2013. szeptember 9., hétfő

Szőlőnevelő és bulihely




Valami, ami lassan hoz eredményt, de abszolút megérte vele vesződni. 2011-ben kezdtük a lugasépítést, akác gömbfából és fenyőgerendákból. A Google Maps légifotóján még most is látszik az első képen összerakott fakupac. A szőlő két év alatt futotta be a lugasunkat. A folyamat így néz ki képekben:


A lugasunkra futó igénytelen, lemosó permetezésen és az alapos alátrágyázáson kívül különösebb gondoskodást nem kapó rezisztens szőlőkről már írtam régebben. Idén jó szőlőtermésnek örülhetünk, augusztustól novemberig kerül a lugasról friss gyümölcs az asztalunkra. Idén már mindegyik fajta megmutatta a termését is. 

Augusztus elejétől érik a Zalagyöngye, amikor sárgásak a bogyók, már elég édes a fogyasztáshoz. A héja vékony, de sok a magja. Augusztus végére már nagyon zamatos, mézédes, de nagy számban vonzza a darazsakat. Nagy, mutatós fürtöket hoz. (A darázsinvázióról még írok, ha sikerül.)
Zalagyöngye

Két héttel később, augusztus vége felé kezd érni az egyetlen katalógusból hozatott szőlőnk, a Néró. Nagyon édes, kissé fűszeres-muskotályos, ovális bogyójú. Alig van magja, vékony a héja. Szintén darázscsalogató. Nagy lombú, jó futós fajta. 
Néró
Szeptember elején érik a jellegzetes, erős ízű, de igen édes Delaware. Direkttermő, bornak nem való, tilalomlistás fajta. Íze szinte már émelyítő, a héja kicsit vastagabb, mint az előzőeknek, ezért nem támadják a darazsak. 
Delaware
Egy tő van a Szőlőskertek királynőjéből. No ez tényleg más kaszt, mint a "mezeiek", vékony héjú, elegáns és nagy bogyójú, nem magos. Kényes gyomrúaknak is remek. Kevésbé futós viszont, és kicsit kényesebb. 
Szőlőskertek királynője
Egy évvel a többi után érkezett, de lehagyta őket a növésben a Nyisztor szőlő, legalábbis Jani mamája ezen a néven hozta Szabolcsból. Nálunk ezt a fajtát Oportónak hívják. A tulajdonságai nem teljesen passzolnak a standard fajtaleírással, hiszen a miénk kimondottan kúszós lugasszőlő és nem rothadékony. Már édesedik, de a tőkén novemberig is bírja. Édes, zamatos, számomra agyerekkor ízeit idézi. 
Oportó/Nyisztor
Még savanykás a Saszla, nálunk általában szeptember második felében érik, de akár december elejéig is bírja a tőkén. Ez a fehér szőlő igen bőtermő, édes. A lugas harmadát befutotta. Gyakran árulják a szupermarketekben és a piacon. Házikerti szőlőnek is bevált. 
Saszla
Az utolsó a sokhasznú Otelló, ami borszőlőként erősen tilalmas, de azért nagyon hasznos ismét elolvasni a Liliomkert írását erről a hajdan tipikus nyugat-magyarországi fajtáról. Talán december elejéig is kibírja a már lombtalan szőlőtőkéken.

Otelló
Hétféle szőlő, négy fehér, három fekete. Mindegyik gond nélkül terem, szép a lombjuk, finom a termésük. Árnyas búvóhelyet adnak a kánikula elől, aláfér az összes kinti gyerekjáték, helyet kínálnak az összes nyári bulinak. Megfogják a kisebb esőt, eltakarják a belátást. Naponta örülünk a lugasnak, a kert dísze lett.

9 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett!! Évek óta gondolkodom én is egy szőlő-lugason, már rég meg kellett volna csinálni. De most, hogy a kétévesen kétpofára eszi, tényleg bele kell fogni!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon klassz lett! És ahhoz külön gratulálok, hogy volt türelmed kivárni a poszttal amíg benövi a szőlő :)

    VálaszTörlés
  3. Ez nagyon élvezetes helye lett az udvarnak, kertnek!!! Tetszik!!!

    VálaszTörlés
  4. Krisztinca, nekünk nagyon bejött a lugas! Az én fiam is folyton rájár nassolni.

    Róóbert, volt egy csomó fajta, ami csak most kezdett teremni.

    Vicuska, örülök, hogy tetszik, jól át lehetett vészelni alatta a kánikulát.

    VálaszTörlés
  5. Ó, az a rönkgarnitúra még mindig megdobogtatja a szívem!

    VálaszTörlés
  6. Milyen hangulatos!! Nagyon szép! A szőlő kínálat pedig ínycsiklandó!!!

    VálaszTörlés
  7. Meli, gondolkodunk a traubin, de a darazsak nagyon összerágták, elég gusztustalan a szőlő egy része. A padot a tavaly téli tüzelőből fogtuk ki, februárban ez miatt kellett pótfát hozatni.

    BoGyo, ez az egyik legjobb dolog a kertünkben.

    VálaszTörlés