2012. december 22., szombat

Így telt a december

Túlértünk a hónap idusán,  itt vannak az esztendő legrövidebb napjai. Lázasan készülődünk tesómmal a szép, boldog ünnepre, ezért a kert eléggé háttérbe szorult. Janin viszont megint kitört a kreativitás, ezt a kis ekét alkotta valamilyen vaslemez széléből a trakirajongó fiacskájának:
A műanyag kocsi ami húzza, nem érdekes, elvileg csak egy gagyi Ferrari.

Az enyhébb napokban megástuk a kert nagy részét. Azért döntöttünk az ásás mellett, mert a megtömődött részeken szinte minden ásónyomban ott lapult egy-egy dagi cserebogárpajor vagy hosszú tarackgyökér. Az agyagosabb részeknek mindenképpen jót tesz a lazítás, gyéríti a gyomokat is.

Már kezdünk összeszokni a papagájokkal, nevük is lett: Mazsolka és Mandulka. Az a jó, hogy a papagáj-magkeverék szotyival és zsírral elegyítve kiváló alapanyag a madárkalácshoz, a papagájokkal a kis énekesmadarak is jól járnak. 

Ami sok munkát ad, az a tűzifa rendezése, a napi-heti bekészítés a száraz, fedett teraszra, Már megrendeltük a jövő évi tüzelő egy részét, január elején hozzák elvileg. Az építkezésről megmaradt malterosládában gyűjtöm a fahamut, de rengeteg képződik, túl sok a kerthez. Főleg akác- és kőrisfa hamuja, magas káliumtartalommal. Talán lehetne hasznosítani másképp is, mint a veteményesbe szórás, mert már elég lúgos a föld a kertben.

A karácsonyfánk idén az egyik növendék ezüstfenyő lesz, már kiemeltük és cserépbe ültettük, szinte érintetlenül sikerült kiemelni a nyirkos földből a gyökérlabdáját. Remélem, jól vészeli át az ünnepeket. Bevett szándékom, hogy szerzek egy kiérdemesült lucfenyőt karácsony után és ágvágóval felaprítom a gallyait mulcsnak a bogyósgyümölcsűek számára, a la öngyógyítósdi. Erről még írok később. 

A karácsonyi asztalra idén nem készítettem, hanem kaptam lucabúzát. Nagyon-nagyon vidító a zöld kis hajtások látványa. 


A kertbe pedig beszabadult valami szédült vakond és aknamezővé változtatta a kertet. Remélem, a mocskospajorokat mind felfalta. A rengeteg kitúrt földet összetalicskázzuk az előkerti leendő virágágyásunk helyére, meg majd palántázunk is belé nemsokára. Alig várom!

A karácsonyi készülődés részeként nekilelkesedtem a házi szaloncukor-készítésnek és sikerült jól elszúrni a csemegét, meg nem kötő ragacs keletkezett vajkaramella helyett a rengeteg vajból meg barna cukorból, amit összekutyultam. Viszont csokis kekszre kenve ez a foggyilkos massza is néhány óra alatt elfogyott szerencsére. Szóval készülődünk szépen, csendesen az ünnepre mindannyian a családból. És ez olyan jó. 

14 megjegyzés:

  1. Ez aztán az eke! Már használatban is van? :)
    A papagájok bent laknak a lakásban? Röptetni szoktátok őket?
    A fahamut nem szállítják el?
    Karácsony után mi lesz a fenyővel, visszaültetitek?
    Várom, amit a bogyósok- fenyő ág párosításáról írni fogysz, érdekel a téma, mert nálunk még mindig döglődik a ribizli és az egres, sehogy sem érzik jól magukat nálunk.

    VálaszTörlés
  2. Klassz az eke! Számomra csodálatra méltó, hogy még volt mihez csatlakoztatni, mert nálunk lassan minden ilyen kiskocsiról "lekopott" a pöcök:)
    Vakond nálunk is nagy munkában van, igaz leginkább a veteményesben. Jó dolog a fenyőmulcs, mi a karácsonyfánkat szoktuk így hasznosítani, de tavaly a zöldhulladék szállításkor több zsák tujanyesedékhez jutottunk, nagyon örültünk neki.
    További jó készülődést kívánok!

