2010. július 11., vasárnap

Július derekához közelítünk,

...és én már két hete nem írtam, különféle technikai okok miatt...
De ez nem jelenti azt, hogy ne dolgoztam volna a kertben. Az elmúlt napok meghozták az igazi nyári meleget, az igazi nyári kerti tennivalókkal: öntözéssel, mulcsozással.
A nagykönyv szerint június 27-én, László napján kell visszatörni a krizantémokat, hogy jó bokrosak legyenek Mindenszentekig, sok kisebb virággal. Aki azonban nagy buci krizantémfejeket szeretne, az októberben megjelenő bimbókat csipedje le, csak egy nagyot hagyjon meg. A visszatörés azonban most se késő még.
Június 29-én, Péter-Pálkor kezdődik az aratás. A kertben én csak a gazt tudnám maximum aratni, de a határban - lehet hallani - sokszor még este fél tízkor is mennek a kombájnok, reggel négytől kezdve.
Sarlós Boldogasszony napján, július 2-án megszakad a fokhagyma gyökere, ilyenkorra sárgul és föl lehet szedni. Innentől elvileg lehet szedni a vöröshagymát téli tárolásra. Idén azonban ez nem jön össze, a hűvös, esős május miatt a hagymák vígan zöldellenek, a fokhagymaszedésig legalább még két hétnek el kell telnie.
Azonban biztató termések ígérkeznek! Különösen boldoggá tesz a paradicsomjaim látványa, dróttal vagy anélkül. Tavaly ilyenkor már a lerohadáson meg a permetezésen sirámoltam, most szó sincs ilyenről.
Van hosszikás,

gömbölű, girizdes, golós.

Gyönyörű termések mutatkoznak, csak egy a baj velük (ugye, milyen elégedetlenkedő vagyok mindig?): nem pirulnak még! Pedig már annyira áhítozom az ízükre.
A paprikák kezdik összekapni magukat. A nyiszlett, gyatra, blogképtelen palánták megerősödtek, lassan virágoznak. A fekete paprikát azonban egy se múlja felül, az már terem, és nem is keveset! A megvett öt szem magból ez az egy kelt ki, agyondédelgettem, a kertben is mindentől óvtam, de úgy látszik, kár volt annyira izgulnom, mert erős, robusztus növény lett. Remélem, nem valami hibrid, és nem is erős (édes, kápiaszerűnek ígérték, de sose lehet, tudni, tréfáltak már meg magok...). Akkor tudok róla majd magot szedni.

A szomszéd néni által tavaly az útszegélyre dobált túlérett, csendben elrohadozó, majd beszántott patisszon magjaiból kapitális bokrok nőttek, bennük zamatos kis termések lapítanak.

Hamarosan lesz csemegekukorica is, már hányja a címerét!

A mák gubói kezdenek elszürkülni, barnulni - augusztus elején jön az olyan régen csinált mákfejtés, szelelés, mosás, szárogatás.

A koriandermagok is hamarosan szedhetők az eltevéshez.

A hét újdonsága pedig a vajbab.De mindez csak beszámoló, szót a munkákról is. A héten ugyanis elkezdtem letartolni a főveteményeket. A letermett borsó, kievett hagymaágyások eltűntek, a fölszaggatott borsó-és gazszárakat félrekupacolva a "vesztőhelyen" elégettük (égett, mint Zseli), a helyét Laci föltörte (olyan volt, mint a beton), és a feltisztogatott parcellát bevetettem. Lett benne egy babágyás, egy kis palántázott karfiolágyás, nyári salátapalánták, uborka, és - próba, szerencse - zöldborsó, sárgarépa, lollo bionda. Minden bőven kapott vizet, mulcsot, utána kapott 10 milliméter esőt, és locsolom is. Remélem, sikerül a vetés.

A jövő héten meggyet aszalok, gyomlálok, és vetek, vetek - mulcsozok, mulcsozok- locsolok, locsolok minden nap. A fűnyírást megúsztam...

Végül szeretettel köszöntöm két új olvasónkat, Tyttokét és Szaszilkát ezzel a pirosló, igazi júliusi mályvával!

Ja, igen. Más.

Azt még valaha el tudtam képzelni, hogy kis falunkból világváros lesz, de hogy sportrepülőtér lesz a falu szélén, azt nem. És mit ád a Jóisten, nemcsak hogy sportrepülőtér lett, hanem repülősnapok is. Igaz, hogy nem egy világesemény, de még csak az idei az első. Reméljük, ha lesz folytatás, kinövi magát komolyabbra ez a nyári rendezvény. Érdekességképpen néhány repülőgépfotó:

8 megjegyzés:

  1. a fekete paprikád Purple Jalapeno fajta, és mint ilyen, chili, de ne aggódj, csak nagyon enyhén csíp, csak akkor szedd le, ha már tűzpirossá válnak a termései, ugyanis éretten még enyhébb.
    hálás jószág, nálam is szépen teremnek idén. a kápiám és a kaliforniai paprikák viszont nagyon gyérek, még csak most virágoznak...

    VálaszTörlés
  2. Tegnap nem bírtam megállni, megkóstoltam a fekete paprikát. Meglepetésemre tényleg csípős, de nem az a bazi erős chili-ízű, hanem olyasmi, mint az a kis sárga paprika, amit ecetben szoktak eltenni savanyúságnak. Remélem, lehet róla magot szedni, mert egészségesés aránylag bőven terem, illetve szebben fejlődik, mint a hagyományos eceteznivaló. Be akarom vonni a rendes termelési praxisba, bár valami kápia-szerűre számítottam eredetileg, de ez se kutya! A többi paprika nekem is elég pocsék, elmaradtak.

    VálaszTörlés
  3. De akkor ez csalás és ámítás! Se nem magyar, végső soron nem is fekete, és nem is kápia!
    Ébresztő, emberiség! Átverteeeek!!!!!!!!!!! :-)

    VálaszTörlés
  4. Vettem egy cserepes chilit, tele van kis paprikákkal. Még sosem vettem ilyet (enni most sem fogom, mert nem szeretem a csípőset), mikor kell leszedni? Amikor már sötét piros? Tudnál tanácsot adni, hogy hogyan kell tartósítani? Gondoltam felfűzöm, és megszárítom, csak nem tudom, hogy napon, árnyékban, vagy hogyan?

    VálaszTörlés
  5. Nekem is cserépben van a chili, ki akartam palántázni, de mindig elmaradt. Nem baj, elég nagy helyük van abban is. Akkor jó leszedni, ha már szép sötétpiros. Árnyékos, szellős meleg helyen hamar kiszárad.

    VálaszTörlés
  6. A chiliket én is mindig cserépben nevelem, nem olyan nagyméretű növények, hogy ne feleljen meg nekik ennyi hely.
    Ez a fekete paprika nagyon csinos így, kár, hogy megpirosodik. Jalapeñót én is akarok majd szerezni jövőre, mert feltétlenül ki akarom próbálni a fütölt paprika készítést.
    Most ősszel meg az első kolbászfüstölésnél rakatok egy füzér fokhagymát is a füstre, ha van lehetőségetek, próbáljátok ki, nagyon finom.

    A chili a szárítás mellett nagyon jól tűri a fagyasztást is, még fagyosan könnyebb fel is vágni, amikor felhasználásra kerül sor.

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm a chilis tanácsokat, mindkettőtöknek.

    VálaszTörlés