Kerti és természetjáró kalandok

Idei bénázásaim - 1. fejezet: A lóbab

18 megjegyzés
Sok elmaradásom van itt a blogon, rajtam kívül álló okok miatt már régen nem írtam, pedig bővelkedek ötletekben… Régóta ki akartam vesézni idei balfékségeimet, amik – a sok kísérletezgetés miatt – jócskán akadtak. Érdemes ezeken is rágódni egy kicsit, hiszen minden ilyen rosszul elsült termelési próbálkozásnak van tanulsága, nemcsak nekem, hanem másnak is. S szívem mélyén mindig remélem, hogy a soraimat elolvassa olyan gyakorlott személy, aki aztán kommentel is ráadásul, és hasznos tanácsokat kaphatok tőle a helyes nevelésre vonatkozóan.
Az idei szezon elsőként elfuserált növénye a lóbab volt. A magját „fitnesz bab” néven vásároltam. A cifra név valami egészen újszerű kerti veteményre utalt, nem egy évezredek óta termelt kultúrnövényre, aminek a nevelésére vonatkozó 1908-as cikket már közzétettem hajdanán a blogon. (Tiszta vicc, nem?) Nos, a kis fitneszbabjaimat a kapott leírás szerint elvetettem márciusban. A magok laposak, világosbarnák voltak, semmihez se hasonlíthatók. Kicsit féltem a korai vetéstől, mert márciusban minden jótét babmag még csak álmodik a talajról, a vetésre még egy hónapot várhat. Azért elvetettem egy kis zugba, ahol jónak tűnt a föld, és vártam a csírázást. Az bizony elhúzódott a „hagyományos” babokhoz képest. Már éppen le akartam tarolni a helyszínt, hogy mást vessek oda, de akkor megláttam a talaj tetején a kis púpocskákat, amiket a feltörő csírák törtek fel. Hamarosan megjelentek a levelek is, de a „fitneszbab” mivolt egyre gyanúsabb lett, mivel semmi bab formájuk nem volt a kelő növényeknek, inkább valami fura, óriási borsóhoz kezdtek hasonlítani. 
 A hideg és a földicserkókat megcsipkedő fagy nem ártott a húsos leveleknek. A bab tehát azért lett „fitnesz”, mert hősiesen állta a hideget is… J Nem igényeltek semmi extra gondozást egyébként, buzgón fejlődtek a kis növények egészen térdmagasságig minden különösebb „abriktolás” nélkül is.
Aztán május derekától bimbók jelentek meg a nagy, zöld levelek alatt. Itt a veteménybab-mivolt teljesen összeomlott, mert ezek a virágok nemigen hasonlítottak semmilyen más babféle virágaihoz, a pillangós szerkezetet kivéve. Nagy, fekete-fehér, látványos vitorlácskák nyíltak ki, sűrű, mézes illatuk csalta a méheket, amik úgy zsongtak a kis ültetvényben, mint egy virágzó meggyfán. 
Hamarosan megjelentek az első termések is, de a virágoknak csak kis részéből lett babhüvely.
Ezek aztán nagy növekedésnek indultak, kis idővel később már nagyobbak voltak a török bab széles, zöld hüvelyeinél is, és még egyre csak nőttek, nőttek. Maguk a növények is átalakultak, sötétebb lett a száruk. De nem valami botanikai csodától, hanem a fekete levéltetvektől. Ezek vastag rétegben vonták be az elfásodó szárakat. A sorok ezidőtájt már eléggé begazosodtak. Laci pedig egy szomorú napon gyomtengernek gondolva a területet, rajta próbálta ki az új motoros kaszát, utána pedig eldicsekedett, milyen f@sza az új kasza…
A történet azonban itt nem ért véget.
A nagy, zsenge szemekkel teli hüvelyek megvoltak épen, csak a töveket metszette el a damil. Hamar kifejtettem, és zöldséggel egy jó kis babcsipedővé dolgoztam át a végromlásból a szerény termést. Így legalább megkóstolhattuk! A félig érett szemek íze valahol a borsó és a fejtőbab közt van félúton. Fontos azonban, hogy a héja keményebb, így sokkal tovább kellett főzni, mint egy hasonló zsengeségű zöldborsót.
Száraz, vetni való magot így nyilván nem sikerült gyűjtenem.
Ennyi volt nálunk a lóbab féldicstelen története. Tanulságok is vannak:
1. a kísérleti növények nevelésére használt kiságyásokat jobban meg kell jelölnöm, nehogy mgint gaztengernek tűnjön,
2. Egy jó veteménnyel gazdagodhat ezáltal a kert. A növény tenyészideje a zsenge érésig mindösszesen 10 hét, korai vetéssel. Amikor a rendes veteménybab még kisdedkorú, a lóbabról már rendes termés szedhető, jóval a szezon előtt. Másodveteménynek se lehet kutya, mert elég hamar beérik, de a hideg se gond neki. Prímán passzol tehát a fajtasorba.
Ennek fényében a jövő évi terveim a következőek vele:
A jövő évi magvakat már megszereztem. Márciusban, a borsóval egy időben fogom elvetni. Ha megtetvesedik, ellenlépéseket foganatosítok. Ebből a tavaszi vetésből szedek majd vetni való magot is, aztán jöhet egy másodvetési kör valamelyik megürült területen. Ez már igazán egyszerűnek tűnik az idei év dupla vagy semmi-jellegű zöldségültetgetéseihez képest.  Csak sikerüljön is!


