2016. június 29., szerda

Kicsi köbös kavicskertem...

a maga 27 négyzetméterével nagyon szépen összeszedte magát. Most legyek nagyképű? Igen, szépen néz ki.
Nem számítottam arra, hogy ebből a feltöltögetett, cserépdarabokkal teli, csupa homok sarokban ennyi minden elfér, és az ilyen jól meg is él. Nagyon jó, hogy a pillanatnyi főzéshez valók, fűszerek, hagyma, zeller, petrezselyem, minden kéznél van, csak ki kell szaladni érte.
Az is igaz, hogy itt a feltételek sokkal jobbak, többet tudok öntözni, és korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre arányag jó minőségű mulcsanyag: gyommal nem szennyezett nyesedék.A kertecske fele a diófa árnyékába esik. Őszre megér egy posztot majd, hogy élnek meg a fa alatt a zöldségek meg a virágok. Most azonban néhány kép:
A csoporthagyma hamarosan szedésre érett, már néhányszor megmentett, amikor nem hoztam hagymát a nagykertből, mert elfelejtettem:


A kelbimbó is egész nagy már:


Ezt a mályvatövet Hédinél ástam fel. Ő mondta, hogy magról kelt vadonc, valószínűleg csúnya, piszkosfehér színe lesz, és biztos rosszul tűri majd az áttelepítést, ki fog dögleni. Hát a mályva beintett tesómnak, dafke kihajtott három hatalmas szárat, több bimbós oldalhajtást, bíborvörös színben:

Na, ez az egyik legnagyobb örömöm. A paradicsompaprika már így hajt az oldalkertben. Minden évben házi paprikakrémet akarok csinálni, de sosincs hozzá elegendő paprika. Idén remélem lesz, és télen disznósajtot falhatok házi paprikakrémmel kenve...

A sarkantyúkák is kinyíltak már:


Sásliliom-arc:

Még egy adag levesbe való:


Még ezen kívül van erdei szamóca, dísznapraforgó, vasrózsa, őszirózsa, büdöske, saláta, tátika, paradicsom, estike. Nem nagy durranás az egész, nincsenek különleges növények, évelők. Mégis örülök, hogy sikerült. Az álmoskönyv szerint kerítés itt csak kb. 2 év múlva lesz, igen nagy hiba lett volna kihagyni a kis kert elkészítését. Néha még ingert érzek, hogy megnagyobbítsam, de itt ennyi az, amit karban tudok tartani, mulcsozni pillanatnyilag. Majd ősztől, addig planírozok,szedem a törmeléket. Egyszer hamarosan egy igazi kert lesz ennek a helyén.

3 megjegyzés:

  1. Mennyi minden és milyen szépek!!! Olyan öröm tud lenni, ha "megszelidítünk" egy földdarabkát!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, et így van. Nagyjából ki akarom számolni, hogy egy ilyen minikert mekkora megtakarítást jelenthet, gondolva itt a fűszerek, vágott virágok és zöldségek értékét tekintve.
    Azért látom több helyen,hogy a törmelék még ott van, a sásliliomok levelei sem olyan harsogó zöldek, a sarjadékhagyma növekedése sem valami túl gyors, a csoporthagyma apró, a vasrózsa virágai szintén kicsik. De mulcsozok, rendezkedek, majd biztos minden erősödik idővel.

    VálaszTörlés
  3. Ha megyek gyomlálni, mindig két vödröt viszek. Egyiket a gyomoknak, másikat a törmelékeknek:)))) Örökké kidob magából valamit a föld.
    Nálunk sajnos alapból a homok sem túl tápdús, de a kis kertem, mivel szemétlerakónak használta a volt tulaj, meglehetősen rossz termőtalaj. Dúsítom, de még nem az igazi. De nem adom fel:)

    VálaszTörlés