2014. november 3., hétfő

Színezzük a buktát

Szóval, így néz ki a számszerű mínuszunk számokban és ábrában kifejezve:


Ráfordítás

Bevétel

Dologi
Munka

Február

15000

Március
6470
8500
9900
Április
1070
13500
3100
Május
2500
8500
1200
Június-július

8000
14950
Augusztus
5000
9000
11000
Szeptember
5500
4000
40280
Október

17000
8050

20540
83500
88480
Együtt

104040

Különbözet


-15560




Dolgozgatom fel magamban ezt az eredményt, de mindig arra lyukadok ki, hogy nem ennyire egyértelmű az, hogy nem éri meg a kerttel vesződni. Nem csak a szívem mondja ezt, hanem a számok és az észérvek is. 
Nézzük a befektetett munkát. Ezer forinttal számoltuk óránként az egyszerűség kedvéért, de ez nagyon is húsba vágó kérdés. Sok-e ez a szezonjában napi fél-egy órányi időráfordítás? A szabadidőnk az egyik legdrágább kincs a végesre szabott életünkben, s ennek kellemes és hasznos eltöltése eléggé meghatározza az életminőséget.  Férjem jórészt ülőmunkát végez, ez a sok órányi ház körüli munka bevételt hoz, ahelyett, hogy pénzt vinne költségesebb hobbik vagy éppen az egészséget szolgáló, de meglehetősen drága sportbérletek, focis teremdíjak formájában. (Ennek köszönhettük azt a fránya műtétet, ami borította a zöldséges projektet...) Nem mintha amúgy nem férne be az életünkbe némi sport, kirándulás.

Jani gazdaszemmel úgy gondolkodott hogy a bevétel és kiadás különbözete 67940 Ft tiszta haszon, ezt elosztjuk a 83 munkaórával, 818,50 Ft-ra jönne ki az az órabér, amit magunknak előállítottunk. Ez kevesebb ugyan, mint a munkahelyi nettó, de nagyobb a szabadságunk abban, mire fordítjuk. 
A bevételekkel kapcsolatos számításokól annyit, hogy az aktuális piaci árakat vettem alapul, vagy konkrétan megkérdeztem a mosoni piac kofáit, vagy a budapesti nagybani piac honlapját nézegettem jobb híján. Ha az átlag bolti/piaci áru helyett a biotermékekkel versenyeztetjük meg az otthon termett zöldséget-gyümölcsöt  (vegyünk mondjuk 25%-kal magasabb árat), akkor a bevétel már 110600 Ft, ebben az esetben máris 6560 Ft-os pluszban vagyunk. Mondjuk a hivatalos bevizsgálás és minőségbiztosítás költségei nem jelennek meg úgy, mint a valódi organikus termékeknél, annak ellenére, hogy a kertben megtermelt javak is műtrágya- és vegyszermentesek, kevésbé terhelik vegyi szennyezőkkel a szervezetet.
Nehezen számszerűsíthető az a megtakarítás, ami a feleslegesen meg nem vásárolt termékekből, árukból állna össze. Olyasmikre gondolok, mint a kerti sütögetéshez felesleges faszén és grillbegyújtó, a tyúkoknak elhordott zöldhulladék, az óvodába bevitt gyümölcs, vagy a temetőbe kivitt virágok, fenyőágak, az udvarban kihelyezett házilagos mulcs. Ez arányaiban akár néhány tízezer forint is lehet. 
Ezenkívül nem is túl nehéz dolog a termények értékét házilag is jelentősen növelni dió-, mogyorópucolással, befőzéssel, aszalással. Ez időráfordítást és némi tapasztalatot igényel, de szintén akár néhány tízezres tényező is lehet. Ez is felfelé húzza a mérleget.
Fontos még, hogy az évek óta kertészkedő, ezt-azt hasznosító emberek szemlélete megváltozik. Jobban megbecsüli, amije van, nem vágyik folyton újabb meg újabb cuccokra. Sokszor kész termékek felkutatása helyett a kreativitását felhasználva saját maga keres személyre szabott megoldást a felmerülő problémákra, használja az eszét és a kezét. A kisebb cuccdüh zöldebb gondolkodást jelent. 

