Csírázatlanul teleltek át a kis gumók(egész jól, nem lett
belőlük teszkókategóriás fonnyadék), és egy heti gyengéd csíráztatás után –
egész pontosan emlékszem – március 31-én, szombaton Lacival ketten ültettük el
azokat a porhanyósított földbe, bakhátakba. A krumplik közé hagymákat is rakott Laci, mert
azt hallotta valakitől, hogy az távoltartja a krumplibogarakat. A talajt
előzetesen Dudarittal javítottuk fel.
Mivel nem akartam a kórokozókat meg a krumplibogarakat
szaporítani, a tavalyi ágyástól húsz méterrel odébb alakítottam ki az ideit,
ott, ahol még sose volt krumpli.
A gumókból– szokás szerint – elég lassan bújtak elő a kis
növények, de aztán a meleg és az akkor még hulló csapadék miatt gyorsan
kifejlődtek. Eleinte minden szép és jó volt, gazoltam, kapáltam az ágyást, és a
szülinapomra kapott cuki gyomszurkálóval buzgón szedegettem belőle az acatokat
meg a kákicsokat. A krumplibogarak is előjöttek. Eleinte szétnyomkodtam az
előjövő bogarakat meg petecsomókat, így egy darabig kihúztuk, de aztán végül
Actarával voltunk kénytelenek permetezni, ez visszavette egy nagyon picit a
bogárinváziót. (Tulajdonképpen nem is értettem ezt az ordas nagy bogártömeget.
Hiszen olyan helyre ültettem, ahol már évek óta nem is volt krumpli, elvileg
hagyma is volt közte, amit ugye riasztó hatásúnak kiáltottak ki, permetezve
volt, számtalan bogarat leszedtünk.)
Júliusra lett csak újkrumpli, ekkor már megint derékig ért a
zöldje, és benne a gaz, mert akkor voltam pont gipszben, és az nem a
legalkalmasabb szerkó a gyomlálásra.
A hőségben hamar leszáradtak a krumpliszárak, de a gazok is.
Nekiállhattam szedni, bár a talaj igen kemény lett. Generálpucolást
tartok: a gyomszárakat meg a
krumpliszárakat nagy kazlakba gyyűjtöm, amelyet majd valami csendes
szeptembervégi estén Nyunyival együtt feltüzelek az ágyás helyén.
Minden egyes krumplibokor alatt kb. 4 darab, tenyér nagyságú
termés van, és két-három kisebb. Idén – a tavalyival ellentétben – nem volt
drótférges termés (gondolom, ezt az ágyás teljes áthelyezése a korábbiakhoz
képest elősegítette), viszont megjelentek a rohadt szemek, úgy hogy a környékén
nem is volt fitoftórás paradicsom, ami fertőzhetett volna.
Tanulság: jövőre friss vetőgumót kell szereznem! Egyszer visszaültethető
nagyobb leromlás nélkül, de ebben a rossz talajban kétszer nem marad meg. Ahol krumplitermesztésre
alkalmasabb a föld, nem ilyen tömött, ott bizonyára több évig visszavethető,
nagy költségeket lehet ezzel megtakarítani. A termés 95 %-nak mennyiségére és
minőségére azonban így se lehet panaszunk, összesen 6 zsák lett, ez bőségesen
elég lesz két család számára tavaszig.Utólagos megjegyzés: az aránylag nagyméretű ágyás túlsó oldalán a krumpli apraja egészen hibátlan volt, úgyhogy mégis teszünk el valamennyi vetnivalót az aprajából. Lehet, hogy ez csak felesleges óvatosság, de az is lehet, hogy jövőre nemigen jutunk hozzá ehhez a kiváló fajtához, és így lesz biztonsági tartalék vetőgumónk. Összességében így is abszolút jeles a Sarpo Mira szereplése a kertben.
Hol lehet vetőburgonyát szerezni?
VálaszTörlésAz Akli Major Alapítvány tud talán ebben segíteni neked.
VálaszTörléshttp://www.aklimajor.hu/home.php
nagyon fehér, finom, kemény húsú sütni való krumpli.
