2013. március 22., péntek

Kéreg, gallyak és minden, ami éghető

A hóolvadás után az udvar úgy néz ki, hogy az katasztrófa. A varjúk törött dióhéjai hevernek szanaszét, a macskánk darabjaira szaggatott a tél folyamán egy galambot, az ő tollai virítanak elő itt is, ott is az éppen bújó fű közül. Nincs túl nagy kedvem ezeket a szemeteket gereblyézgetni, majd az első fűnyírásnál a jó öreg berrencs úgyis összeszedi, ha ki nem készül tőle.

A rendetlensége a rengeteg szétszórt fadarab látványa is fokozza. Ezekkel már nem bír el a fűnyíró. Nagy részük a tél végén pótlólag hozatott két erdei köb akácfa miatt hever szanaszét. Mire ezt a mennyiséget Jani felfűrészelte, felhasogatta, hulladék is keletkezett bőven. A hideg tavaszban lassan aztán a pótfa is majdnem elfogyott. A kéreg, az ázott-koszos fűrészpor meg ottmaradt.

Aztán még itt van a rengeteg ág meg gally. Apránként készül a kerítésünk, ennek érdekében alaposan meg kellett nyirbálni a telket lezáró bokorsort. Elképesztő mennyiségű ágnyesedék keletkezett. 

A metszés során pedig vékonyabb-vastagabb gallyak hullottak nagy mennyiségben a gyümölcsfákról, aztán egy csomó szőlővenyige is a kupacba került a lugas alakításakor.


A héten megérkezett a jövő évi tűzifa, rönkökben. Ennek is meglesz a maga hulladéka, a  felvágáskor leeső részek: kéregdarabok és bepiszkolódott fűrészpor. 

Kint a szabadban elégetni ezeket nem túl jó ötlet, hiszen a szomszédságnak rögtön sír a szája, no meg borzasztóan környezetszennyező. A kandallóba behordani elég szaporátlan és koszos meló, ugyanakkor már majdnem fogytán van a tavalyi, száraz fánk, de előttünk van még ki tudja hány igen hideg hétvége. 

Sokáig tanácstalanok voltunk, mi legyen a faszeméttel, ugyebár félurbanizáltból kell teljesen visszafalusiasodnunk. Tavaly kitaláltuk a mulcsozást, ez tényleg nyerő ötlet, még az agyagos részek is elég jó morzsásakká váltak tavaszra. De ennyi faanyag jóval több, mint amennyi a virágágyások, cserjesorok tövére kell.  Az   apró ágakból, venyigékből annak idején nagyanyám pőst készített, vagyis kályhanyílás-kompatibilis kis kötegeket csinált, ami egyenértékű volt a visszaemlékezések szerint a ma kapható kis rózsaszín kerozinkockával.

Múlt héten  aztán Jani nekiesett az ágkupacnak kis elektromos motorfűrésszel meg ágvágóval, és amennyire lehet, felaprítgatta a halmot. A  régebbi ágakat egy nap alatt eltüntettük a kandallóban. Sűrűn kell rakni, de meglepően nagy a fűtőértéke, két óra alatt felfűtötte a 600 literes puffertartály vizét 40-ről 60°C-osra. Most, hogy visszajött a hideg, visszatért  a fahasábokkal való tüzelés is, de ha már csak este kell egy picit belangyítani a lakást, kiválóan elégnek az ágszemetek. Utána meg összesöprünk. 

Ideális megoldás lenne egy sparhert a melléképületben. Irigykedve gondolok Messzenéző Minyon Samujára. Egyelőre a kerítés csak felében-harmadában van kész, a melléképület helyett pedig a kis fafészer áll. Ha egyszer odáig jutunk, hogy csuparend kertünk lesz, sparherten fogom főzni a lekvárokat meg sütni a zsírszalonnát, töpörtyűnek. Ha megérem. Ha.

