2014. november 8., szombat

Rózsacukor villámgyorsan

Ha még találunk a kertünkben rózsavirágokat, érdemes megszárítani a szirmokat. Sokféleképpen használható, csodás ajándék a kertből az aszalt rózsa, amiből akár gasztroajándék is lehet karácsonyra vagy csak úgy. Nálam most épp rózsacukor készült és nemsokára rózsás keksz is lesz.

November elején a fagymentes, enyhe időben még virítanak a rózsák, de közelít az őszi metszés ideje. Más években ilyenkor inkább halogatni szoktam a visszavagdosást, de idén más ötletem támadt. Nem kegyelmeztem a töveken virító, nyílófélben lévő rózsavirágoknak, mivel rózsacukrot szerettem volna készíteni belőlük. Az ötletet derékasszony remek bejegyzése adta, ahol gyönyörű, saját tervezésű címkéket is lehet találni a számos felhasználási ötlet mellett. Stílusosan így is lehet csomagolni a rózsacukrot.

Az ideális erre a célra természetesen az épp kinyílt, illatos (sötétbordó) tearózsa. Nekem ebből épp nem volt, csak  sárga, a no meg néhány fej  egyszerű bokorrózsaszirom. 6-7 virágfejet gyűjtöttem be a kertből. Megmostam, szűrőben jól lecsurgattam, mielőtt az érdemi munkába fogtam.

A szárítással korábban már próbálkoztam, gyatra eredménnyel. Jó leírás volt itt, anyátoknál, de nekem mégsem sikerült. A padláson papíron, szétterítve aszalt rózsaszirmok csúnyán bebarnultak, valamennyire mégis szívósak maradtak, mozsárban összezúzni nem igazán sikerült őket, amint a fentebb linkelt írás javasolta.

Ekkor beugrott egy gyorsabb, igaz nem túl elegáns (állítólag aroma- és illatgyilkos) megoldás: a mikró. Maradék egy-két evőkanálnyi vágott zöldfűszert időnként már "aszaltam" a mikróban, későbbi felhasználásra és elfogadható eredményt adott az eljárás. Most ezt a rózsákra alkalmaztam. Előnye, hogy szinte egy mosogatás alatt, csak úgy mellékesen elkészül a szárítmány s közben parádésan beillatosítja a lakást. A szirmok színe is kevésbé veszik el aszalás közben. Nem kell hozzá más, csak jól működő megosztott figyelem.

Az aszalódás fázisai
Szóval 1000 watton 1 perc melegítést kaptak a szirmok, utána átrendezgettem, az összetapadt nedves csomókat, szétszedegettem, amíg kissé kihűltek. Hat-hétszer kapták meg a szirmok a dózist, minden melegítés után átrakosgatás, szétszedegetés következett. Sok vizet adtak ki gőz formájában. Az ötödik pakolgatás után  jöttem rá, hogy a legegyszerűbb két tányért használni az áthelyezéshez. Azárt fontos ez, nehogy összefőjenek a szirmok.


A végén még kétszer fél-fél percre visszatettem a mikróba a tálat, mire szinte teljesen zörgősre száradt a virág. Ebben a fázisban vigyázni kell, akár lángra is kaphat a szárítmány, ezért rövidítettem a melegítési időn. Mivel a rózsaszirmok víztartalma különböző lehet, ha szükséges, még többször is lehet ismételgetni a szárogatás-rakosgatás fázisait. Tehát kb. 7x 1perc, majd 2x fél perc aszalásra volt szükség 1000 watton. 

Szemet gyönyörködtető a végeredmény. Lehet belőle ebben a fázisban  tea vagy fűszerkeverék, esetleg illatszeres zacskó is, vagy akár vodkába áztatható csak úgy karácsonyi ötletelésképpen. A rózsacukrot kávédarálóban készítettem, az összes szárított sziromhoz 4 evőkanál cukorra volt szükség. 

A végeredmény finoman tarka, pasztell rózsaszínes tónusú por. Enyhén rózsaillatú, csipkebogyóteára emlékeztető ízzel örvendeztet meg.

Apró omlós kekszeket szeretnék belőle sütni, kézzel formázva, a közepébe mélyedést nyomva, kis málnalekvárral. Valami ilyesmit, mint KajaPiaZongoránál, a képet is tőlük vettem. Folyt. köv,








3 megjegyzés:

  1. Azta, nagyon jó ötletek, idén nem is nyúltam a rózsákhoz, a metszésen és a bogárszedésen kívül. Pedig a szörpöt nagyon szerettük, és a lekvárra is fájt a fogam. No, ezt is beteszem a to do listára, igaz csak jövőre,.

    VálaszTörlés
  2. Ez tényleg jól hangzik, de az őszi metszést nem értem. Ősszel teljesen felesleges, sőt szerintem nem is szabad visszametszeni a rózsákat.

    Petra

    VálaszTörlés
  3. Ó, de jól néz ki! Még nem hallottam róla! Én is mentettem:) Jövőre talán már lesz miből készítenem:)

    VálaszTörlés