2011. október 16., vasárnap

Magyar pásztorok időjóslása

Hétfőn tűzifát rakodtam, mert drága kutyikánk rájött, hogyan tud felmászni a farakásra, és onnan távozni az udvarból a szomszéd kertjébe, ledöntve a gonddal felhalmozott, de amúgy behordásra váró hasábokat. Miközben a kuglikat szórtam a talicskába, jellegzetesen sipító és csikorgósan dörmögő hang jött a távolból. Innen már sejtettem, hogy hamarosan megváltozik az idő. Ugyanis amikor a nyolc kilométerre levő mosoni vasútállomás megálló vonatainak csikorgása itt is jól hallható ( ez a sipító hang), és ott a hangosbemondó fülrepesztően üvölti, hogy "Euregio Regionalzug fährt am Bahnsteig vier ab..."(ebből nálunk már csak a dörmögő csikorgás hallatszik), ezt esetleg vasárnap délelőtt még a Máriakálnokból átcsendülő harangszó színezi, illetve a tsz felől erősen árad a ganészag, lehet tudni, hogy az időjárás hamarosan eltaknyosodik, iparkodhatok a fa hordásával.
Ezt az esőígérő infót kiegészítve azokkal a köztapasztalati tényekkel, hogy ha udvara van a holdnak, 3 napon belül eső lesz, ha a nap vörösben nyugszik, szél lesz, ha nagy a holdvilág, fagyni fog, ha a szél fúj, nem fog fagyni, és ha a felhőben zöld csík látszik, jégeső jön, egészen jól meg lehet jósolni az időjárás alakulását még a mai műholdképes-radaros időjárás-előrejelzések korszakában is. És ezek csak hiányos félismeretek. Azok az emberek, akik egész életüket kint a szabad ég alatt töltötték, és a munkájukat alapvetően az időjárás határozta meg, sokkal tapasztaltabbak voltak ebben, és a természet minden egyes jeléből tudták, mi lesz a tennivalójuk az elkövetkezendő napokban. A már említett Hasznos tudnivalók(Magvető, 1986) című könyvből, amelynek Hasznos tudnivalók innen-onnen című fejezetében, amelyet Vajda Ferencz gyűjtött össze 1899-ben az egyik alpont a Magyar pásztorok időjóslása címet viseli. Itt a teljes tárháza olvasható az ilyen időjárási tapasztalatoknak. Igaz, némelyik megfigyelés az abból levont következtetéssel együtt nekem kissé meredek, de mindenféleképpen tanulmányozásra érdemes a népi bölcsességeknek ez a kis gyűjteménye.

"Ha a nap keltével tisztán mutatkozik, forróságra mutat, de ha tüzesen mutatkozik, az nagy és sok szelet jelent. -Ha felkelte előtt zöldes-veres felhők látszanak: eső, ha sugarai még felkelte előtt mutatkoznak, hideg idő várható, ha felhők közül süt ki a nap: hideg idő következik. Ha sugarai megtörve látszanak, hideg idő és esőzés. Ha nagyon melegen süt ki a felhők közül: szintén hideg; ha veresen süt ki s forráz: szél lesz; de ha csak veresen süt ki a felhők közül s nem nagyon forráz: esők. Ha napkeltével vereses felhők látszanak: eső, ha napközben nagyon forrón süt ki a nap: szeles eső lesz. Ha a nap mintegy egy órányi időre kisüt és aztán elgyengül, s sugarait a felhők közül löveli ki: jégeső következik. Ha a nap keltével körülötte mintegy kör látszik, az hideget jelent, épp úgy, ha nagynak látszik reggel a nap (nagy nap van).
Ha nyugtával felhők veszik körül a napot: tiszta idő várható; ha ezen felhők azonban veresek és tiszták: kevés, de erős szelek következnek, de ha a szelek által támadtak ezen felhők a nap körül: gyakran hideg időre készülhetünk.

- Ha nap nyugtánál balfelől (délről) sötét felhők mutatkoznak, közeli eső. Ha nyugtával visszapillant, és északon veres, délen fekete felhők veszik körül: tiszta, de hideg idő várható. Ha az ég nagyon feketének mutatkozik, mutatja, hogy a patakok, források és kutak kiapadtak. Ha nyugtával felhők borítják el, szeles eső következik.

Ha holdfogyatkozás idején a hold udvar tiszta: a szél, mely azon időben uralkodik, megváltozik.
Ha a hold felhőkkel van borítva: hideget jelent. Ha a hold tiszta, folt nélküli: tiszta idő várható;ha felhőkkel van körül véve, az hideg, esős időt jelez. Ha újhold 3-4. napján a hold sugarak el vannak sötétedve: sok eső; ha a holdudvar tűzveres: hideg és nagy eső várható; szintígy, ha karikák veszik körül. -Ha hollók csoportosan mutatkoznak és sokat repkednek; ha a legyek tömegesülnek, erősen csípnek és hangosan donganak: biztosan várható az eső.
Ha a bakok és kandisznók szinte telhetetleneknek látszanak a szeretkedésben; a disznók sokat fetrengenek a sár és mocsárban; a helyet, ahol legelnek, mélyen feltúrják; ha a kutyák erősen vájják a földet; a farkas a nyáj vagy a tanyák körül settenkedik; az ökrök és a tehenek a vízbe mártják szájukat anélkül, hogy igyanak; a sertések észak felé fordítják fejöket, s szaglásznak a levegőben; végre ha a ludak és kacsák hápogva mennek: e jelek hidegre és hosszas esőzésre mutatnak. - Ha a kakas éjjel fölkel, hogy kukorékoljon, reggelre megváltozik az idő és többnyire felhős idő lesz. Hideget jelent még, ha a csürhe gyors szaladással érkezik be a faluba."

