2009. augusztus 8., szombat

A lóbab, 2. rész

A múlt heti lóbabos tanulmány folytatása, 1908-ból. Élmény olvasni a korabeli magyar nyelv zamatos fordulatait, pl. a "légenygyűjtést", a nitrogénmegkötő baktériumok munkáját. Milyen szép szó!
Néhány régi hirdetést is idetettem. Mai szemmel olvasva nekem nagyon viccesnek, néha meghökkentőnek tűnnek, de ha "belemélyedünk", eszünkbe kell jusson, hogy a mai reklámokban is hasonlók mennek. Csak színes-szagos körítéssel, guszta kis megfogalmazással tálalják be nekünk a tévéből a légyirtót meg a WC-szagtalanítót. Hogy a kedves potenciális vevő nyugodtan ehessen a TV előtt. Ha manapság ilyen reklámmal rukkolna elő egy gyártó, lehet, az ÁNTSZ nagy erőkkel vonulna ki hozzá, az ORTT megbírságolná a reklámozó tv-csatornát, felfüggesztené az adást, mert ez a jóízlést sérti. Mi a csoda lehet az a "franco utánvét"? Tudja valamelyikőtök?

Ez a TIP-légypapír különösen tetszett a "dupla kihasználhatóság" végett: csakis jól jár a gazda, mert nemcsakhogy nincs légy, de a tyúkok is jóllaknak. Az nem derül ki, hogy a légypapírt is megeszi a tyúk, vagy csak a papírról a legyet? (Anyósom ragasztós patkánycsalit tett ki két éve a lóistállóban. A csaliban volt kukorica, dió, nápolyidarab, meg hasonló falatok. Patkány nem jött, helyette megfogta - az istállóba betébláboló tyúkot....)
Ez a beszélő ló nagyon tetszett, bár kicsit együgyű, de jópofa és figyelemfelkeltő.

Na, ettől aztán kész voltam, falusi kislyány létemre még a hideg is kirázott!

4 megjegyzés:

  1. Nagyon jóóóó!!!Lóbabó és zagosbükköny:-))
    De Hauptner most is létezik, Medikus is biztos ismeri .Tényleg Medikusnak nem tudok üzenni, hogy nem működik a kommentezés az oldalán, állítsa be. Hátha benéz hozzátok!
    Jó pihit a hétvégére Lányok!

    VálaszTörlés
  2. Köszi! Én azt hittem, hogy ezek a cégek már nem is léteznek, de rájöttem közben, hogy a Kühne is él és virul Mosonmagyaróváron, és ezek szerint a Hauptner is megvan.

    VálaszTörlés
  3. Zabosbükköny az nem az, amikor vegyesen ültetik a zabot és a bükkönyt, s a zabra fut fel a bükköny, tehát 2 takarmány egyben?

    VálaszTörlés
  4. Kiskorunkban a hereföldeki szomszéd Gizi néniék földjén nemegyszer volt ilyen. A bükkönynek szép rózsaszín virágai voltak 2 in 1 takarmány.

    VálaszTörlés