2015. március 15., vasárnap

Koratavaszi örömök és előkészületek



A virágoskertünk már nem virágtalan. Az ajtón kilépve rögtön felvidulok. Megvannak az íriszek, krókuszok:-)



Kaptam sógoromtól egy nagy csomag díszcsorba-hagymát, amit régebben már legalább háromszor megpróbáltam magról felnevelni. Laci meg csak bedobta a kosárba az egyik kajás diszkontban, nem is tudva, mekkora jót tesz velem. Sosem sikerült a magról indítós nevelés, kiültetés után előbb-utóbb nyoma veszett a kis díszcsorba-palántáimnak. Remélem, hagymáról nevelve több sikerrel járok ezzel a szép évelővel. Az előkertből kiselejtezett tüskés vérborbolyák helyére ültettem, elkúszó szamócák, bokros fehér ibolyák és indás ínfüvek közé, hogy legyen honnan kiemelkednie. Beának volt ilyen, nem tudom, megvan-e még, ha erre jársz, megírnád, megszeretted-e, megmaradt-e nálad?
A héten indul a zöldségeskert-projekt is, nem kis előkészületekkel. Traktorral kell szántatni villámgyorsan, a tuják helyét kicsit komposzttal feltáplálni. Valamelyest megnagyítottuk a zöldségest, a kivágott tujasor helyét csaptuk a zöldségparcellához. A füves út nagyon szétterjedt, azt is alá akarom forgattatni a traktorossal. Jani az elcseszett dombágyást már szétkapta. Jó sok mag maradt tavalyról, ezekből gazdálkodom, csoportosítottam őket vetési idő szerint. 

Idén nincs nagy terv, csak annyi a cél, hogy minimál munkával valahogy kinézzen a zöldséges és teremjen valamennyit. Társítás lesz, öngyógyítósdi nem, mert  olyan rohadt bonyolult lett a végén, hogy senki, aki segített volna, nem igazodott ki a hármas- meg négyes váltósoraimon. Nem tudták, melyik növény gyom, melyik vetemény, melyik a zöldtrágya. Legközelebb téli felvilágosító esteket kell tartani a családnak, ha ilyesmire vetemedem. 
Azért az egyik derűs napon vetettünk pár sor spenótot meg retek-sali magkeveréket és fodros levélpetrezselymet a tavaly megmaradt magokból. Most már könnyebb, itt nyüzsög az aprónép láb alatt. 

Palántát csak zellerből meg koktélpariból nevelek, a vakondtúrásföldet már begyűjtöttem, lassan el is vetem. Tudom, hogy már késésben vagyok, már csak kicsit izgat az ilyesmi. Ha lesz kedvünk, veszünk a piacon pár plusz palántát. Lelazultam, azt hiszem. 

Ami még vár ránk, az a jövő évi tűzifa meghozatása (majdnem teljesen kifogytunk tüzelőből) és valamiféle fedett fatárolót is kell eszkábálni, mert nagyon megnehezítette a fűtést a sok esőt elnyelt, sistergő-bűzölgő tűzifa. Ennek a tetejéről lehetne némi plusz esővizet nyerni a locsoláshoz. Hogy technikailag hogy csináljuk, még nem döntöttük el.  

Nektek is viszket már a gereblye- és kapanyeletek?

6 megjegyzés:

  1. Jaj de szépek a virágaid!! Jó lehet rájuk nézni.
    És nagyon örülök a "laza Hédinek":) helyes! Nem szabad ráfeszülni semmire. Minden megoldódik!
    Nyáron kaptam egy kifejlett díszcsorbát. Most, a kerítés építés miatt kivettem cserépbe. Még nem mutat életjelet, remélem rendben lesz, mert nagyon tetszetős növényke volt.
    Jó munkát, sok napsütést a hétre:)

    VálaszTörlés
  2. Hát, hehe... Nálam a díszcsorba csak egy virágzást ért meg, virágzás után röviddel elszáradt, és azóta sincs nyoma... Most vettem én is egy csomag hagymát abban a bizonyos áruházban :)

    VálaszTörlés
  3. No csajok, akkor szorítsunk hárman a díszcsorbáknak.

    VálaszTörlés
  4. Beszállok negyediknek, de csak lábujjhegyen merem mondani, hogy nálam rendben vannak, ez lesz a negyedik szezonuk, remélem a tieitek is legalább ilyen ügyesek lesznek. A mieink is onnan valók sok más egyébbel együtt.
    Á, látom már a kertész segéderőt, így sokkal haladósabb a munka.;)

    VálaszTörlés
  5. Én is akarok díszcsorbát!!! Segítsetek , honnan tudnék beszerezni??
    Most szeretném én is eszerint kialakítani a kertünket, de sokszor elveszek, nem tudom mit ültessek mi mellé:( Kezdésnek 50 cm sortávolságra be vetettem mustárral, most itt tartok, mehetne akkor a retek-saláta keverék is ha jól olvasom, de a borsót is kellene már , na de hová? Mi mellé? Nagyon jól jönne segítség.

    VálaszTörlés
  6. Díszcsorbát az Aldiban vette a sógi. Fehér mustárt oda tettem zöldtrágyának, ahova majd a májusi palánták mennek. A borsót még lehet vetni április tizedikéig, elvileg egyedül a paradicsomot nem szereti szomszédnak, de azzal nehéz is párosítani.

    VálaszTörlés