Ugyanitt a közelítő esős idő jeleit is megtudhatjuk (ahogy Reisz András mondaná: "hátálmás ciklon álákíttya ídőjárásunkat a kísőbbiekben"):

"A magyar nép eső barométerei
Álmos vagyok,-barnul a hajam-, bogaras a jószág,- beszorult a hordó akonája,-beszorult a csutora födele,-behallik a szomszéd harang,-bőrke szalonna meglágyult,-brekegnek a leveli békák,-csereg a gyöngytyúk,- csípnek a balhák,- dühösek a méhek,- fecskék alant járnak,- foltosodik a kövezet,- feszül a ládafia, ablakráma,- ficzkándozik, csutkát, rongyot tép a disznó,- halottal álmodtam,- kelepel a pók,- kapa, kasza feketedik,- kemény a harang kötél,- kiabál a drótos,- lecsap a füst,- ludak, kacsák örömükben nem férnek a tóban, vízben,- mosdik a macska,- megereszkedik a húr,- megcsurran az ablak,- messze ellátszik a hegy,- nedvesedik a só,- porban hentereg a szamár,- pipál a hegy,- pezseg a sok hangya,- rikoltoz a páva,- sokat szólnak a kakasok,- sok a csillag,- szemtelenek a legyek,- száraz a tenyerem,- szoros a zsákmadzag,- tyúkszem fáj,- tyúkok, verebek fürödnek,- udvaros a hold,- viszket a fülem:
eső lesz."

Pont.


5 megjegyzés:

  1. Azz utolsó bekezdéshez azt fűzném hozzá, hogy megfigyeltem, erős melegfrontkor mindig van döglött macska az úton, valahogy akkor könnyebben vállalják a kerekek általi megdaráltatás rizikóját. Ugyanez igaz a rókákra, nyestekre, egerészölyvekre is. Ja, és a gyerekek elevenebbek, a felnőttek türelmetlenebbek.

    VálaszTörlés
  2. Ez erdekes bejegyzes, s sokmindent jomagam is tapasztaltam.

    VálaszTörlés
  3. Így igaz, és még kiegészíteném azzal, hogy melegedés érkezésekor - pláne ha eső jön ősszel és tavasszal - a talaj valami egészen jellegzetes szagot áraszt, a tehéntelepről egészen töményen jön a ganészag, és a tyúkólat is kifejezetten büdösnek érzem.

    VálaszTörlés
  4. A legtöbb népi megfigyelésben van valami ténymag, csak a sok újraidézés stb. rontja ezt. Legkevésbé talán a hosszú távú prognózisok nem jönnek be annyira (gondolok itt pl. Medárd napi eső utáni negyven esős napra és hasonlókra).

    Másrészt nem szabad figyelmen kívül hagyni a mára legtöbbször már teljesen ismeretlen lokalitást. Azaz bizonyos helyeken az eső rendre adott irányból érkezik, elsősorban a terepi adottságok miatt, míg más szélirányok éppen elfelé viszik a csapadékot. Az ilyen helyi érvényességű jóslatokból is sokat átvettek a Kalendáriomok és elterjesztették, holott nem mindenhol működnek!

    Mifelénk is van állítólag egy mondás, hogy ha a Rózsa hegy zúg jó idő lesz, ha a Sárkány oldal akkor meg rossz. Ezt persze nehéz értelmezni, hiszen az erdő ha szél van akkor zúg. Amelyik közelebb van azt jobban hallani. De mondjuk a falu közepén kb. egyezik a távolság, és a Rózsa délies áramláskor kap erősebb szelet, a Sárkány meg északinál. Ráadásul itt a sziombolika is a rózsa - jó, sárkány - rossz párokkal. :) Kíváncsi vagyok mi volt előbb: ez az időjóslás vagy a hegyek neve?

    Ettől még ennyi idő alatt nekem sem tűnt fel, hogy a szélirány menynire szól bele. Tény, hogy országosan általában É-ÉNy felől jönnek a frontok és velük az esők, de a téli nagy havazások jellemzően délies áramláskor érkeznek, amikor dél felől meleg, de párás levegő ütközik a Kárpát medencében állomásozó hidegebb légtömegeknek. Na ilyenkor érdemes hogy az ajtó mellé kerüljön a hólapát! :)

    Az utolsó bekezdésed nagy része fizikai/biológiai (etológiai) megfigyelések a maga hétköznapi valójában -- és mennyi szép régi, mára már alig ismert szó van bennük! Persze hogy feszül a ládafia, lágyul a bőrke, ha párás a levegő. :) Persze hogy sok a csillag, messzire látni egy erős front által kipucolt levegőben (mellékesen fényes csillagokból éppen ősszel-télen látszik a legtöbb, amikor eleve esélyesebb a rossz idő). És persze, hogy a frontok okozta légnyomásváltozást megérzik az állatok is, hiszen mi is.

    Reisz Andrást amúgy kimondottan kedvelem, mert olyan szépen, származását nem leplezve beszél. Sokkal zavaróbb amikor próbálja valaki leplezni, vagy simán csak érezni rajta hogy szégyenli a beszédét. Nekem üde színfolt a sok konzerv, meg a sok beszélni sem tudó médiamunkás között.

    Na nem okoskodok tovább, szép napot nektek!

    VálaszTörlés
  5. Megtennétek, hogy figyelmeztettek, ha "a bakok és kandisznók szinte telhetetleneknek látszanak a szeretkedésben" és ha "a farkas a nyáj vagy a tanyák körül settenkedik" ?? Én nem biztos, hogy magamtól észre fogom venni... :-)))

    De jó lenne tudni, mikor várhatom, hogy jön a hideg és a hosszas esőzés!

    Zseniális ez a gyűjtemény!

    VálaszTörlés