Felesleg is keletkezik néha és megint csak nehezen számszerűsíthetőek a szomszédsággal bonyolított csereügyletek, pl. hullott barackért pálinkát, dunsztosüvegekért almát, csicsókáért írisztövet lehetett idén például adni-kapni.

A mérleg egyik serpenyőjében tehát ott a sok feláldozott szabadidő, a néhány tízezer forintnyi dologi kiadás és az ehhez képest számszerűleg kevesebbet érő termés. A másik oldalon ott az aktív pihenés, a minőségi termények, az egyszerűbb-zöldebb életmód, kevesebb veszendőbe menő dolog és a környezettel fenntartott kapcsolat. Megéri? Nem éri meg? Mit gondoltok? 

Nekünk, a mi családunknak egyértelműen megéri.

9 megjegyzés:

  1. Természetesen megéri! Nekem mégúgy is, hogy pénz 0 jön belőle. De jön: friss levegőn lét, mozgás, bio zöldség-gyümölcs szezonálisan, valamint a fagyasztó feltöltése (mikor miből sikerül többet...) Remek ajándékok a saját lekvárok, szörpök, kerti virágok, amiket így nem kell venni, tehát az elmaradt kiadás, az bevétel. Tegnap 3 órán át komposztot rostáltam és egyértelműen felmentettem magam az aznapi karra gyúrás alól! :))) Csak így szabad nézni:)

    VálaszTörlés
  2. Én is így gondolom. Nem hagyom azért parlagon a kertet, mert a számok azt mutatják, nem éri meg, vagy mert kicsit alacsonyabb órabérre jön ki, mint a munkahelyi meló.

    VálaszTörlés
  3. Ha arra gondolsz, hogy már a piacokon se kapható normális paradicsom, csak a ki tudja miben nőtt, ízetlen, ami minden nagyáruházban egész évben fellelhető, akkor máris megéri. Én ugyan nem számoltam utána, hogy mi mennyibe került nekem, de nem is adnám semennyiért a fantasztikus ízeket!

    VálaszTörlés
  4. Elég nehéz mérni ezeket a dolgokat, a befektetést objektívebben mérhető, de amit kapsz, az már sokkal nehezebben számszerűsíthető. Addig, amíg jókedvvel mész ki, szívesen tervezgetsz, örülsz az apróságoknak is, lehet nem is kell számolgatni. A legaprólékosabb számítások sem lesznek soha annyira valóság közeliek, mint a vakondtúrás földje a mókijaid körme alatt, vagy a munka közben kipirult arcotok.


    Nem találom a címetek, ha küldenél mailt örülnék neki.

    VálaszTörlés
  5. Szerintem a kerti munkat nem szabad igy szamolni...
    olvastam, ha rendben van a kert akkor a ház ára akár 20 % al többet is ér ill. ennyivel többért lehet eladni.
    Egy szép, gondozott kerben sétálni , az ma már megfizethetettlen. (Lelki béke)
    A kerben előállitott zöldség, gyümölcs termelése közben megszerzett informaciók vajon mennyire számszerűsithetőek?

    csak 3 dolog amit nem vettél figyelembe, de gondolom lehetne még folytatni a sort...
    Persze ha csak a bevétel -kiadás oldalt nézzük szigorùan akkor igazad van, ezért is van annyi gazos, műveletlen kert.

    VálaszTörlés
  6. Örülök, hogy hasonlóan gondolkodunk. Gazdaságosság helyett szerelem. Már boldogabb vagyok :-)

    VálaszTörlés
  7. Csatlakozom az előttem szólókhoz. Náluk még semmi haszna nincs szegény kis kertünknek. Csak maga a megléte mérhetetlen nagy öröm. Hogy minden nap látok valami csodát, egy szép madarat, egy nyíló virágot, hogy egyáltalán van hova kimenni és nem a lakásban kell zsúfolódni, már felbecsülhetetlen:) Ha pedig még teremni is fog valami az én belső mérlegem a pozitív irányba fog lendülni:)

    VálaszTörlés
  8. Mindenképpen biozöldségként számold (az elözőp bejegyzésben volt) mert ha nem sok vegyszert használsz akkor szerintem ahhoz van közelebb. Minta sima boltihoz.

    VálaszTörlés