Azt hiszem, nem ez a hónap lesz az, amikor bejegyzések
sorozatával örvendeztethetjük meg olvasóinkat. Hédinél kitört az informatikai
kék halál – nincs internet – , én meg boldog ábrándozással várom azt a szép
napot, amikor gipsz nélküli bal kezemmel vígan tellegetve jövök ki a
mosonmagyaróvári Régi Vámház tér 2. szám alatti épületből…. A lényeg:
tesómnál pazar a kert, nyírott a gyep, tarka gyümölcsök ringatóznak a fákon, de
nem tud erről beszámolni, nekem van netem, de nem tudok kertészkedni, írni is
csak alig, ezért nem ontom a posztokat.
Mindazonáltal az élet ettől nem áll meg: a kertben vészesen
burjánoznak a gazok, de a répák híznak, a krumplik gömbölyödnek a föld alatt,
beérik lassan a hagyma és az első paradicsomok, kinyíltak a mályvák, és…
megérett a barack. Méghozzá rengeteg,
valami csoda folytán. A virágok és fejlődő termések túlélték a késői fagyokat,
és amikor kilátogattam a határba, megnézni egyetlen, öreg barackfámat, a
látvány egészen lenyűgözött. Az öröm
azért különösen nagy, mert a fél országban elfagyott a gyümölcstermés, és látatlanban
én is letettem már arról, hogy idén lesz kajszi.
A barackfám a határban van, tehát nem a kertben. Szerintem
az egyik legöregebb gyümölcsfa a környéken. Élő cáfolata annak a tévhitnek,
hogy a barackfák nem élnek soká. Egyszer vagy húsz éve faggattam mamát, hány
éves lehet, de ő csak azt mondta, hogy már kislány korában ott állt a fa. Vagy
húsz méter magas is megvan. Magról kelt, nem oltvány, barackjai nem túl nagyok,
de igen zamatosak. Kicsi korom óta hol a túl sok termés, hol a gutaütés, hol az
alatta elhaladó traktor, hol a vihar tett tönkre egy-egy ágat, de a fa mindig
megújult. Most is letört két ága, de alul a törzsön van egy ígéretes, új hajtás.
Hédivel számtalanszor másztuk meg, dobáltuk egymást rohadt vagy éppen zöld
barackkal, szórtuk és köpködtük egymásra a megrágott héjakat meg magokat. Persze
évről évre szedtük a termést, és főztük be a sok lekvárt rendületlenül.
Idén is rengeteg gyümölcs termett. Még jó, hogy a lekvárt
sikerült elkészíteni az előtt, hogy begipszeltek volna, de még az eset után is
szatyorszám hordtuk haza a barackokat. Lekvárból már volt elég, de vétek lett
volna a sok hibátlan, apró, húsos gyümölcsöt veszni hagyni. Ilyen sután mit lehetne kezdeni ezzel?
Befőzni nem tudok… De aszalni igen!
Egyszer már próbáltam barackot aszalni, és igen pocsékul
sikerült. Tökéleteset akartam
kapásból előállítani, olyat, ami a
boltban van: hibátlan, élénk narancssárga, a közepén lágy, kívül száraz. Ehhez
a barackot forró vízbe mártva lehámoztam, elvágtam kisebb darabokra, és úgy
tettem az aszalóba. Hát az eredmény valami undorító lett: tyúxarszerű,
betonkemény, mégis ragacsos, széttertyedt trutyikat szedtem ki az aszalógépből.
Vagyis hát inkább kikotortam, mert a darabok szinte rágyógyultak a
rácsokra. A ragacsos maradványokat csak
leáztatni lehetett az aszalótálcákról a fürdőkádban. Ennyit a tökéletes aszalt barackról. Így
érthető is, hogy vonakodtam a barackaszalástól. Azonban nem tudtam mit kezdeni
ennyi gyümölccsel, végül rávettem magam az aszalásra (megjegyzem, jelen
állapotomban úgyse tudtam volna mást csinálni a barackkal). Most meg pont a
lehető legtrógerabbul álltam hozzá. Szimplán megmostam a barackot, egy-két
helyen kibicskáztam a hibás részeket, megfeleztem és kimagoztam a gyümölcsöket,
aztán mentek az aszalótálcákra meg a papírral kibélelt tepsiken a csepplángon
fűtő gáztűzhelybe. És két nap alatt, némi
átforgatás után kész lett a nem
tökéletes, de igen zamatos aszalt barack. Ennyi.
Még jó, hogy nem volt lehetőségem túlbonyolítani a
műveletet. Korábban annyira tökéletesen akartam csinálni, hogy azzal el is
rontottam ezt a csemegét. Most nem volt hámozgatás, amitől puhává és
ragancsossá vált volna a gyümölcshús. Nem volt darabolgatás, amitől kicsurgott
volna a cukros lé. És rájöttem, hogy ahhoz, hogy jól sikerüljön, először
magasabb hőmérsékleten, tehát a sütőben kell „megkapatni” a gyümölcsöket. Így
hamar elkezdtek a darabok kiszáradni, cukortartalmuk kicsit megpirult,
karamellás ízük lett. Utána már az aszalóban is elszikkadoztak. Belsejük lágy
maradt, külsejük egy kicsit keményebb, mint a bolti baracké, és jobban össze is
estek. Az ízük azonban hibátlan.
Egyet nem tudtam elérni: hogy aranyló rózsássárga színük
megmaradjon. Ezt nem tudom pontosan, hogy érik el a bolti aszalt kajsziknál, valahol
olvastam, hogy előtte mésszel kezelik, hogy keményebb, kénnel, ájnslóggal füstölik,
hogy színesebb, tartósítós löttyel vonják be, hogy jobban elálló legyen. Nos, ilyen attrakciókat én nem vetettem be,
ezek éppen megfelelnek Lucifer
alkalmazottainak a pokolban, hogy az elkárhozott lelkeket kezeljék, odavaló a
mész és a kénkő. Az aszalt gyümölcsök színe
olyan narancsos barna lett( a fodrásznál ezt a színt melírozáskor „világosvörös
mahagónibarna” nevű árnyalatként kenik fel :-) ).
Végre egy tűrhetően sikerült aszalvány. Hétvégén még
létrával is megmászatom a fát, és a sok kis gyümölcsből még szekérderéknyi
szárított gyümölcsöt gyártok. Lehet télen sütögetni, csemegézni: jelentem,
barackból hozzákészültem!
Végre írtál! :) Mi történt a karoddal? Jobbulást!
VálaszTörlésNe haragudj, de az a kérdés foglakoztat már régóta, hogy ha a határban van a barackfa, akkor mitől a tiéd?
Elütött egy kapatos kerékpáros...
VálaszTörlésVan egy kicsinyke zártkertem, ott nő ez a fa.
Ja, vagy úgy!
VálaszTörlésHú az ember azt hinné, ilyen balesetek csak a kabarékban vannak. Legalább ő is összetörte magát? (Fuj de gonosz vagyok)
Gyors gyógyulást! A barackról én azt olvastam, hogy csak természetes napfényen aszalva (pl. izraelben, Bulgáriában)tartja meg a színét. Én is próbáltam, és hasonló eredményt értem el, nemigazán volt vonzó a kinézet, sőt.
VálaszTörlésKedves Ági!
VálaszTörlésHa nagyon sok barackod van, akkor a gépben aszalás helyett próbáld ki simán napon aszalni.
Olcsóbb, és egyszerre rengeteget leaszalhatsz. Nálunk úgy megy, hogy összeütöttünk 5-6 cm vastagságú lécekből két darab egyforma nagyságú kb. 1mx1,5 m-es keretet. Az egyiknek csináltunk lábakat, ez az asztal, de ezt nem muszáj megcsinálnod ha nagy macera. Szóval, van az alsó keret, aminek az alsó és a felső oldalára is szegezel szúnyoghálót, és a felső hálóra pakolod a gyümölcsöt. Az alsó csak azért kell, hogy alulról ne érjék el a legyek, darazsak. A másik keretnek csak egyik oldalára teszel szúnyoghálót, és ráfordítód az előzőre úgy hogy felül van a szúnyogháló. Ez védi meg felülről a rovaroktól. Mi pakolgatjuk a féltető alá éjszakára, egyszerre nagyon sok ráfér, és a mérete miatt van egy középső merevítő léc is a történetben. Kell néhány nap, ha esősebb az idő akár elég sok is az aszaláshoz.
Gondolkodtam már hogy sokkal gyorsabb lenne az aszalás, ha lenne egy nagy fémlapom az alsó szúnyogháló helyett, az átmelegedve nyomhatná felfelé a hőt, a felső keretben meg a hálót üvegre cserélné, és pánttal felnyithatóra alakítanám, csak a szellőzést kellene kitalálni, akár felnyitva egy pár centire a felső lapot, akár réssel megoldani.
Szervusztok!
TörlésNagyon jó ötletek! De sajnálom, hogy csak most találtam meg a posztot és a hozzászólásokat.
Szia Róbert,
VálaszTörlésMeggyhez én is összeszereltem egy hasonló szerkentyűt, ytong darabokból és egy régi Minszk hűtő rácsaiból. A kisikált, vaslapos utánfutóba szoktam beleállítani ezt a tákolmányt, mert az ontja a meleget, és mozgatható is. Sajnos azonban mire azalhattam volna, szerencsére véget ért a kánikula, és túl hideg lett az aszaláshoz. Nem mertem kitenni a gyümölcsöket, mert attól tartottam, hogy megrothadnak.
Nem kell kánikula. Volt hogy napokig esett az eső, és a féltető alatt nem lett semmi bajuk a félig kész barackoknak.
TörlésJobbulást kívánok, már nagyon hiányoztatok! Vigyázz a kezedre és egyéb testrészeidre!
VálaszTörlésElfelejtettem megkérdezni, hogy szambázik-e a kert az állítólagos (radar által jelzett) sok esőtől?
VálaszTörlésNem szambázik, pogózik! Pláne a gazok... Összevissza nő minden. Tegnap és ma összesen 30 mm eső esett. Májusban az egész hónapban nem volt ennyi!
VálaszTörlésAkkor a kerted közelít a permakultúrás filozófiához, és egész természetközeli képet mutathat. Nálunk már a gaz is sárgul és max én pogózok a konyhában mosogatás közben:)
VálaszTörlésWáhááá, ez királyság, erre nem is gondoltam! Igaz, már vadrezeda is nőtt a veteményben. Most aztán ezek szerint röhöghetek tesómon, aki ráizgult a permakultúrára, és idén így rendezte el a kertjét, tömérdek munkával. Nálam meg minden ebek harmincadján, ivarig érő gazban, és mégis természetközeli... :-) Úgy látszik, ez a "különutas" permakultúra. :-D
VálaszTörlésSzia Ági! Ha szeretnél az aszalással komolyabban foglalkozni (vagy bárki más): http://www.ecolinst.hu/letoltok/kiadvanyok/aszalas.pdf
VálaszTörlésAz "ivarig érő gaz"-ra: http://lmv.hu/a_gyomszabalyozas_muveszete
Van netünk!
VálaszTörlésLaci, köszi a linket, kipróbálásra igen érdemes tippek, sokat meg lehet tudni a gyomok életéről. Kipróbálom a váltogatott fajtájú talajtakarást.
Szia! Nekem nem is a kinézetével volt a bajom, hanem hogy zárható üvegbe raktam és pár héten belül elkezdett penészesedni. Te hogy tárolod? Vagy lehet tovább kellett volna aszalnom?
VálaszTörlésSzia Tapir!
VálaszTörlésEz jó kérdés, én a meggyel jártam így pár éve. Megaszaltam és eltettem üvegbe, aztán két hét alatt kiszőrösödött. Próbáltam én is tovább aszalni, akkor kő száraz lett. Aztán betettem a fagyasztóba, ott lehet a legjobban eltartani, vagy hűtőben. Szerintem sajnos a mai lakások meleg, sokszor gőzös és zsúfolt spejzai nem igazán alkalmasak a régimódi, üvegben meg tüllzacskóban való tárolásra. Nagyanyáink pincéiben, szellős padlásaiban sokkal jobban elálltak így ezek a készítmények.
Kedves Hortenzia, nincs még veszve semmi, most kezdődik a körteaszaló szezon, a követendő eljárás ott is ugyanez. Azt hiszem, már külön is posztoltam róla. Az aszalt körte az egyik legfinomabb aszalvány, nem macerás, könnyen szárad. A cukortartalma hihetetlenül feltöményedik, és egészen újszerűl íze van. A kevésbé szép körtét is jól el lehet használni hozzá. Vilmoskörtét (ami lágyabb húsú) éppen olyan jól meg lehet szárogatni, mint a téli körtéket.
VálaszTörlésHa érdemesnek látod, mindenképpen próbáld ki!
Almát is próbáltam aszalni tavalyelőtt, de az szivacsos, ragacsos tömeggé állt össze, nem lett jó.
Ha körtét aszalok, biztosan meghámozom, a bosc kobak héja olyan lesz, mint az égett kávéfőzőgumi.
VálaszTörlésÚgy eldugtam az aszalványokat a fagyasztóba kis családom elől (hogy legalább karácsonyig kitartson), hogy most meg harmadnapja keresem, hol vannak a jó kis gyümölcsök... :-)
VálaszTörlés