    VálaszTörlés
  3. Nálunk is bokatorő tengert tud csinálni a kis bolond!
    Nagyon szép fátok lesz! És milyen jó, hogy később a kertben tudtok benne gyönyörködni!
    Meghitt készülődést!

    VálaszTörlés
  4. 1 db leharcolt lucfenyőt fel tudok ajánlani karácsonyfának! A vakondtúrásokra csak vigyázz, hamarosan már keverhetjük belőlük a palántázóföldet.

    VálaszTörlés
  5. Igazából Mikulásra jött a járgány meg az eke, azért van meg még a vonóhorog. Sajnos, ragaszthatatlanul törnek.

    A papik a házból a garázsba menő kis átjárórész falán vannak. Jani csinált egy jó nagy röpdét, de meg akarom próbálni szabadon is röptetni őket (a k@ki lemarja a plezúrt a kocsiról?). Még nagyon félősek, ijedősek, kézhez akarom szoktatni őket. Bea, hogy csináljam?

    A fahamut nem akarjuk a kukába tenni, le fogjuk januárban cseréltetni a kukát is kisebbre, sosem telik meg a 120 l-es. Felment az ára is, de hosszú... Majd egyszer megírom, ha lejártuk a köröket. A zöldhulladékot itt falun nem viszik el, ezért égetnek minden második háznál ősszel:.((

    A fenyőt visszaültetjük, ez lesz a harmadik szolgálati éve. Meli, a fenyőmulcs témával nagyon felbiztatsz, mi még sosem csináltuk, mert vagy kis fenyőt vettünk, vagy csak behoztuk az egyiket. Nálatok bevált? Hogy csináltad, mekkorára vágtad, hogy bomlott le, stb. Kérlek, írd meg!

    A vakond a legszorgosabb kis lény a házunk táján.

    VálaszTörlés

  6. Áldott, békés karácsonyt mindenkinek! Hull a hó idén először és ünnep lett a szívünkben egy pillanat alatt!

    VálaszTörlés
  7. Itt van a szép, víg karácsony,
    Élünk dión, friss kalácson:
    mennyi finom csemege!
    Kicsi szíved remeg-e?

    Karácsonyfa minden ága
    csillog-villog: csupa drága,
    szép mennyei üzenet:
    Kis Jézuska született.

    Áldott, boldog karácsonyt kívánok!

    VálaszTörlés
  8. De ugye a szabadon röptetést nem Isten szabad ege alatt értetted? Hédi a szelídítéssel kapcsolatban minden "okosságomat" itt írtam le, a szelídítés címszó alatt. http://madaras-metikus.blogspot.hu/p/ismerteto-katalin-papagajrol.html
    Jó kis türelem játék, sok sikert!


    Boldog Karácsonyt kívánok én is az mindkettőtöknek és az egész családnak!

    VálaszTörlés
  9. Sziasztok,
    nagyon tetszik a blogotok, régóta olvasgatom, de még nem szóltam hozzá.
    A fahamu felhasználásához szeretnék ötletet adni:folyékony mosószert is lehet belőle készíteni.
    http://antalvali.com/boszorkanykonyha/hamulugos-mosogel.html?evp=13653

    Sok jó ötletet olvastam már itt, és most olvasom az Öngyógyító kiskertet, mert tavasszal a kiskertemet ilyen elvek szerint szeretném én is beültetni.

    Addig is jó tervezgetést a jó meleg szobában mindenkinek!
    Andi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Andi, nagyon örülök, hogy itt vagy velünk. Én is tervezgetek, lelkesen és izgalommal. Én is így fogok kertészkedni, örömmel venném, ha majd írnál a tapasztalataidról.

      Törlés
    2. Köszönöm a kedves fogadtatást! :) Mindenképpen beszámolok majd.

      Törlés
  10. Hédi szerintem már egy fél éve ilyennel mos. Sajnos a leevett gyerekruhák masszív pecsétjeivel és a falusi házak környékén sűrűn előforduló ragacsos koszforrásokkal nagyon nem bír el, a csak alapkoszos holmikat jól megtisztítja.

    VálaszTörlés
  11. Andi, köszi a recit, jól hangzik, még sosem találkoztam vele.
    Tesó, amit te láttàl, az mosószappanoldat.

    VálaszTörlés
  12. Káliszappan ès csigariasztó hamusáv készítésének ötlete is tetszik.

    VálaszTörlés