2012. február 22., szerda

Salátáskert az ablakpárkányon

Szezonkezdésre úgy gondoltam, meglepem magam és a családot egy  kis várva várt friss zölddel. Egy ládaalátétből, három kivisdobozból, két liter virágföldből és néhány csipet magból kis "salátaágyást" szerkesztettem. A kivisdobozok használata azért fontos, mert ezzel házilag újrahasznosítok valami szemétbe valót! Biztos Ti is elrakjátok a tartósabbnak kinéző csomagolóanyagokat, kíváncsi vagyok, ki mit mire használ még.

Vetettem  zsázsát (igazi turbó téli zöldség, hiszen egész évben vethető és úgy 10-14 nap alatt termést ad), rukolát és madársalátát. A képeken az alsó, zöld leveleket bemutató rész a zacskó fotójáról kiemelt részlet, előlegezi a végeredményt. Mindegyikkel vesződhettem volna már korábban is, hiszen ezek a növények lakásban nevelésre bármikor vethetők.

A zsázsa kis pirosas magvai csíranevelésre is alkalmasak, de én inkább a szendvicsfeldobós változatra gyúrok.
Aztán rukolát, ami a februári hidegekkel végképp megadta magát a kertben. Magjai mint egy kis repce- vagy mustármag. Az az érdekes, hogy rukola néven tulajdonképp kétféle növényt is érthetünk, a mogyoróízű, egyéves Eruca sativa is rukola, meg a csípős-fűszeres ízű növény Diplotaxis tenuifolia is az, ezt a német nyelvterületen nevezik vadrukolának. A két növény rendszertanilag nem áll túl közel egymáshoz, csak a levelük tormája hasonló. Ez utóbbi magyar neve útszéli kányazsázsa, vadon is termő, gyűjthető gyógynövény.
Az én kis ládikámba az egyéves, mogyoróízű változat magja került. 
 Az utolsó ilyen minisaláta a madársaláta vagy galambbegysaláta. Ez tipikus balkonkertész-növény.
Kertünkben a virágágyás szegélyében,összegyúrt és agyagos földben vígan megélt, kíváncsi vagyok, a ládában hogy viseli majd magát. Az ablakkert növénykéinek a hideggel szerencsére nincs problémájuk, amint márciusban jön az "igazi" palántanevelés, kikerülnek majd egy védettebb, külső ablakpárkányra, a levelek meg a szendvicseinkre tízóraira, vacsorára.

6 megjegyzés:

  1. Hmmmm! Milyen finomakat fogtok itt csipegetni. Én mindig csak gondolok rá, de aztán nem vetek. Pedig a fűszerek is olyan jól esnének, meg ezek az apró saláták, bár a nagyok is finomak bébinek nevelve. Példát veszek rólad, jövőre én is kényeztetem magunkat.

    VálaszTörlés
  2. Nekem is ki kéne már próbálnom legalább a rukolát, annyit beszéltek róla. Én a leveszöldség, meg a tonhalkonzerv, meg a rámás doboz, meg stb. dobozait szoktam elrakni alátétnek, sőt, most vécépapír gurigákba fogok palántázni, valamelyik műsorban azt láttam, hogy így azzal együtt ki lehet ültetni, mert lebomlik.

    VálaszTörlés
  3. Meli, ezek a növények kint a kertben mind jól bírták, kíváncsi vagyok, hogy viselik a háziasítást.
    Bea, egy hullámhosszon vagyunk, én is gyűjtöm a gurigákat.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon rendes magjaid vannak, csak versenyezzenek szépen, ki nő gyorsabban. A rukola nálunk is a leggyorsabb volt tavaly. A zsázsát csak hírből ismerem, de ő is Porsche.

    VálaszTörlés
  5. Gondoltam, jó ha tudod, Feri legőszintébb híved a benti salátaprojekt miatt. Eddig a házi sütésű kenyeret dicsérte a szendvicsében, de az most visszacsúszott a listán, beelőzték a salátalevelek. Csak nem nő olyan gyorsan, amilyen ütemben fogy.:)

    VálaszTörlés
  6. Köszi! Gondolom, a kertben már kel az utánpótlás nálatok is.

    VálaszTörlés