Ti mit csináltok a fahulladékkal?




18 megjegyzés:

  1. úgy elégettem az udvaron, mint a sicc...

    VálaszTörlés
  2. Mi is kis kötegeket szoktunk belőle készíteni és rakjuk a kályhába. Ami pedig nem fogy el, ládákba rakjuk és nyáron a szalonnasütéseknél elkopik:)

    VálaszTörlés
  3. Ez nekem is gondom. A kert mérete miatt égetni nem tudok, mert a hő valamit mindenhol leperzselne. Gally pedig van bőven a kertet kerítő sövényekről. most egyenlőre összevágtam kisebb kötegekbe. Az ötlet az, hogy van egy használaton kívüli régi, hordozható üstház. Abban üst nélkül apránként el lehet tüzelni, közben bográcsban akár főzni is lehet, vagy csak egyszerű esti tábortűz, amibe a napi kertezés után bele lehet bambulni:)

    VálaszTörlés
  4. Mi a kéreg nagyját rekeszekbe gyűjtjük és gyújtósnak használjuk, akárcsak a metszésből származó gallyakat is, ágvágóval, metszőollóval felaprítva. Kazánba mennek. A vastagabb részekből karók, kiskerítések lesznek, az apraja megy mulcsnak. A fűrészporral viszont nem tudom, mit csináljunk, azonkívül, hogy a kukoricagóré előtti betonplaccot dekoráljuk vele.

    VálaszTörlés
  5. Ujjnál vastagabbak rakatolva gyújtósnak, vékonyabbak ledarálva mulcsnak, darab szemetek komposztra. Égetni csak egyszer egy évben, a málna, szeder, rózsa ágakat. A nagy szél utáni vegyes kupit viszont papírtáskába tettem és tisztán betettem a kemencébe:)

    VálaszTörlés
  6. A bejegyzésedben a válaszom: elégetjük :) Ha nem Samuban, akkor vagy szalonna, esetleg bogrács alatt, de van olyan is, amit "csak úgy".

    VálaszTörlés
  7. Én minden ágnyesedéket be szoktam komposztálni. Kell pár ág ágyástakarónak is, mert bejár egy kutya a kertembe és ha letakarom nagy ágakkal, akkor nem mászik bele. De előbb utóbb azokból is komposzt lesz. Ha rétegezve belerakod, akkor a tömörödést is meggátolja, levegősebb lesz az egész. Igaz több idő alatt bomlik le, dehát időnk az van.

    VálaszTörlés
  8. Szerintem a jóravaló kis ágnyesedékeket - pláne a vastagabb ágakat - Isten ellen való vétek csak úgy elégetni a kert sarkában. Inkább kötegelem, kiváló lesz a kazánba gyújtósnak. Ha összerakom pősbe, akkor könnyen is kezelhető, és nem télen kell gyújtóst hasogatni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De én úgy tudom, a frissen metszett gallyakat még jó is elégetni, mert lehetnek rajtuk kórokozók. Nem így van?

      Törlés
  9. Ági: ez csak idő kérdése. nekem nincs rá időm.

    VálaszTörlés
  10. Minden éghető ami nem kell a kertben, megy a kazánba.

    VálaszTörlés
  11. Nálunk betiltották az égetést, hoztak egy "közösségellenes magatartás" kezdetű városi törvényt, amibe beletartozik ez is, meg a fűnyíró és hasonló zajos szerkezetek használatának tiltása (zajongani pl. tilos reggel 8 előtt és este 7 után, valamint vasárnap). Bevezették a szelektív hulladékgyűjtést is, ami szerint kötegelni kellene a faágakat. Szerintem ilyet csak az talál ki, akinek nincs fája vagy max. 1 db van, de ha van mondjuk 25 fád és nem vagy nyugdíjas, vajon hogyan és mikor kötegelnéd metszés után ennyi fa nyesedékét? Ezért én is azt találtam ki, hogy építünk egy kemence-féleséget és abban fogjuk elégetni.
    Nem mintha a többiek túl sokat törődnének egyébként a tiltásokkal, továbbra is lehet fulladozni a füsttől és megsüketülni a zajos gépektől, a neveletlen kutyákrólnem is szólva.

