2012. április 17., kedd

Súrolás - a dédi fahamus trükkje újratöltve

Mivel fával tüzelünk, jó sok fahamu keletkezik, amit fel is használunk a kertben talajjavításra. Dédi mesélte, hogy az ő sparhelten főzős ifjúkorában, amikor nem voltak még modern vegyszerek, a takaréktűzhelyből kiszedett fahamuval sikálták el a piszkos edényeket. Kíváncsi voltam, ez a módszer hogyan működik a mai világban (hogy mekkora átverés a sok hiperszuper vegyszer, azóta tudom, amióta ecettel pucolom a folyton zsíros-nyálas teraszajtót és mosószappan-mosószóda-ecetes mosásra váltottam), és úgy tűnik, nem rossz. 

A fahamuval hamuzás után nincs sok teendő, mivel már szitálva érkezik a tálcába. 

Fogtam a régi súroló kiürült szóródobozát és belekanalaztam a hamut. Kész az adagolt-csomagolt súrolószer. (Szóródobozt műanyag tetejű befőttesüvegből könnyű készíteni, ha a tetőt gyertyalángon forrósított szeggel kiszurkáljuk, nem árt jó nagy lyukakat ütni a tetőn.)
Aztán jött a tesztelés a főzőlapon:






Szóval csókoltatom a vegyipart.

6 megjegyzés:

  1. Semmi új nics a nap alatt, nekem is van háznál ilyen szerem, látod, ki is próbálom majd. A kecsketejes szappan óta nem is használok pl. semmiféle vegyszeres mosakodószert. S érdekes módon azóta nem kell testápoló sem. Éppen reggel gondolkodtam, hogy a kézmosót is ezzel kellene leváltani. Bár azt a családból többen használjuk.

    VálaszTörlés
  2. Így van, de azt gondolom, hogy a mindennapi szokásaink változtak meg annyira, hogy nehéz a visszatérés a természeteshez. Ha a szokások egy része megmarad (pl. a könnyen kezelhető szóródoboz, adagolóflakon használata), csak a vegyszerek helyett egyszerű, természetes anyagokat használunk, már tettünk valamit az egészségünkért és a környezetünkért.

    VálaszTörlés
  3. A mosószóda-szappan-ecet hármasról írnál egy picit? Mosódiót próbáltuk már, az semmit nem ért, de ez már nekem is hihetőbbnek tűnik.

    VálaszTörlés
  4. Folyékony mosószert használtam a zöldítés előtt, ezért nehezen váltottam, mert a szappanpelyhes-reszelős vacakolás nem volt a kedvemre való. Aztán itt: http://edes-oko-otthon.blogspot.com/2011/07/mososzer-hazilag.html olvastam, hogy lehet ezt házilag elkészíteni: a mosószappant reszelve összemelegítjük 15-20X-os adag vízzel, egy éjjelen át hűlni hagyjuk, aztán másnap átturmixoljuk és adagoljuk. Egy mosószappan-egy fazék víz elegyből tele lesz a régi mosószer 4,5 literes flakonja. Mosáskor ez megy a folyékony mosószer gömbölyű kis adagolójával a ruhák közé. A falu egyik Coop-os kis boltjában kapható Csodaszóda néven, félkilós csomagban mosószóda, abból teszek egy evőkanállal még a ruhákra, ha koszosabbak, akkor kettővel is. Egy löttyintés ecetet teszek az öblítő helyére és indítom a mosóprogramot.
    A fehér ruhák sokkal szebbek, mint akár a prémium kategóriás mosószereknél, a színesek mosása ugyanolyan hatékony. A kaja-, fű-, kakifoltokat meg mosás előtt megsúrolom mosószappanos kefével.
    Árban egy mosás mosószerköltsége korábban 80-100 Ft volt, most kb. 15 Ft.

    VálaszTörlés
  5. Jó olvasni hogy egyre többen vagyunk akik így gondolkodunk. Azoknak akik szép tiszta fahamúval rendelkeznek javaslom, hogy próbálják ki a mosólúg , hamulúg készítését. Ez a legújabb amire rátaláltam itt a neten, kipróbáltam és szuper. 1 vödörbe a harmadáig hamút teszek forrásban lévő lobogó vízzel 5-6 l lehet? leöntöm. Néha megkeverem 1 napig de van hogy tovább állni hagyom. Szűrőbe régi pólót teszek átöntöm rajta és készen van a mosólúg. Fehéren és színes ruhákon is szuperul működik. Felmosáshoz és a szutykos tűzhelyhez is kiváló.

    VálaszTörlés
  6. Csilla, képzeld, a Dédi pontosan így készítette a mosogatólét.

    VálaszTörlés