Nos, ez sem más, mint egy főiskolát végzett gyom, ahhoz képest pedig sokat és finomat terem. A Sulyok-Siklós szerzőpáros által írt Vetéstől a tálalásig mint a lusta kertészek ideális növényét mutatja be, ami hozzányúlás nélkül is bőven ontja a salátának-főzeléknek valót, sőt irtani kell. Május közepén vetettem el, amikor az összes libatopféle gyom nekilátott elözönleni a kertet. Árnyékos helyre került, a barackfák alá, de ez a legkevésbé sem zavarta. Úgy tűnik, alkalmas lehet a zöldséges sötét zugainak kihasználására. Kissé hiányosan kelt, de hamar elbokrosodott. ( Csincsilla azt írta róla, nála ki sem bújik a földből. ) Mostanra, gyenge három hónap alatt nőtt szedhető méretűre. Levelei egyelőre kisebbek, mint a (felmagzás előtti) közönséges spenótéi, de vastagok, ropogósak, gusztusosak. Sok köztük az apró, "bébispenót" fazonú levél, ami salátának ideális. Így is fogyasztottuk először, az íze édeskésebb, nem annyira spenótízű, mint a sima változatnak. A leírás alapján a fagyokig szedhető lesz, ezt majd meglátjuk. Azért áttelelő spenótot mindenképpen vetek.
Így néz ki a már megszedett, lekopasztott növény:
Összességében a mi kertünkben könnyen gondozható, jól termő zöldségként viseli magát.
És csak olyan helyre vessétek, ahonnan majd nem akarjátok kiírtani :D
VálaszTörlésAnyánál elfoglalta a kerti tároló és a komposzt közötti, árnyékos, semmire se jó helyet, igaz, ott pont elfér.
Ebből tanulva, én már be sem engedem az én kertembe. De finomnak finom, csak nálam a túl erőszakos, dominánsnak minősülő növénynek helye nincs, majd eszek az anyáéból.
Szépen elszórja a magját,többet nem kell bajlódni vele, a legnehezebb időkben is számítani lehet rá.
Először vetettem, kíváncsi vagyok, rendes libatophoz illően tényleg kikel-e jövőre.
VálaszTörlés