2016. május 13., péntek

Szalamandra

Pár héttel ezelőtt úgy gondoltuk, hogy annyi év után esedékes lesz egy kis kirándulós kicsapongás, ezért megcéloztuk a Bükki és az Aggteleki Nemzeti Parkot úticélként. Természetesen Szilvásváradon már csak a gyerekek végett sem hagyhattuk ki az erdei kisvasutat meg a Fátyol-vízesést.

Ezzel a hegyes-völgyes, csodásan tiszta levegőjű hellyel még a tömeg ellenére sem lehet betelni. Végignéztünk mindent, a Szabadtéri Erdei Múzeumot is. A skanzen felénél tartva a kisebbikem elkezdett gyanús bűzöket árasztani, így kerestünk gyorsan egy padot, ahol tisztába tudtam tenni. Közben a nagyobbik otthagyta az urbánus lelkeknek szánt mainstream útvonalat, magyarul meglépett a patakpartra, szerzett valami furkósbotot, és a virágzó mocsári gólyahírek közé, a vízbe beállva valami akadálypályát kezdett építeni. Már kezdett elönteni az ideg, és elsütöttem egy-két anyai intelmet (gyüszkiavízbűte, ezérvettedfelazújcipődet, mátisztasárvagy mintegyganédombszélénfürdőződisznó), válaszul azonban visszakiabált:”Itt egy gyík! Egy sárga-fekete foltos gyík! És nem is szalad el! Anya, gyere, nézd meg!” 

Mentem is. Igen, az volt, egy szép, kifejlett foltos szalamandra ücsörgött egy nagy mohos kövön a virágzó madársóskák közt.
Igazi szép tavaszi kép! Mondtam is a nagyobbikomnak, nézze meg jól, mert lehet, hogy később már sajnos csak az állatkerti üveg mögött láthatja. Hiszen nem járunk szalamandráék háza táján túl gyakran!

Hosszú ideig elnézegettük a tarka kis állatot(ami különben nem is gyík, hanem farkos kétéltű), de egy idő után ő is dolgára indult a nedves fűben.



Hamarosan mi is indultunk vissza. A nagyobbikom még megjárta addig a Szalajka- patak szerintem fél völgyét szalamandra után kutatva, de csak hónaljig érő sarat talált. A picurka közben elaludt.

Szép, ritka és csak nekünk megnyíló pillanat volt ez, azt hiszem sokáig emlékszünk majd rá. Nagylányomnak ez a tíz perc biztosan felért vagy öt természetismeret órával!


Mielőtt elfelejtem: ezen a linken lehet az ilyen "nagy találkozásokat" rögzíteni, hogy megismerhessük, hogyan és merre élnek.

1 megjegyzés: