2012. május 7., hétfő

Könyvajánló

Gertrud Franck Öngyógyító kiskert című réges-régi könyvére véletlenül találtam a neten és őrülten szégyenlem magam, hogy eddig nem ismertem a biotippek ezen gazdag tárházát. Lassan mazsolázgatom már vagy két hete és az jár a fejemben, jaj, hát ezt is tüstént ki kellene próbálni, meg ezt is, meg eztiseztis, jövőre meg tutira így csinálom. (Aztán majd meglátjuk...)
Évtizedek biokertes tapasztalatokból íródott a könyv, amely szakít a zöldségágyások mini monokultúraként való felfogásával és világos leírást ad a vegyeskultúrák ágyásszerkezetéről, ábrákkal. Ez segít megelőzni a betegségek terjedését és optimálissá teszi a helykihasználást. Zöldtrágyanövények (pl. spenót, mustár, facélia) beiktatásával gyakorlatilag integrálja a szelíd gyomokat az ágyásrendszerbe, így utánozza a természetet, ahol a talaj soha nem marad fedetlenül.
Megismerhetjük a talajtakarás, felületi komposztálás művészetét, amivel nemcsak optimálisan gazdálkodunk a tápanyagokkal és a vízzel, hanem a takaróanyagba kevert gyógynövényekkel, fűszernövényekkel megelőzhetjük és kezelhetjük a növénybetegségeket. Új szemmel nézzük a gyomnövények és a kertünkben élő kisebb-nagyobb állatok szerepére, a nagyobb összefüggések ismeretében kevésbé kell görcsölni a kártételük miatt. Ugyanakkor döbbenetes módszerekkel birizgálja az emésztőrendszerünket a csigák elűzésével kapcsolatban. 
Megtanulhatjuk a trágyalevek készítését és keverését is (csalán, zsurló, torma..), aminek a végén  füvesboszorkányi alapismeretekből akár vizsgát is tehetünk. Végül a dísznövények kapcsán képzeletben kirándulást tehetünk a régi parasztkertek világába és megismerhetjük az évelő dísznövények egészségőrző társítását. Jó és tartalmas könyv, no. Ott a helye a linklistában, a jobbszélen alul. 

 Gyakorlati alkalmazását megnézhetitek  a következő, nagyon hasznos lapon, gyunyika lapján is, amely kiválóan összefoglalja a lényeget, ha valakinek nincs kedve  a scribddel bajlódni. A fotót is innen vettem. 

5 megjegyzés:

  1. Az a csigatea tényleg sokkoló, de tudományosan igazolt. Pár napra össze kell párat zárni, és etetni-itatni őket. Ezalatt a bőrükben elszaporodnak bizonyos paraziták. Amikor elpusztulnak, teát készítünk a maradványokból, és ezzel mintegy szétlocsoljuk a kertben a parazitákat. (Nem próbáltam. :))

    VálaszTörlés
  2. IL másfél évre feltette a blogjába ideiglenesen.
    Itt meg le lehet tölteni PDF-ben: http://www.avarositanya.hu/site/node/6039

    VálaszTörlés
  3. Én krumplibogárból kinyert hasonló "gyógytea" készítésével találkoztam már. A csuda tudja, valahogy nincs kedvem kipróbálni az ilyen keverékekeket.

    VálaszTörlés
  4. Tudjátok, fél üveg sör a csigáknak, másik fele a hasamba :-)
    Laci, köszi, mentettem, feltettem a linket az egyik aloldalunkra is.

    VálaszTörlés
  5. Ezt láttátok már?
    Kártevőirtók készítése házilag - lehet, hogy mégis biokertész leszek? http://www.avarositanya.hu/site/node/6105

    VálaszTörlés