megoldáson, a házi fahéjas cukorral ízesített tejberizs viszont nagy sikert aratott, bár kevésbé volt olyan tipikusan fahéjbarna a teteje. Kíváncsi lennék a rejtély megoldására: mi a csudát tesznek az őrölt fahéjas zacskóba?

2 megjegyzés:

  1. Mivel te frissen daráltad, az íze intenzívebb, de a cukor miatt a színe halaványabb, mint a csak fát tartalmazó boltié. Szerintem ez a titok :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem nem ennyire szimpla. Inspiráló a kommented
      Amint tudom frissítem a posztot fotókkal.

      Törlés