2013. március 7., csütörtök

Öngyógyítósdi 4. Vetés kottából

A most érkezett többnapos meleg és a szárító szelek minket is vetésre buzdítottak, talán már utolsóként bloggertársaink közül. Tudom, hogy igazi biokertész nem tesz ilyet, de Janival szükségesnek éreztük a kötött talaj miatt az ásást, komposztozást. Közben szerencsére jó sok gilisztával randiztunk, mocskospajorral eggyel sem. Végül alapos gereblyézéssel készítettem elő a vetéshez a talajt. 

Ősszel még  így terveztük beültetni a kertet, aztán a tél folyamán a tesómmal módosítottunk az igényeinknek megfelelően az elképzeléseken. A  borsó és a bab Ágiék kertjébe kerül, így nálunk  több hely jut a káposztaféléknek, kabakosoknak, vegyeskultúrán kívüli, táblák szélére való növényeknek (csemegekukorica, paprika, padlizsán, csicseriborsó).  

Tegnap aztán elővettem a kiskapát, a gerblyét meg a szépen kinyomtatott, kiszínezett, fóliatasakba csomagolt kerttervet. Kiméregettem a tervezett 40 centiket, de így nagyon szűkösnek, levegőtlennek tűntek  sorok, úgyhogy visszaálltam a Gertrud Franck által javasolt 50 centire. Ennek folyománya, hogy 3-4 sorral kevesebb fér el a parcellákban, de ez talán kevésbé okoz terméskiesést, mint a zsúfoltság miatt esetleg megbetegedő növények. 

A következőképen ültettem:  
A kisebbik, déli fekvésű, de félárnyékos táblába kerültek a gyökérzöldségek, a hagyma és a paradicsom a kihagyott helye a következő sorrendben:
répa-hagyma-répa- üres sor paradicsomnak 2x,
répa-hagyma-petrezselyem- üres sor paradicsomnak 2x
Hátul, a fák közötti rész egyelőre kimaradt, oda vegyes salátafélék jönnek, meg átpalántázott káposztafélék és némi uborka. Jani irgalmatlanul megmetszette a fákat, kíváncsi vagyok majd a fényviszonyokra...

A nagyobbik, naposabb táblába a káposztafélék palántanevelő sorai, a retek és saláta keverék meg a kabakosok jönnek majd a következő elrendezésben:
retek/sali  + üres sor káposzta+zellernek +  retek/sali  + üres sor kabakosoknak 3x
Az üres sorokba szórva fehér mustárt vetettem, begereblyéztem és bízom a nyirkos tavaszban. Ha csak egy átkozott földibolhát is látok rajta, kapát kap a nyakába és örökre száműzöm a kertből. Remélem, hallottad, fehér mustár! Szakaszosan vetve akarom folytatni a saláta-retek vetést, hogy kicsit megnyújtsam a retek szezonját. 

A magigényt pedig ki kell tapasztalni: retekből és salátából jóval több kell a vegyeskultúrához, mint eddig:  a 200 m2-re összességében kell kb. 10-10 csomag, sőt salátából még ennél több is. A vetéshez 4 csomag retekből és két csomag jégsalátából készítettem egyelőre keveréket, de a salátás magtasakok tartalma igen különböző volt, úgyhogy a salátából a kelleténél jóval több került a dobozkába. Vöröshagymából soronként 15 dekát lehet számolni. Tehát pótlólagos beszerzésen gondolkodom. 

A később kiültetni való palánták közül bent a lakásban nevelem elő a zellereket, paradicsomot, paprikát, padlizsánt, bazsalikomot. Hidegágyként használom majd áprilisban a káposztafélék számára a legjobb adottságú sorokat, brokkoli, kelbimbó, kelkáposzta, vöröskáposzta, leveles kel kerül majd a retek/saláta vegyes sorok közé. Ha sűrűn kel, szétpalántázom a gyengébb adottságú sorokba őket.  A táblák szélére büdöske-, körömvirágsorok kerülnek, belőlük lehet majd a zöldségek közé is palántázni.

Jövő héten az előrejelzések szerint úgyis visszatér a tél, tehát áprilisig ismét nyugi következik, de addig is a dombágyásocskánkról már helyes kis adagokban lehet csipegetni a vegyes zöldsalátának valót.

5 megjegyzés:

  1. Egyáltalán nem utolsóként, mi még nagyon távol állunk a vetéstől! Nálunk igen hűvös az éghajlat, tehát még ráérünk. De a magok már megvannak, sőt egyesek már kezdő palántaállapotúak!

    VálaszTörlés
  2. Nem akarlak elkeseríteni a fehér mustárt illetően, de nálam igen kevés földibolha volt tavaly, de egy idő után az mind a mustáron kötött ki.

    VálaszTörlés
  3. Nálunk kint még nem történt semmi a veteményesben, de bent is csak a paradicsomok és hagymák nézelődnek. Nagyon ügyesek vagytok, hogy ilyen nagyot haladtatok! Majd jövök nyálatcsorgatni...:)

    VálaszTörlés
  4. A káposztaféléket helybe veted? Mert én is ezen gondolkodom, mert nem neveltem palántákat, de eddig csak rossz tapasztalataim voltak ezzel, alig kelt ki vmi.

    VálaszTörlés
  5. Minyon, nagyok tényleg a különbségek kert és kert között a mikroklíma szempontjából.

    Hp, szorongok. Tavaly nyáron betámadták a karalábét. Nem tudom, milyen zöldtrágya lenne jó megvédeni a talajt, amíg kevés a mulcsanyag.

    Meli, eddig én jártam hozzád. A kápik tápkockában mindig megcsüntek, helybe vetve júniusra lettek szétültethetők.

    VálaszTörlés