VálaszTörlésEz az esztendő nem kedvezett semminek sem.Én kaptam ismerőstől 4 szem Sarpo Mirát, de 3-at elvágtam, így lett 7db.Június 1-én vetettem el és ma szedtem fel. A mi kertünk futó homok feljavítva trágyával és komposzttal. Minden szép és jó volt,öntöztük, mert eső igen ritka vendég volt nálunk.A krumplibogár akkor jelent meg, amikor a szomszéd felszedte a krumpliját augusztus elején.Úgy 100m-re van a szomszéd, de ezek a férgek tudnak repülni is.Így 1-szer permeteztünk.Mondták mások, hogy ennyi bogár talán még sosem volt, mint most. Viszont a burgonya méretére mindenki panaszkodik, mert mindenütt apróbb, mint előző években, de aki öntözte az is panaszkodik, hogy rothad a termés, de aki nem tudta öntözni az is úgy járt. Az én Sarpo-im sem lettek óriásik, de étkezési kb az egyharmada. Én majd tavasszal a vetés előtt kóstolom meg, mert amit lehet, azt vetem el.
VálaszTörlésÉn is elnézegettem augusztusban a szomszéd bácsit, ahogy szedi fel a töméntelen sok apró, de rohadt krumplit. Csak jót tudok én is erre a fajtára mondani: ízére, állagára, tárolhatóságára, termőképességére, egészségességére. Áldja meg a Jóisten azt, aki ezt a fajtát kinemesítette, mást nem tudok hozzátenni.
VálaszTörlésPiroska, tudnál írni arról kicsit, hogy milyen futóhomok talajú kertben dolgozni, és mikre kell ügyelni a növények nevelésekor? Nekem csak ezzel a hideg, trágyázott, kemény agyaggal van tapasztalatom, ami a kertben van. Ha hosszabban is tudnál írni, kérlek, azt a magcserebere@gmail.com-ra dobd át, és külön posztban kitenném. Hiszen azért is kezdtük el anno ezt a blogot is, hogy tapasztalatot cseréljünk egymással. És az, amit én itt leírok, nem biztos hogy üdvözítő hatású az ország másik területén.
VálaszTörlésOlyan hosszút én nem tudok írni, de röviden megírom.
VálaszTörlésHogy milyen az a futóhomok? Szemcsés homok, és ha jól átszitálod, még a malterba is beleteheted.Művelni nagyon könnyű, könnyen belemegy az eke és az ásó. Könnyedén lehet bele vetegetni. Kapálni sem nehéz.DE! Nagyon rossz minőségű talaj, úgy 2 aranykoronás a miénk, de komposzttal és trágyával feljavítottuk, persze így csak kis területet lehet művelni.Főleg gyümölcsnek és szőlőnek való ez a talaj. Itt van az őszibarack hazája. Tavasszal, ha fújnak a böjti szelek, bizony néha látni sem lehet a homoktól.Jó talaj ez, ha minden piacnap esik az eső, mivel nem tárolja a nedvességet, így szinte mindig kellene a csapadék. Nyáron , ha száraz a homok, délelőtt 10 óra után már nem lehet mezítláb rálépni, mert annyira forró. A dűlőutakon nehéz a közlekedés is, mert lesüllyed az ember lába bokáig a homokba. Szóval nagyon jó ez, hiszen én itt születtem és még most is itt élek.
Vannak rokonaim Dunántúlon és Tiszántúlon is, de az agyagos talajt meg a fekete földet nem tudnám megszokni.Eső után nálunk nem lehet beleragadni a sárba, mert az nincs, hiszen magába szívja a föld a csapadékot, de 2 nap múlva öntözni kell.
Próbáltam a talajtakarást a paprikánál és a paradicsomnál, de a hőségben nem jelentett semmit.Nagy területet meg nem is tudnánk takarni, mert takarónak való fű sem nő meg.
Itt a lényeg: trágya, trágya, trágya és öntözés, öntözés, öntözés..-.
Ez érdekes lehet Ági (de a Hédit biztos érdekli, úgyhogy kérlek ne moderáld ki):
VálaszTörléshttp://www.biokutatas.hu/esemenyek/tajfajta-burgonyak-es-paradicsomok
Kedves Ági! :)
VálaszTörlésNagyon érdekesnek találtam a tapasztalatait a Sárpo Mira burgonyával.
Magam is foglalkozom burgonya termeléssel(persze csak házilag kiskertben, önellátásra).
Sajnos nem minden évben sikerül megoldani ezt évről-évre hiszen a holland és német fajták(valamint az összes többi ) nem igazán rezisztensek a betegségekre mint tudjuk.
Próbáltam sok helyről Sarpo Mira-t szerezni, de eddig nem jártam sikerrel.
Az lenne a kérdésem, hogy esetleg 1-2 darabot tudok e vásárolni Öntől? Amennyiben igen kérem jelezzen felém. (gergelypataki@gmail.com)
Ui.: Kipróbálás céljából tényleg elég lenne 1-2 db is :)
Köszönöm (P.G)