„Új szamócza fajok előállítási módja a következő eljárás szerint történik. Erőteljes, egészséges, legalább 2 éves szamócza legkorábbi, legnagyobb, kifejlett érett gyümölcsei összeszedendők, s névvel ellátva erjedés végett elvetésig száraz, szellős helyre teendők. A magvakat legczélszerűbb közönséges melegágyba június közepén elvetni. Az üvegtáblák, árnyékolás okáért, agyagból készített péppel teljesen bemázoltatnak, hogy a nap sugarai azokon át ne hatolhassanak. A túlérett gyümölcsből a magvakat a gyümölcs húsától friss vízben teljesen megtisztítjuk. A fenékre szállt magvak a csíraképesek; csomagoló papírra terítve árnyékos, szellős helyen megszárítandók. Ritkán vetjük, átrostált száraz ganéjjal vagy melegágy földdel 3-4 mm vastagon behintjük, deszka darabbal jól leveretik, s finoman megöntöztetik, nagy hőségben naponkint 2-3-szor, s szorgalmasan szellőzendő. Így 8-12-14 nap alatt a mag kikel. A kikelés utáni 15-16 napra az üvegtáblák félhomályosra dörzsölendők, 25-30. napra pedig az ablakok eltávolítandók. Augusztus elején a 3-6-8 leveles, futányos vagy inda nélküli magonczait emeljük ki, futányaikat tőben vágjuk le, gyökszálaikat felényire vágjuk vissza, s 8-10 cm-nyi távolban dugdossuk el, s 8-10 napig árnyékolva kell gyökereztetni. Naponkint 2-3-szor kell öntözni, s szellőztetni. Szeptember elején jól felásott s elegyengetett földön készítünk tetszés szerinti hosszú, 160 cm széles ágyakat, 30-40 cm széles utakkal közöttük. Mindegyik ágyon zsinór mellett 40-40 cm távolságra 4 vonalat húzunk, a két szélső az ágy hosszszélétől 20-20 cm-nyire feküdjék. A gyökerestül kiemelt magonczokat az ágyon húzott vonalak kellő közepére 50 cm-nyi távolban 3-szög alakban kiültetjük; gyökerüket 1/3-ra megkurtítjuk, s lehetőleg beiszapoljuk. Ha szárazság van, 2-3 nap egymás után öntözzük meg. November elején 10-15 cm vastagon korhadt marha trágyával terítsük be a magonczok közti közöket. A következő tavaszon már termést hoznak, s ekkor a válfaj minőségét megláthatjuk. A bogyók nagyságát a 2. évben legjobban észlelhetni. Virágzáskor a közök tenyérnyi magasságban szalmás ganéjjal beterítendők, nehogy esős időben a gyümölcsök besároztassanak. A futányokat tőben vágjuk ki, s az első termésnél 1-1 tőkén 1-2 szemnél többet ne hagyjunk.”
Teljes a leírás. S hogy ennek mi a gyakorlati jelentősége?
Köztudott, hogy a frigó eperpalánta drága mulatság, egy négytagú családra kalkulált valamirevaló epres kialakítása olyan száz tővel húszezer forint közeli értékről indul. Ha olyan különlegességekre vágyunk, mint a folytonérő fajta, még drágább a kivitelezés.
Számtalan kertben így innen-onnan kapott vagy más, hasonló módon beszerzett, félnemes-félvad szamócasarjak a telepítés kiindulópontjai. A mi száztöves epresünket sarjakból négy év alatt sikerült száz tőig nevelni a sarjak leválasztásával és elültetésével harminc, a második kertszomszédtól kapott palántáról.
Viszont ezzel a vetéses módszerrel és némi ügyeskedéssel olcsóbban csinálhatunk eprest magunknak. Egy szem jóféle paraszteperből egy év alatt meglehetős mennyiséget. Gyanítom, hogy a marokkói import gyümölcs erre nem alkalmas. Azonban ha hozzájutunk olyan fajtához, ami jó zamatos, és nagy gyümölcsű, kétszertermő vagy folytonérő és nem agyonnemesített, azt érdemes lehet így felszaporítani. Nyilván nemesíteni nem szeretnék, de kipróbálnám a folytonérő eperrel, remélem a szezonban sikerül legalább egy szemet kerítenem ebből a ritkább fajtából, s beszámolhatok majd itt az eredményről.
A süti képét természetesen Beától csentem el, remélem nem haragszik érte!
A süti képét természetesen Beától csentem el, remélem nem haragszik érte!
Dehogy haragszom Ági, sőt megtiszteltetésnek érzem, hogy ebben a szuper és nagyon hasznos blogban szerepelhet. :) Köszönöm szépen apukám nevében is, mert ő készítette nekem a sütit.
VálaszTörlésHa érik az eper, szóljatok, megcélozzuk Halászit. :)
Várunk, ha erre jársz, nézz be hozzánk!
TörlésMa VETEM EL A FOLYTONÉRŐ EPER MAGOKAT
VálaszTörlés