    VálaszTörlés
  12. A kinti égetés büdös, füstös, de gyorsan rend van utána. A komposztálás lassú, de hasznos. A kötegelés időigényes, de kezelhetőbbé teszi az ágtömeget, jobban is ég. A sima tüzelés gyors, hatékony, de elképesztő mocsokkal jár a lakásban. Túl sok a de...
    Egy családi ház nem nagyon lehet meg valami olyan tüzelési lehetőség nélkül, ahol ezeket a hulladékokat a hasznunkra fordítjuk.

    Elfogyottaz összes száraz tűzifa, a hozatott jövő évi fából válogattunk ki egy-két hétre való szárazabbat, hogy fűthessünk. Ilyet még nem értem. Így is mákunk volt, mert reggelre 20 centi hó lepte be a farakást.

    VálaszTörlés
  13. A garázs mellett van egy régi fa polcos szekrény. Kiszárítjuk azon és kerti partin elégetjük. Ha száraz, akkor már nem füstöl. Az éves terméshez elég egy parti, sajnos nem tart ki egy évre.

    VálaszTörlés
  14. A fahulladék oxymoron. :) egyrészt az átmeneti időszakban tényleg jó fűteni velük, másrészt jövő fűtési szezonra megfelelő gyújtós, harmadrészt a kertben elbográcsoljuk. Egyrészt jó szórakozás, másrészt ha jönnek ismerősök erre akkor közösségi élet, és sokszor a lekvárgyártás is kint zajlik helyhiány okán, meg így olcsóbb is.

    Hozzá kell tennem nálunk adottság a tetemes mennyiségű ághulladék, a karvastagságú példányokkal rendesen fűteni is lehet. Az mindig megy fűteni az apraja meg erre-arra... :)

    VálaszTörlés
  15. Belegondolva nálunk egy olyan kerti "melléktermék" van, amivel elég nehezen tudunk bármit is kezdeni. Ez a kukorica szára. Frissen nem lehet égetni még kazánban sem, mert csöpög belőle a víz. Darabolva kéne szárítani egy évig, hogy éghető legyen, de ez meg az egeret szaporítja. Ha egy kis esőt kap, már rohad. Komposztálni csak évek alatt lehet, mert fás. Ha tapogatod a kórókévét, tele leszel pöttyökkel. Egyedül a kecske eszi meg talán, de csak ezért nem tartunk kecskét. Fel lehetne szárzúzóztatni és leszántatni, de ilyen kis tábla kukoricához nem jön ki a szárzúzós, vagy ha igen, jó sok pénzért.
    Évek óta mindig gond ősszel, hogy mit csináljunk a kóróval. Néha sikerül elcsípni egy-egy helybeli állattartót, aki elviszi az állatainak. Tavaly nem sikerült, még a kórómaradványok a meggyfa törzsének támogatva ácsorognak, szégyen, gyalázat!
    Ha van ötletetek kisebb mennyiségű kukoricaszár házilagos felhasználására, várom!

    VálaszTörlés
  16. Szia Hédi!

    Mi újság nálad mostanság? Nem kapcsolódik ide, de kérdezted korábban hol lehet mézontőfű magot venni. A mezőgazdasági boltban tegnap kaptam. Volt 1 kilkós is, meg kisebb kiszerelés is. Gondolom nálatok is lehet ott kapni. Ha ki szeretnéd próbálni mustár helyett, itt az idő.

    VálaszTörlés
  17. Üdv!

    A fűrészpor jól jöhet jövő télen járdára, autóbeállóra ónos eső, jegesedés esetén!

    G.

    VálaszTörlés