2011. október 7., péntek

Gombahatározás S. O. S.

Van egy földdel erősen összekeveredett homokkupacunk, ami tulajdonképp macskavécéként szolgál a környék számára. Ott nőtt ez a gombacsoport, nem tudom mi lehet. Elég nagy termetű, 20-22 cm magas a legnagyobb példány.  Valamilyen tintagomba talán? Gombászásban járatos olvasóim segítségét kérem. 

Szerdai állapotában így nézett ki:


Péntek reggelre ilyenné vált:

10 megjegyzés:

  1. ... és péntek délutánra az egész összeomlott és egy nagy sötét folt lett alatta? Szerintem tintagomba :)) Nem vagyok gombaszakértő, egyáltalán nem, de nálunk ilyen gombák nőttek a pincében, amikor ott laktunk (mármint a pincében) és azok is így viselkedtek: pikk-pakk nőttek, összeasztak és sötét folt lett alattuk.

    VálaszTörlés
  2. Én se vagyok gombaszakértő, de szerintem is gyapjas tintagomba: http://hu.wikipedia.org/wiki/Tintagomba

    VálaszTörlés
  3. Megkérdeztem egy gomba értő ismerőst. Gyapjas tintagomba. Az első képen látható állapotban még ehető, utána már élvezhetetlen az íze.

    VálaszTörlés
  4. Csatlakozom az előttem szólókhoz, még szerdán jó kis tojásos gomba lett volna, így már csak tintapacád maradt.
    Gyapjas tintagomba, jó, finom étkezési gomba. De csak az első képen lévő állapotában.

    Itt megnézheted :D
    http://terra.hu/gomba/html/coprinus_comatus.html#alteteje

    VálaszTörlés
  5. Én nem tudom, hogy mi a neve, de az biztos, hogy ha fehér sport cipőben jó nagyokat rúgsz bele, hogy lerepüljön a kalapja, akkor a fehér cipőből gyönyörű lila lesz... Én kipróbáltam a "naggyal" amikor kicsi volt, és nem ő volt az értelmi szerző :)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon köszönöm a segítséget!
    Előzetesen én is belenéztem a gomás könyvembe, és ami erre a gombára leginkább hasonlított, az a szörnyűséges trágyatintagomba nevet viselte. No, mindjárt eszembe jutottak a tüsszögős, taknyos macskák, és bizony nem volt kedvem a gombás tojáshoz.

    VálaszTörlés
  7. Tesóm, én ezt a gombafajtát már tavaly mutogattam nálunk, ahol a kutya kedvenc kakálóhelyén kezdett el tömegesen hajtani. Anyuci azt mondta, agyonvág, ha meg merem kóstolni...
    :-)

    VálaszTörlés
  8. gyapjas tintagomba, nagyon finom. de csak addig ehető amíg a lemezei fehérek. de akkor nagyon. mi vajon szoktuk megpirítani és kenyérrel kitunkoljuk

    VálaszTörlés
  9. Köszi, sajnos már csak tintás hűlt helyüket lehet látni.

    VálaszTörlés
  10. Idén két héttel előbb érkeztek a tintagombák, most résen voltam, leszedtem. Tegnap abból készült a gombapaprikás. Finom!

    VálaszTörlés