2024. április 7., vasárnap

Tulln, modellkiállítás és vásár

 Április 5 és 7 között rendezték meg a Duna melletti Tulln városában, az ipari vásárterületen a modellépítő napokat. Mivel a család fiútagjai elég kockák, a Facebook pedig január óta nem hagyott békén minket az átkozott személyre szabott, vágyainkkal egybeeső hirdetésekkel, végül rászántuk magunkat a részvételre. 

A jegyet ugyanúgy online vásároltuk, mint ahogy  egy kiállításra vagy koncertre tettük volna, a 29 eurós családi + 8 eurós gyerekjegy összességében nem is volt annyira magas ár az élményekért. Ingyen és a bejárathoz elég közel tudtunk parkolni. Az előre megvásárolt belépővel elkerültük a sorban állást, és  mivel röviddel nyitás után odaértünk, az animátorok szinte kapkodtak a gyerekekért. 

A vásárterület nyolc csarnokából négyet ez a rendezvény foglalt el, az elsőben vasúti terepasztalok, kisebb modellezős vásári standok (pl. Cobi) és egy steampunk gőzgépes részleg kapott helyet. 

Ugyanitt sci-fi modelleket is kiállítottak, sok-sok ledfénnyel
Egy kis teamécses hője egészen bonyolult szerkezeteket működtetett

Kb. 60 cm-es, működő,  forró gőzt kiszuszogó gőzmozdony körözött ezen a pályán, mögötte a Pettson és Finduszból jól ismert muchunikai íbící




A második és harmadik csarnokban különféle terepeket rendeztek be a távirányítós csodákat kipróbálni akarók számára: felfújható ugratókkal ellátott küzdőteret, mini gokartpályát, off-road szimulácós pályát, aztán egy nagyobb családi medence víztükrén távirányítós hajókkal is repeszthettek a kölykök animátorok  felügyelete mellett, volt azrán drónröptető és  helikopterszimulátor is. Az egyik állomásnál, egy kamionos ügyességi pálya teljesítése után RC jogsi kártyát kaphattak a gyerekek.






Ezeket a gépket viszont csak a profik és a tulajdonosok irányíthatták







 


A csarnok közepén hatalmas boltot rendeztek be modellezős/makettezős  legókból, távirányítós csodajárgányokból és lézervágott, gravírozott 3D-s fakirakókból, ha valaki búcsúfiára vágyna. Rengetegféle utcaképes blokképítőt kínáltak, de a legnagyobb a Notre Dame székesegyházas szett volt. 
A belépőjegy a helyszín egy másik csarnokában megrendezett Family Plus rendezvényre is érvényes volt. Ez nem más, mint egy óriási játszóház, amelyben a gyerekek kipróbálhatták különféle népszerű gyártók játékszettjeit, valamint betekinthettek különféle alsó-ausztriai és burgenlandi családbarát látnivalók hangulatába, például egy skanzenfalucska kelta/kőkorszaki kézműves játszóházat szervezett. 

A nagy gyártók a látványra is adtak.  Plédául néhány különálló terepasztalpn felépítették Lego Cityt. 


A játszóházas részt egy szőnyeg alkotta, amelyre ráborítottak egy utánfutónyi 2x4-es piros blokkot. A gyerekeket ez teljesen egyedi alkotások létrehozására inspirálta. Minden suliba kéne ilyen!
Egyedi alkotásokat is láthattunk, egész komoly sorozatot állítottak ki a középkor világát megidéző jelenetekből. 

Bécs látképét is kirakták legóból, amúgy Architekt stílusban. 
További kis játszóházak: 


A látványfaktor bajnoka azonban az a szerepjátékos klub volt, amelynek tagjai a Star Wars ikonikus szereplőinek jelmezébe bújva szórakoztatták a gyerekeket. Távirányítható robotjaikkal járőröztek, készségesen fotózkodtak a látogatókkal. Mindezt jótékonysági céllal tették, adományokat gyűjtöttek a beteg gyerekek gyógyítására. 

Becsületkassza: 

Amikor a sok játékban már végleg elfáradtak a gyerekek, kicsit kivittük őket sétálni a városba. Ez a Csorna méretű település hosszú történelmi múltra tekinthet vissza, egymás mellett teljes épségben, gyönyörűen felújítva sorakoznak a különböző korokban, stílusokban épült házak, tornyok, templomok. Rengeteg virágágyás, sok-sok tarka tulipánnal. A kisváros közepén, a sétálóutcán  a Győr Plazánál nagyobb bevásárlóközpont várja a vásárlókat. Viszont az egyik fagyizónál majdnem bajba kerültünk, mert a bankkártyát nem fogadták el, csak azonnali utalással vagy készpénzzel lehetett fizetni. Érménként, kissé remegő kézzel kapartuk össze a centeket a kb. 12 eurós fagyiszámla rendezésére. 














 Magyar szemmel a legérdekesebb a Nibelung-kút  nagyon jellegzetes szoborcsoportja a Duna partján, Attila király és Krimhild hercegnő találkozását ábrázolja. 


"A középkori német udvari irodalom germán mondakörre épülő egyetlen fennmaradt népszerű hősi eposza, a Nibelung-ének szerint Attila, a hun vezér Tullnban fogadta a Passauból hajón érkező menyasszonyát, a germán gót fejedelmi családból származó Krimhildát.
A szoborcsoportban balról, a Passau felől érkező Krimhildát Rüdiger von Bechelaren, Osterland őrgrófja és az énekben említett két másik lovag kíséri. Jobbról, Hunnia felől Attila, aki mögött testvére, Buda és a hun udvarban száműzetésben élő Dietrich von Bern és Gibich hercegek állnak. A sort Attila fia, a kis Ellák zárja. A szökőkutat Hans Muhr tervei alapján készítették."- írja róla Hársch Ferenc

A kis Ellák kukucskál:

A város környezetének legmeghatározóbb eleme a Duna közelsége. Jönnek-mennek, szédületes kikötői manővereket végeznek a kiránduló- és szállodahajók. 
A híres osztrák művész, Hundertwasser lakóhajója múzeumként működik, de sajnos már zárva találtuk. 
Tudom, hogy több napra elegendő látnivalót hagytunk magunk mögött, de a szürkület kezdetén haza kellett indulnunk, hogy még nagjából világosban jussunk át Bécsen (ami elég egyszerű, a Duna mellett haladtunk a 14-es, majd a 10-es utat követve, elkerülve az autópályákat).  Mindenki talált a családban valami kedve szerinti látni- vagy emlékeznivalót. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése