2015. február 23., hétfő

Gallyak hasznosítása

Nálunk örök probléma a sok ág, ami metszésnél, kertalakításnál keletkezik és nagy kupacaival elcsúfítja az udvart. Kezelésére a gazégetés gaztett, de szalonnasütés már elfogadhatóbb mód. A kertben van egy kis nyitott, maradék téglából készült sütögető, szezonjában egész sokat használjuk is. A gallyak mennyisége azonban annyi, hogy kb. minden nap sült szalonnát vacsorázhatnánk a kertben, ami azért nem működőképes megoldás.  Hosszú távon, ha elkészül a melléképületünk, biztosan hasznát vesszük majd egy takaréktűzhelynek, de addig is kell valamit kezdeni az ágtömeggel. 

Fogy valamennyi ág, mint babkaró, paradicsomtámaszték, dísznövényfuttató, lehet fonni is a szőlővenyigékből, meg biztos lehet más tippeket is kiokoskodni, de azért ott áll az udvaron az a két köbméternyi ághalmaz, ami idén keletkezett a kertalakítás során. Normál években úgy fél m3 keletkezik. Foglalja a helyet, kirohad alatta a fű, belenő a csalán meg a szulák. 

El lehet tüntetni  többféleképpen. Ha konténer bérelnénk, az úgy  kb. 20000 Ft-ba fájna. Vettünk inkább egy elektromos ágdarálót, ami a kérget is megeszi, néhány ezer forinttal drágábban. Tény, hogy pénzbe kerül az áramfogyasztása, meg kell egy ember, aki eteti, de pipec mulcsot készít.


A mulcs készen megvásárolva nem is olyan olcsó dolog, pedig hasznos is és mutatós is. Kilója a webshopban kiszereléstől függően akácból 20 Ft/l fenyőből 32 Ft/l, vegyes aprítékmulcs 9 Ft/l. 

Egyszerűség kedvéért legyen mondjuk 10 Ft litere a házilag előállított daráléknak a saját munkaidőnket is beleszámolva, így a harmadik évben simán megtermeli az árát, a három virágágyás meg a bokrok alja pedig végre minimális kapálással és gyomlálással rendezett lesz. Nekem jó megoldás, örülök is az új kütyümnek fenemód. 

5 megjegyzés:

  1. És így legalább tápanyagot sem visztek ki a kertből, nem úgy mint a konténerrel. Hanem ez szépen elrohad.

    VálaszTörlés
  2. De frankón összedarabolja! Megkérdezhetem milyen típusú? Mi is szerettünk volna venni, de a vásárlás előtt kaptunk egyet kölcsönbe kipróbálásra. Az sajnos nem vált be, nem aprított szinte semmit, csak össze-vissza elakadt a belsejében minden.
    Ez nagyon szép aprítékot készít!

    VálaszTörlés
  3. Szerintem a saját munkaidőt nem kell beleszámolni, ez nem munka, hanem szórakozás! :)

    VálaszTörlés
  4. Ó, gratulálok és irigykedem. 5 éve csorgatom érte a nyálam, és legkevesebb átlag öt hónapig nézegetem az udvarban felhalmozott kupacokat, de több okból sem vágtunk még bele. Leginkább azért mert félő, sikerül olyat választani, ami fabatkát sem ér. A tiétek mekkora teljesítménnyel nyomja ezt a szép aprítékot?

    VálaszTörlés
  5. The Man, valóban.

    Bea, azért mi sóherek vagyunk és számoljuk, így osztjuk le a házimunkát is:-) Persze, hogy szórakozás és feltöltődés!

    Bogyo, Meli, előszedtem a leírását, CMI 400894 típusú a gép, 2000 W a névleges teljesítménye. Néha azért ez is akadozik. A legolcsóbb típusok tényleg nagyon silányak, kár pénzt adni értük. Mi úgy választottuk a kicsit masszívabbat és erősebbet, hogy januárban, amikor még megvolt a Jézuska-alap, dobtak be egy 10%-os kupont hétköznapra a győri OBI-hoz, ott vettük, akcióban is volt, így sikerült lejjebb tornázni az árát.

    VálaszTörlés