2012. augusztus 2., csütörtök

Űrdínó


 Végre lekerült rólam a gipsz, egy könnyű fémsínt hordok, amiben már lehet egy kicsit kertészkedni. Nyunyival nekiláttunk a bab gazolásának. Egy feltétellel segített a kiscsaj: ha gyomlálás közben mesélek a manyistamongúzról, vagy a farkasemberről. Mivel mit sem tudok az előzőről, az utóbbiról találtam ki valami Maugli-szerű történetet, azzal traktáltam szegénykét. Közben éreztem, hogy a paprikagyamszárakat húzva valami puha mozdul meg az ujjaim mellett. Félrehúztam a kezemet, és egy hatalmas, vagy tízcentis zöld hernyót találtunk a nyirkos földön.


  Meglepő látvány volt. Nyunyi meg is állapította, hogy ez nem lehet más, csak egy messziről érkezett mini űrdínó, aki titkos küldetéssel érkezett a kikeletlen babok között növő acatok meg paréjok közé, ezért el kell engednünk, hogy azt teljesítse. Egy ilyen szép manyistahernyó nem lehet gonosz!

Közelebbről megnézve tényleg takaros jószág.

 Szép zöld, az oldalán fekete, pávaszemszerű foltok, a fején szarvacska, zöld bordás, és az oldala cakkos. Vajon milyen pillangó hernyója lehet?
Szegényt megpiszkáltuk egy kis gyomszárdarabbal, erre döglöttnek tettette magát, és összetekeredett. Egy kis idő múlva azonban észrevette, hogy semmi vész, és elkezdett mozogni. Ekkor derült ki, hogy amit a fejének néztünk, az a feneke, tehát nem szarva van, hanem farkincatüskéje.

 
  Kicsit ijedten mászkált ide-oda, végül elaraszolt a gazosba. Szegénynek bizonyára alaposan felbolygattuk az otthonát.
 
Bár tudnám, milyen lepke hernyója ez! Kérem, aki a kép alapján felismeri, azonnal jelentkezzen!


6 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy gyógyulgatsz:)

    A hernyó a folyófűszender lárvája (Agrius convolvuli)

    VálaszTörlés
  2. Megkérdeztem szakértő ismerőst, ugyanazt mondja mint Meli.

    Agrius convulvi, folyófűszender bábozódni készülő hernyója. Ha békén hagyod beássa magát a földbe. Esetleg ha lehet, ott ne áss majd, nehogy megsérüljön. Bővebb infó http://kitaibel.hu/lepidopterology/ejjeli/page176a.html

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm a válaszokat! Látjátok, csak át kell állni a természetközeli kertészkedésre (=hagyni kell nyakig nőni a gazokat és a szulákot), és máris feldúsul a kert élővilága! :-)Csak hallottam a szulákszenderről eddig, most megnézhettük élőben is.Lehet, hogy ha felnő, a virágokon fog lakomázni?

    VálaszTörlés
  4. Szia. Én már több ilyet is találtam és több színeben. Tegnak kékes szürkét és egy ugyan ilyen zöldet. Tavaly piros árnyalatut. Korábban barnásat.

    VálaszTörlés
  5. Szia. Én már több ilyet is találtam és több színeben. Tegnak kékes szürkét és egy ugyan ilyen zöldet. Tavaly piros árnyalatut. Korábban barnásat.

    VálaszTörlés