18 megjegyzés :

 1. a jövőre vonatkozólag: az érett lóbab hüvelye befeketedik.
  nem kell azt gondolni, hogy tönkrement:)
  (mint ahogy én gondoltam:)

  VálaszTörlés
 2. Jaj de jó, pont erre vártam, kedves Sheila, hogy olyasvalaki ír az olvasóink közül, aki már rutinos! Van még egyéb tanácsod? Hogyan készítetted el?

  VálaszTörlés
 3. mmm, a rutin enyhe túlzás:)
  kipróbáltam, egy csomaggal. nyilván nem sok növény lett belőle. zölden beleraktam egy levesbe pár szemet, nem varázsolt el, a száraz babok pedig következő éven nem keltek ki.

  de lenyűgözött a fekete fehér virágzat, és emlékszem, hogy megrémültem a fekete hüvelyek láttán, hogy na ezt is elszúrtam: elrohadt az egész:))

  VálaszTörlés
 4. Köszi, ez a bejegyzés is nagyon nekem szóló volt. Bár nem a te szempontodból:)

  Jövőre én is szeretném kipróbálni. Receptekkel én sem vagyok ellátva, de ha ismered a Jamie vidéki konyháját és nem utálod, ott egy egész rész szól a lóbabról, receptekkel. Én először nála láttam, de nálad kívántam meg ezt a babot. Mert jól néz ki. De, hogy finom-e az majd kiderül. Remélem. Meg előveteménynek is szeretném, olyannak, mint a mustárt szokták, egy-egy sorba, talajjavító, mulcsoló zöldtrágyának. Vannak itt tervek, aztán majd meglátjuk, hogy lesz-e erő a tettek mezejére lépni.

  Csak a tetvektől rettegek. Mindig későn lépek ilyen ügyekben.

  VálaszTörlés
 5. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 6. Bocs kétszer küldtem el, mert befagyott a rendszer.

  VálaszTörlés
 7. De jó, látjátok, már egy sereg infót összehoztunk a lóbabról. Ha jövőre kipróbáljátok, mindenféleképpen írjátok meg, milyen más egyéb tapasztalataitok vannak!

  VálaszTörlés
 8. Nem tudom ki mennyire emlékszik, de ennek az örökbecsű MP filmnek a magyar fordításában Galla M. annó lóbabnak fordította azt a leginkább csillagfürtre emlkeztető növényt, amit kedves RobinHood hurcol fel és alá a jelentben. Valamiért ez ugrott be a lóbabról elsőre, nézzétek hát szeretettel! Tudom, nem vagyok normális...
  Szóval vigyázz hol tartod majd a lóbabodat!

  VálaszTörlés
 9. Kedves Ági és Hédi, boldog karácsonyt kívánok nektek!

  VálaszTörlés
 10. Neked is nagyon szép, áldott, békés karácsonyt, picikéiddel együtt!

  VálaszTörlés
 11. Sziasztok!
  Kicsit későn láttam meg a bejegyzést. Én már 3. éve termesztem,a magot először szintén fitneszként vettem 8 szemet és talán 5 kelt ki belőle. Aztán egy pécsi gazdaboltban 150 gr-os derék csomagolásban (és nem drágán) vettük meg. Az iránymutatás szerint nagyon korán kell elvetni és ez nekem be is jött, és az ottfelejtett szemekből másodvetés lett. Azt is megtudtam, hogy elvirágzás után le kell vágni a szárat, akkor új szárat hoz, amin új termés lesz, kevesebb, mint először. A név is megtévesztő, van, ahol francia babnak hívják. AZ elkészítésre vonatkozó 5leteket pedig Jamie Olivertől és High Fernley-whittingstole-tól (rivercottage) kell venni, mert nem hasonlít túlságosan a mi magyar babjainkhoz.

  VálaszTörlés
 12. Köszönöm a sok jótanácsot! Mindig örömmel tölt el, hogy mennyi lelkes, segítőkész rokonlélek jön hozzánk látogatóba. Én is kipróbálom a tapasztalataitokat.

  VálaszTörlés
 13. Most akadtam a blogodra, jót vigyorogtam a kaszálós résznél. Magamon is vigyorogtam egyúttal, merthogy nálunk már életbe léptettem egy szabályt, miszerint férfiember szerszámmal a kezében nem léphet be a kertbe...

  VálaszTörlés
 14. Idén vetettem a borsóval együtt, hatalmasra nőtt, a vállamig ér, tele virággal, még egy hüvely sincs rajta, pedig a méhek látogatják, és már a borsó is szedhető. Bár még csak 9 hetes:) Írj a tiédről lécci, hogy állsz vele, feltéve, ha sikerült megvalósítani a fenti a tervet. (Ember tervez...)

  VálaszTörlés
 15. Már láttam kis lóbabokat, remélem mégiscsak sikerül. Úgy tűnik ez a növény máshogy működik, mint a borsó.

  VálaszTörlés
 16. Katasztrófa az idei lóbabtermés, nem ment semmire, pedig sokkal jobb helyet találtam neki, mint tavaly. Egyszerűen felették a levéltetvek, undorító fekete. Nem is tudom, kezdjek-e vele jövőre.

  VálaszTörlés
 17. Sziasztok, ha még valaki olvassa egy évvel később. Nekem most a kb fél méteres, virágós fázisban van. Ti karóztátok? Kell karózni? Én pár nádból - ami szintén van a kertben - tettem két sor mellé létra szerűséget.

  VálaszTörlés
 18. Nekem idén később kelt ki, 25 centis, egyelőre nem karózom, mert nyárra meg szokott fásodni a szára. Ha dől, én is nádat teszek mellé.

  VálaszTörlés