2018. február 12., hétfő

Dévény

A Duna és a Morva folyók ölelésében áll ez a csodás fekvésű vár,  hazánk hajdani nyugati kapuja. Átjáró Pozsony és Bécs között, stratégiai hely, ahonnan évezredek óta ellenőrzés alatt lehet tartani Európa ereit, a folyókat.


A várdomb mindössze 200 méter magas, de szinte függőlegesen omlik a Dunába. Elképesztő látvány, sokkal nagyobbnak, tekintélyt parancsolóbbak érződik, mint a valós mérete.



Pozsonynak olyasmi, mint Budapestnek a Dunakanyar, persze kisebb, emberléptékűbb stílusban. A vár ilyenkor, február közepén még zárva, de a jó idő sok sétálni vágyót kicsalt, a parkoló csurig kocsikkal, a büfék vendéggel, a játszóterek gyerekkel.




Romantikus legendájáról idézem a Wikipédiát, ahol a kőkorig visszanyúló történetéről, az egymást váltó uralomváltásokról is sokat megtudhatunk.

A szláv mitológiában a Devina a szerelem istennője, szlávból magyarra fordítva a név asszonyt jelent. A legenda szerint egy nemes lovag apácát szöktetett meg a környéki kolostorból és a vár tornyába felé menekültek. Amikor az üldözők már a sarkukba érnek, ismerik fel, hogy milyen rosszul is döntöttek, mert a toronyban nincs már út, csak a felfele. A csúcsról kéz a kézben levetik magukat a hömpölygő mélybe, a Duna medrébe. Ahol vizet fogtak, ott rögtön egy szikla nőtt, amit azután csak asszonykő (weiber-stein) néven emlegetnek. A torony neve pedig apácatorony lett. A Szépasszony vára kifejezésből egyesek arra következtetnek, hogy az építtető egy valódi hercegnő lehetett.

A hajdani szerelemistennőre, szerelmi mondára utal a vár környékén több  szívmotívumos műalkotás. 


A kő mellett a másik meghatározó elem a víz, három oldalról veszi folyó körül a várat, hol jeges, hol békés, hol örvénylő, hol tengerszerűen végtelen arcot mutatva. 


Torkolat

A vár körüli utcákat kicsi, felújított házak sorai alkotják, mesterien szép részletekkel. A hangulat hasonló a Pilis falvaihoz. Mindenütt igényes és egyben eredeti motívumok, természetes anyagok: kő, mész és fa. Gyakori a vas használata is, egészen eredeti kerítéseket, erkélykorlátokat, mozaikokat alkottak a helyi mesterek





Meglepő utcanévtábla: Avarska ulica.




A legmegkapóbb számomra ez az ablakösszeállítás volt a két nosztalgikus, idős ember szobrocskájával és a sok-sok kaktusszal: 



Dévényben már sokszor jártunk. Tőlünk nincs messze, egy iramodás csak kocsival, bármelyik szabad délutánon. Jó lehet itt élni, természetközelben, de mégis csak egy macskaugrásnyira a nagyon-nagyon urbánus Pozsonytól. Szívesen jövünk ide feltöltődni, a hangulatában van valami misztikus, talán még jobb a kisugárzása, mint a dobogókői táltostanyának. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése