Birs
Elsőnek
nézzük a birset. Biogyümölcsnek kiváló lehet igénytelensége miatt, de közvetlen fogyasztásra sajnos nem alkalmas. Birsalma, birskörte? Tulajdonképp formafüggő, de bonyolítja a képet az, hogy egyazon fa egyik évben almaformájú, másik évben körteformájú gyümölcsöt terem. A birs
díszfának alkalmas, kompótnak és gyümölcssajtnak egyenesen kiváló, de
friss fogyasztásra nemigen való őszi gyümölcs.
Az egyik legelterjedtebb világfajta tulajdonképp magyar eredetű, ez a Bereczki birs. Névadójának, Bereczki Máténak, a 19. század nagy gyümölcsnemesítőjének életéről érdemes elolvasni ezt a rövid életrajzi írást. Lényegében neki köszönhetjük az első megbízható, fajtatiszta magyar gyümölcsfajtákat, azok kiválasztását, leírását és elterjesztését. Az almás bejegyzésben már emlegetett Daru, Sóvári, Sikulai, Batul, Ponyik akor még tájfajtának számító almafajták "sztenderdizálása" az ő munkája. Emellett évtizedeken át gyakorlati tapasztalatai alapján írt a szakfolyóiratokba és gondja volt az ismeretek terjesztésére is: rengeteget tett a gyümölcstermesztés számtalan csínjának-bínjának megismertetéséért.
Szóval a Bereczki birs gyümölcse nagy, inkább körte alakú. Kicsit kisebb termetű változata a Bereczki bőtermő, amely nagy virágai, fényes zöld lombja miatt díszfának is megteszi. A Bereczkinél később érik a Mezőtúri birs, amely nem kövecses húsú és a termése kissé apróbb, sárgászöld. Korai, kisebb gyümölcsű fajták az egymáshoz hasonló Perbál 1 és Gönczi birs. Tárolásra kiválóan alkalmas a szintén körte alakú termésű Dunabogdányi. A birs tájfajtáinak válogatását, szelektálását Brózik Sándor végezte, aki a cseresznyenemesítésben is jeleskedett.
Az egyik legelterjedtebb világfajta tulajdonképp magyar eredetű, ez a Bereczki birs. Névadójának, Bereczki Máténak, a 19. század nagy gyümölcsnemesítőjének életéről érdemes elolvasni ezt a rövid életrajzi írást. Lényegében neki köszönhetjük az első megbízható, fajtatiszta magyar gyümölcsfajtákat, azok kiválasztását, leírását és elterjesztését. Az almás bejegyzésben már emlegetett Daru, Sóvári, Sikulai, Batul, Ponyik akor még tájfajtának számító almafajták "sztenderdizálása" az ő munkája. Emellett évtizedeken át gyakorlati tapasztalatai alapján írt a szakfolyóiratokba és gondja volt az ismeretek terjesztésére is: rengeteget tett a gyümölcstermesztés számtalan csínjának-bínjának megismertetéséért.
Szóval a Bereczki birs gyümölcse nagy, inkább körte alakú. Kicsit kisebb termetű változata a Bereczki bőtermő, amely nagy virágai, fényes zöld lombja miatt díszfának is megteszi. A Bereczkinél később érik a Mezőtúri birs, amely nem kövecses húsú és a termése kissé apróbb, sárgászöld. Korai, kisebb gyümölcsű fajták az egymáshoz hasonló Perbál 1 és Gönczi birs. Tárolásra kiválóan alkalmas a szintén körte alakú termésű Dunabogdányi. A birs tájfajtáinak válogatását, szelektálását Brózik Sándor végezte, aki a cseresznyenemesítésben is jeleskedett.
Naspolya
Ma különlegességnek számít ez a késő őszi gyümölcs, amely csak akkor élvezhető, ha a dér már kétszer is megcsípte. Abban az időben, mikor még nem szupermarketba járt a pógár shoppingolni narancsot-banánt-mandarint, az elálló alma-, körte- és egyes szőlőfajtákon mellett a naspolya fontos késő őszi - téli vitaminforrás volt. Gyümölcse utóérve válik ízletessé.
A birshez hasonlóan dísznövényszépségű a naspolya kicsi fája. Az egyik legjobb fajta a Szentesi rózsa naspolya. Hogy mire is jó? A Terebess szerint gyümölcsét elsősorban frissen fogyasztják, de lekvár főzésére is kiválóan alkalmas. Ezenkívül püré, cukrozott gyümölcs, közönséges, rumos vagy pálinkás befőtt, bor és likőr is készíthető belőle. Más gyümölcsfajokkal vegyesen ivólének kiváló Érdemes a cikk végére legörögni, itt olyan különleges recepteket is találhatunk, mint a naspolyás-gesztenyés pulykasült!
A birshez hasonlóan dísznövényszépségű a naspolya kicsi fája. Az egyik legjobb fajta a Szentesi rózsa naspolya. Hogy mire is jó? A Terebess szerint gyümölcsét elsősorban frissen fogyasztják, de lekvár főzésére is kiválóan alkalmas. Ezenkívül püré, cukrozott gyümölcs, közönséges, rumos vagy pálinkás befőtt, bor és likőr is készíthető belőle. Más gyümölcsfajokkal vegyesen ivólének kiváló Érdemes a cikk végére legörögni, itt olyan különleges recepteket is találhatunk, mint a naspolyás-gesztenyés pulykasült!
Gesztenye:
A
gesztenye tipikusan az Alpokalja és a Nyugat-Dunántúl gyümölcse. Gesztenyéseket találni még ezen kívül a Mecsekben és a Dunakanyarban is. Az éghajlatot tekintve az ország egész területe alkalmas lehetne a gesztenyének, de a talajban válogatós: mészmentes, inkább savanyú talajban érzi jól magát a növény. Lombos erdeinkben sokhelyütt megtalálható volt, itt-ott nagyobb állományai is kialakultak. Művelése régen főleg a termés begyűjtéséből állt, a jó gyümölcsű fákat fejszével szelektálták: a gyengébbeket kiirtották. Sopronban, a Lövérékben még most is nemzeti sport a gesztenyegyűjtés.
Az Alpokalja másik fontos vidékén, Kőszeg környékén találhatunk nagyobb őshonos gesztenyéseket. Velem község jellegzetes terménye a gesztenye, ünnepet is szentelnek neki, ahol a sütés ősi módjait is megismerhetik a látogatók.
A 70-es évektől vették művelésbe igazából a szelídgesztenyét, a névvel jelölt fajták és oltványok használata innentől számítható. A hivatalos fajtajegyzéken a három Nagymarosi fajtán kívül (amelyek megfelelő talajon a Dunakanyaron kívül is szépen díszlenek) az Iharosberényi fajták és a Kőszegszerdahelyi szerepel, amelyek azonban csak eredeti termőhelyükön hozzák a legjobb formájukat. Kőszeg vidékéről való még a Meszesvölgyi és a Perenyei fajta, amelyek nem fajtajegyzékesek.
Magyarország legnagyobb gesztenyése az utolsó európai boszorkányper helyszíneként elhíresült Iharosberényben található. A kész, feldolgozott gesztenyepürék általában innen származnak.
A mecseki gesztenyések szép példája a varázslatos öreg fákkal teli zengővárkonyi gesztenyés, amelyet Totoro blogjából ismerhettünk meg. Érdemes a csodás fotókat végignézni, a bejegyzésben kosborokkal és bazsarózsával is találkozhatunk. A kép is innen van.
A sorozat további részei itt olvashatók: Nosztalgikus bevezető
Almák, körték
Cseresznye, meggy
Barackok, szilvák
Szamóca, málna, szeder, köszméte, josta
Rezisztens szőlőfajták
Gyümölcsöskert hagyományos és modern nemesítésű, hazai gyümölcsfajtákkal
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése