2012. augusztus 11., szombat

Kerti tűzhely építési maradékokból


Építettünk egy kis kerti sütögetőt, azóta minden hétvégén buli van nálunk. Igazából ha kőműves készíti, több tízezer forintos kiadásra számíthattunk volna, de házi kivitelezésben alig került valamibe. Nagy lelkesen rögtön használatba vettük, sokféle ételt kipróbáltunk benne és működik!  Nagyon örülünk neki. 
Az építkezés után sokféle építőanyagból maradt nálunk egy kevés, amit eltettünk, hátha jó lesz még valamire. Mész, cement, homok, kavics, fagyálló csemperagacs, satöbbi. Egyik kedves kismamatársam pedig felajánlott nekünk egy kevés bontott téglát, mielőtt kihívják a sittszállító konténert, amit nagy örömmel elfogadtunk.  Ez a kerti ezermesterkedés anyagi oldala. 
Az emberi erőforrással kapcsolatos energiafeleslegünk abból keletkezett, hogy mostanában, ahogy begyűrűzött a gépiparba a gazdasági válság második hulláma, a munkavállalókon megszűnt a kötelező túlórázásra irányuló nyomás, tehát életem párja több időt tölthet idehaza.  A kevesebb pénzt mondjuk eléggé megérezzük, de van egy jó oldala, a több  szabadidő. Jani a nem hétköznapi energiáját és kreativitását az udvar rendezgetésével vezeti le. Ennek egyik terméke ez a kis kinti tűzhely. 
Így készült:
Első lépésben egy nyolcszög alakú zsaluzat készült maradék deszkából. Közben a Pitagorasz-tétel intenzív alkalmazása, tudálékos gyökkettőzés zajlott sz összerakás és szétszedés közben: 
Mészporral kijelölte Jani az ásópályát, amiben mindjárt segítsége is akadt. Egy ásónyom mélyen szedte ki az alapot. 

Itt a kapott téglák láthatók, a nyolcszög kialakításához jó néhányat cikkcakkban el kellett negyedelni. 
Az alapot kibetonozta. 
Jani felfalazta a téglákat négy sor magasan, közben hagyott egy kis hamuzónyílást. 
Aztán bevakolta, a tetejéhez végre elhasználta az itt-ott hentergő élvédődarabokat. 
Az edény is saját kreáció. Serpenyőt a munkahelyén talált fémhulladékból készített Jani: az edény maga egy kis szériás hómaró-prototípus domborított oldalának darabja, ami valahol az üzemben hentergett. Csak be kellett foltozni a fenekét és az oldalára felszerelni a lábfüleket, amelyekkel felfekszik a tűzhelyre, s amelyek fogantyúk is egyben. 
Én csak egy kis mustáros hússal és grillzöldséggel járultam hozzá a munkához, no meg ezzel a bejegyzéssel. Ügyes vagy Janikám, csak így tovább! Csókol: Anyád:-)) Íme a partiarc:

7 megjegyzés:

  1. Nagy előnye a szerkezetnek, hogy úgy lehet kerti ághulladékot tüzelni, hogy a szomszédok sem orrolnak meg a füstszagért, ha abba szalonnaszag elegyedik. Legalábbis egyelőre még tolerálják.

    VálaszTörlés
  2. Milyen jó, hogy nincs is igazi szomszédotok! :-)

    VálaszTörlés
  3. De a szél mindig a hátsó-állós szomszédba viszi a füstöt.

    VálaszTörlés
  4. Ötletes, gratulálunk a partiarcoknak! :) Én is most állok hasonló sütögetőhely készítése előtt, csak nálunk valószínű, hogy a földből kibányászott kövek fogják adni az alapanyagot. :) Egyenlőre az hátráltat hogy vagy rossz idő van, vagy a kinézett helyszínen éppen tűz lobog. :)

    VálaszTörlés
  5. Hédi: Nagyon jó tűzhely lett! Mi még csak csorgatjuk a nyálunkat és figyelünk, tanulunk. Aztán megkérünk valakit a családból, hogy valósítsa meg az álmainkat, nehogy mi álljunk neki és rémálom legyen belőle.

    Nyözö: Rossz idő? Melyik fajta?

    VálaszTörlés