2012. szeptember 3., hétfő

Kertészeti kiállítás és vásár Burgenlandban

Pontosabban a féltoronyi kastélyban. Régi vágyam  teljesült azzal, hogy eljuthattam a tőlünk alig 25 km-re megrendezett, Gartenlust néven futó pazar kertparédéra, amely egy komoly német-osztrák kertfesztivál-sorozat egyik állomása. 
A helyszín a kastély gyönyörű, százados fákkal teli parkja és belső udvarai. Az utak mentén álltak fel a standok, mindennel, mi szem-szájnak ingere. Például régióbeli és helyi zöldségekkel-gyümölcsökkel. 

Tarka paradicsomhalmok sokaságát kínálták, menő az ökörszív fajta és a sokféle, változatos színű és formájú mini koktélparadicsom.  Nemzeti sport lett a csilizés, sokan hoztak sokfélét, fajtanévvel címkézve, szárítmányokat, fűszerpasztákat és termő növényeket is. Apró szendvicsfalatkákat kóstoltattak és nagy szakértelemmel magyarázták az aromát.
Teraszkertészkedőknek méregdrága, bútorszerű magaságyakat is ajánlottak, hagymával-salátával--csilivel-ananásszal!
Dísznövényekből cserepekben minden elképzelhető fajt, fajtát és változatot árultak, szobanövényeket, cserjéket, évelőket, kaktusz-pozsgásokat. A legkelendőbbek a kékszakállcserjék, a pálmák és a díszfüvek voltak. Meglepően gazdag volt a hamarosan ültetendő hagymások választéka, szakosodott kiállítók különlegesebbnél különlegesebb hagymákkal-gumókkal rukkoltak elő. Volt nárciszos, tulipános, íriszes, díszhagymás stand is. Ez utóbbit lefotóztuk. A szárított hagymavirágokat nagy mennyiségben árulták, vitték is mint a cukrot. Bizonyára valamiféle házi kreatívkodás alanyainak szánták ezeket a fáradtlila virággömböket. 
Ötletes volt kövirózsákból összeállított csíkos, kockás és színátmenetes növényoszop-kollekció. A ferde sávosról készült egyedül kivehető fotónk. 
Külön standot állított fel egy bambuszbicikli-árus. 
A megszokott kerti bútorok helyett főleg rönkasztalok meg függőágyak, függőszékek és rafinált, csomózott hinták kellették magukat, amelyek kipróbáláskor kegyetlenül recsegtették-ropogtatták a hevenyészett állványzatot. (Nem értem, miért méretezik ezeket ennyire alul:.)
A kerti dekorációk is megérdemelnek néhány szót. Volt vagy öt standnyi műrozsdás vasszobros kiállító, réginek ható figurákkal. Némelyik eldobott inkvizítor-munkaeszköznek hat inkább, mint dísztárgynak.
Nagyon divatosak, ám legalább 30 eurót kóstálnak a különféle földbe szúrható állatfigurák, kacsa-, malac-, és cicafejek, meg egzotikus szörnyecskék. 


Nekem legjobban a kerámia manóházak tetszettek, így csoportosan. A kerti törpék viszont alighanem nyugdíjba mentek, vagy kihaltak. 
Sok keramikus, szobrász kínálta egyedi mestermunkáit. Meglepő, egyszerre modern és ősi hatású kő?szobor:
Meseszép, szarvasos tányérok, kancsók és bögrék. 
 A kerti munkákhoz  precíz és újszerű kéziszerszámokat ajánlgattak úton-útfélen, bemutatóval egybekötve. A fűnyíráshoz sokezer eurós masszív traktorokat és önjáró, ufószerű robotokat állítottak ki, a hat év alatti kis lurkók nagy örömére, akik vígan brümmögtek a szerkezetek tetején pózolva. Állatbarátoknak mindenféle célszerű csutakoló- és simogatókeféket is kínáltak. 

Dixieland-slágereket tolt élőben, körbe-körbe járva négy zenészkolléga, feldobva az amúgy is különleges hangulatot. 

Szóval minden nattyon szép, minden nattyon jó, sőt még szerencsénk is volt amiatt, hogy a program utolsó két és fél órájára futottunk csak be, ekkor a belépő már csak öt euró volt a hivatalos nyolc helyett, aztán minden harmadik árusról kiderült, hogy magyar és már nagyon menne hazafelé, és így egyedi ajánlatokra is hajlandók a honfitársak kedvéért. Így tettünk szert vásárfiaként a tulipánhagymák maradékából igen kedvező áron egy helyes, teltvirágú sorozatra, aminek csupán annyi a baja, hogy sokan végigtapogatták őket. Reméljük, ez a körülmény nem viselte meg nagyon a hagymákat, hiszen hamarosan úgyis itt az ültetési szezon. 

7 megjegyzés:

  1. Most nagyon irigy vagyok....

    VálaszTörlés
  2. Jó volt, kinyitja az ilyen vásár az ember szemét az újdonságokra, de azért sajnos nagyon nem a magyar átlagfizetéshez szabják az árszínvonalat.

    VálaszTörlés
  3. Azért szagolni szabad:) Én is szaglásznék már egy ilyen helyen, de a piacig alig jutok el két fetrengve hisztiző mókussal. Még jó, hogy a faiskolába már lassan hazajárnak, ott néha hagynak körülnézni. Díszhagymát én is szereztem a Lidl-ből, kíváncsi leszek, hogyan muzsikának. De most még gyümölcsfákról álmodozom.
    Meg arról, hogy egyszer egy osztrák gartencenterben is körülnézhetek, sőt extra álom, hogy vásárolok is.:)

    VálaszTörlés
  4. Andris is unta a vásárt egy idő után, ki akart szállni a babakocsiból, de aztán Jani elvitte a fűnyíró traktorokhoz, addig mi a tesóm Juditkájával körülnézhettünk. Kutyabarát volt a program, a szelíd, agyonszocializált osztrák kutyák jól bírták az ismerkedési kísérleteit.
    Ősszel én is szeretnék még bogyósokat ültetni, feketeribizlit, egrest és egy kevés málnát.
    Ágiék voltak Apetlonban a kertcentrumban, szerintem ő részletesen is be tud számolni, milyen, azon kívül, hogy drága.

    VálaszTörlés
  5. Ja, és a vásár legalább negyede a magyarokról szólt, kiállítóként vagy vásárlóként.

    VálaszTörlés
  6. És ez a csoda amit leírtál Soprontól kb. hány km?Régóta keresek kerti kerámiákat, de normális áron szinte lehetetlen hozzájutni. Sajnos ami nagyon tetszik Vertel Andrea megfizethetetlen. Német oldalakat is nézegetek, azok barátságosabb árakkal dolgoznak.
    Köszi a választ.

    VálaszTörlés
  7. Hi :) I've seen such cute animals that seem to be made of ceramics on one of your pictures above. They are suspended on a fence and I wonder if they can be ordered? Thank you for your help <3
    Please
    / Eva from Sveige

    VálaszTörlés