2011. október 11., kedd

Első diótermés

 
Számunkra a kert elképzelhetetlen volt diófa nélkül, de siettünk, és az ültetéskor magunkra, nem pedig az unokáinkra gondoltunk, így hát három évvel ezelőtt a kertészeti árudában vásároltunk - nagy rábeszélésre, hirtelen elhatározásból -  egy dióoltványt. Azóta már számtalanszor szóba került, vajon megérte-e a befektetett pénzt, mert hiszen a mi környékünkön a varjak számtalan vaddiófát ültetnek, s a legtöbben a termőre forduló, jó termésű fiatal fát egyszerűen kiássák és eltelepítik a kertben. Általában tavasszal ültetik, dréncsövet ásnak be mellé és azon keresztül öntözik, de így is rizikós az eredése. 
A mi fácskánk szabadgyökerű volt, októberben ültettük nagy gödörbe sok komposzttal. Az első évben a többi diófával egy időben szépen kihajtott és egy szemet termett is. A következő télen pedig egy bekóborló tapsifüles köröskörül elrágta a kérget. A már jó másfél méteres növekmény elszáradt, a fa viszont élt, tőről, rejtett rügyből szépen kihajtott és bokrosodott. Nem tudhattuk, honnan eredt az új hajtás, vajon az alanyból vagy az oltott részből, termést pedig ebben az évben nem hozott, csak nőtt-nőtt rendületlen, úgy három méteres magasságig. 
Aztán idén tavasszal észrevettük a jó harminc kis diókedvezményt, amiből beért tizenöt. Most az érkező hidegfront és eső hatására engedte szabadon a zöld burok őket. Nagy izgalommal hoztuk a kalapácsolt, és nem csalódtunk: nagyszemű, vékony héjú, jó olajos belű diónk termett. Szóval megérte az árát.
Remélhetőleg ne kell hosszú esztendőket arra várni, hogy a karácsonyi diós kalács a saját diónkból készüljön.
Hadd ajánljak a sokhasznú dióról még egy kis olvasnivalót AntalValitól, igen tanulságos és informatív.


Kiegészítés
Messzenéző Minyon kérésére beillesztettem a diófa fényképét. 
Az előtérben egy mocsári hibiszkusz van, mögötte a diófa, a diófa mögött főzőtök- és cukkinitövek, hátul pedig a hétéves, már termő gyümölcsfák, az arányok és méretek érzékeltetése végett.

6 megjegyzés:

  1. Magáróla fáról nem tennél föl képet?

    VálaszTörlés
  2. Nekünk két "varjúvetett" fánk van, a szülőanyuka valószínűleg a második szomszéd papírhéjú diófája. Talán jövőre már teremni fognak.

    VálaszTörlés
  3. Mi 17 évvel ezelőtt diófával vettük azt a telket,ahol van az otthonunk.Nekem is diófa nélkül nem kert a kert.
    Aztán kb.5 éve a férjem vett egy kertészetben igazi diócsemetét.Elültette, én morogtam,hogy minek még 1 ,elég egy diófa.Azóta nem győzöm dícsérni a férjemet és a fát, mert gyönyörű, csodás vékonyhéjú a termése.Az idén sok diófának befeketedett a termése, ehetetlen, ennek a szépséges fának pedig csak szedem és szedem a finomságát.:)

    VálaszTörlés
  4. Kedves Minyon, raktam fel képet.
    Szerintem jó befektetés az oltványdió, ha jól terem, pár év alatt visszahozza az árát.

    VálaszTörlés
  5. A telek előző tulajdonosai is nagy diókedvelők, legalább hét diófánk van. Valószínűleg ezek is maguktól keltek. Amelyik terem, a legnagyobbat meg fogjuk hagyni, de a többit valószínűleg kinyírjuk. Nem kell a szőlőlugas elé, mert megfosztaná a napsugaraktól. A telek végén meg egész sövény van belőlük, sok helyet foglalnak. És ki tudja, mit fognak teremni?

    VálaszTörlés
  6. Szerencsére elég nagy a keret, amiből válogathatsz.

    VálaszTörlés