2015. március 28., szombat

Vetés, palántázás meg pár érdekesség

Kert

 Apró ajándék? Kikeltek az első szabadföldi vetéseim, a spenót meg a retek/saláta kombó.

Aggódtam egy picit a kevés nedvesség miatt, hogy meglepik a retket a kis fekete bolhák, de azért jött egy kis csöpögő esőcske, meg egyre izmosodnak a jégsaláta-testőrök. Ha marad a szárazság, nincs mese, locsolni kell.


Duggattam lilahagymát meg makói vöröset, négy-négy sort külön, meg még egy negyed kilót a sárgarépa (Nanti és Vörös óriás) és a petrezselyem, pasztinák sorai közé. Tavalyról maradt Rajnai törpe borsó, abból is elszórtam egy csomaggal, bokorba. 

 Jani meglátott a boltban egy láda világvégi, 1400 Ft/kg árú újkrumplit, mindjárt csinált egy krumpliágyást Impala krumpliból, bakhátba ültetve, hogy legyen újkrumplink gyorsan, olcsón. Ági tesóm maradék krumpliját csakliztuk el erre a célra.


A később bevetendő helyekre fehér mustárt szórtam, zöldtrágyának, meg hogy ne gyomosodjon. Jani megígérte, hogy ha itt lesz az ideje, levágja és aláforgatja. Kétszer nem sikerült, ez az uccsó esélye.


Palánták

Nem nagy durranás az idei, egy hete egy kevés koktélparadicsomot vetettem bazsalikommal  vegyesen, meg persze levélzellert, az kell a káposztafélék védelméhez. Pont ma bújtak ki a kis növénykék. 

A gyerekek kedvéért meg tátikát is nevelgetek az egyik ablakban. 




Egyebek
Mosonban jó nagy piac van, ami kész társadalmi esemény. Vettünk itt 15 extra nagy tojást, kettő híján mind ikertojás volt. Kíváncsi lennék a tyúkra, aki ezt elkövette. 
 Szétesett romjaira a fahasogató csök, ami tele volt ilyen farontó kukacokkal. A Facebookon működő Rovarhatározó csoport segített azonosítani őkelmét, diófacincér lárvája.

A gyerekek meg gyártják a nyuszifészket. Cukik. 




2 megjegyzés:

  1. Kedves Hédi! Régi "tudást" szeretnék veled megosztani. Ha a spenótot szeptember közepe-vége felé elveted, ilyenkor már bőven szüretelheted. Igy járok el magam is - így készülhetett már 2 hete az első spenót az idén. (spenótfajta nem számít)

    VálaszTörlés
  2. Igazad van, sokkal jobb az őszi vetés, de most a nagy felfordulás közepén ennek is nagyon tudok örülni. Ősszel még ott tartottam, hogy nem is lesz többé veteményes...

    VálaszTörlés