2012. augusztus 18., szombat

A Krisna-völgy biokertje

Ha már Somogyvárt bejártuk, amint azt az előző posztban megírtuk, útba ejtettük a csak macskaugrásnyira található Somogyvámost is Krisna-völggyel. Kíváncsi voltam, milyen egy működő ökofalu és azon belül milyen a gyakorlatban profik által irányított biokert.  Nem csalódtam.

Néhány képet készítettünk a völgy természeti és épített környezetéről, hogy látható legyen az ember és a természet alkotta dolgok összefonódása.




 Hoztunk szuvenírképpen egy nagyon gyakorlatias kis kézkönyvet, egy afféle beszélgetős túlélőkalauzt. A könyv  a fenntartható életmód, gazdálkodás  Krisna-völgyi gyakorlatáról szól, Beszélgetések az önellátásról címmel.  Kun Andrással osztják meg tapasztalataikat a biofarm vezetői biokertészkedésről, befőzésről, szántóföldi növénytermesztésről,  az iparszerű mezőgazdálkodás miatt lepusztult természeti környezet lassú gyógyulásáról, veremépítésről, fűtésről,  tömegkályháról, mécses-gyertya világításról, kútépítésről, kúttisztításról, víztakarékosságról, öko mosásról és szennyvíztisztításról,  a ruházat házi előállításáról. No meg még sok másról is, olvasmányosan, sallangoktól mentesen. Ha a válságok miatt rövid időn belül belül nagyon megváltozna az általunk ismert világ, ehhez a könyvhöz bátran fordulhatnánk tanácsért. 




A biokertes fejezetben leírtak teljes mértékben megvalósulnak a gyakorlatban. Alkalmazzák az Öngyógyító kiskert praktikáit (társítás, váltósorok általában ikersorokban, mulcsozás, komposzt, növényi levek), de még sok mást is. Megtudhatjuk, melyek a visszavethető magok, mik a házi magfogás fortélyai, hogyan komposztáljunk, melyek a legfontosabb növényi trágyalevek, hogyan bánjunk a fahamuval a talajjavításban, és még számos hasonló kérdésre is válaszolnak az ezzel foglalkozók. A könyvben leírtakat jól illusztrálják a látottak. Alaposan körbejártuk a zöldségest, a tehenészetet, körüljártunk egy-két szántóparcellát és a következőket tapasztaltuk:

A szántóföldön a munkák nagy részét állati erővel, ökörvontatású gépekkel végzik. Több parlagon heverő földdarabot láttunk, ennek magyarázata a hatos vetésforgóba beállított talajpihenő év.
A tejet és az igaerőt úgy negyven  bánatos szemű ökör és boci biztosítja. Rendezett istálló, tágas kifutó biztosítja a jólétüket, szívesen lenék én is krisnás boci. Szép kiállítás látható a tehenészet körül ma is használt régi faekékből, boronákból. Sok a légy, sok a fecske is. A madárkák meglehetősen bizalmasak az emberrel, közel jönnek, de a ragadozó madarak sem zavartatják magukat. Tőlünk két méterre kapott el egy gyengébb fecskefiat valamilyen gyors röptű, vércseszerű ragadozó madár.
Az ökrök szorgosan húzzák az igát. 

A zöldséges 2500 m2 területű. Nagy virágoskert tartozik a veteményeshez
A kertbe lépve elsőként az üvegházakkal, fóliasátrakkal találkozhatunk. Itt nevelik a melegre igényes zöldségféléket. Ajtajuk nyitva áll, bárki bekukkanthat. 

Okrák hegyezik terméseiket.
Bőven teremnek a mulcsozott talajban a padlizsánok.
Uborkasorok
Paradicsom, vastag mulccsal, büdöskével társítva, vastagabb héjú fajtaválasztékkal. Egy-egy száraz levelet látni, de alapvetően egészségesek. Sokkal szellősebben telepítették őket, mint a burgenlandi intenzíven, hagyományos (vegyszeres)  módon nevelt paradicsomültetvényeken. 
Óriási, felkötözve nevelt paprikanövények.


A szabadföldben nevelt zöldségeket ikersorokba telepítik a gondos kezek. Általában vastag, 10-15 centis szalmamulcs van kiterítve (kivéve az épp kiültetett kis palántákat).

 Csepegtető öntözés biztosítja a növények vízellátását, előnye a víztakarékosság és a gombafertőzések megelőzése.

Felnagyítva talán megfigyelhetőek a használt társítások. Itt a zeller szomszédai az apró, nemrég ültetett leveleskel-palánták.
Megfigyelhető a képen a kertet övező sövény, amely megfogja az északi szeleket. A padlizsán párja az erősen illatozó édeskömény.
Krumplibogarak azért itt is vannak, de kevesen, nem látni a hagyományos kertekre jellemző féktelen inváziót.
Viszonylag kis területen sok ember élelmezését oldják meg sikeresen, hiszen a völgy laktovegetáriánus lakói egészséges táplálásában igen nagy szerepe van a sok zöldségfélének. Gyakorlatuk igazán figyelemre méltó.

6 megjegyzés:

  1. Édekes irás! Köszönöm.
    Ha legközelebb a Krisnások meg akarnak világositani, akkor ezt a könyvet kérem tőlük.

    VálaszTörlés
  2. Nagy harc ment ám a lelkünkért!
    A völgylátogatás előtt egyik ismerősünkhöz is beugrottunk egy kicsit, ott épp látogatóban volt a család egy katolikus pap barátja. Lelkünkre kötötte, nehogy bevegyük a lélekvándorlásos maszlagot, az borzasztó lelki métely.
    A völgy kapujában pedig a látogatókat fogadó, tiszteletreméltó megjelenésű középkorú hölgy leszólította az amúgy fiatalos, eleven apósomat: Maga már öreg, nagy szüksége lesz a következő időkben Bhagavad Gitára. Vegyen egyet! Szegény papa, órákra leforrázta ez a tolakodás.

    VálaszTörlés
  3. Nyujtsd a kisujadat és máris az egész karod kell ...

    VálaszTörlés
  4. Így van, de nem szívtam mellre, nem nagyon vártam mást.

    VálaszTörlés
  5. Azért ez a Beszélgetések az önellátásról című kiskáté igen tanulságos. Almaecetet már a héten készíteni fogok belőle házilag, az eredményekről pedig beszámolok.

    VálaszTörlés
  6. Jó kis könyv, 21. századi változat Nagyváthy János Magyar házi gazdaasszonyára.

    VálaszTörlés