2012. szeptember 25., kedd

Dombágyást építettünk

Ha nincs üvegház vagy fóliasátor a kertben, jó ötlet a dombágyás építése, mivel meggyőzőek az előnyei. Ha a nap járásának figyelembe vételével helyezzük el, a növények a fekvésből adódóan jobban kihasználhatják a nap energiáját. A korhadó, komposztálódó növényi hulladékok hője talán lehetővé tesz némi fagyvédelmet és szezonhosszabbítást. Végül a durva, fás, nehezen kezelhető kerti hulladékokat  is eltüntethetjük hasznosíthatjuk. A faanyagok elvileg a vizet is hatékonyan tárolják. 

Tehát nagyon praktikus dolog.  A képen egy sima földhányásnak látszik, de a belseje sok zöldhulladékot rejt. A permakultúrás Hügelkultur lenne az ortodox verzió, ott alulra farönköket helyeznek, aztán arra ágakat meg földet, föléje gallyakat,  aztán szénát. erről van a fórumukon egy jó kis képanyag.  A miénk ennek teszkógazdaságos, házi és lebutított  változata, abból, amink van.  
  A nyár végén Jani összeácsolta a régóta vágyott kerti asztalt és a padokat. A kiülőhöz készített kis kaviccsal borított terasz alapjából jó sok fűcsomó és kerti föld került ki, a tavaszi metszésből pedig egy nagy kupac ágnyesedék.  Tehát a hozzávalók nagy része itt volt a kezünk ügyében.  A farönkökből nálunk tűzifa meg asztal meg pad lett, így inkább faágakkal és gallyakkal meg nyesedékkel indítottunk.  
A zöldségest határoló sövény mellett, egy szélvédett és délnyugati fekvésű sarkot választottunk a dombágyásnak. Alapterülete úgy 1,5 m2. A következő rétegbe felfordított fűcsomók kerültek  a kerti asztal és pad alatti területről. Belocsoltuk és hagytuk ülepedni egy-két hétig. 

Utána lenyírt fűnyesedék és félkész komposzt került, majd megint locsoltuk. A tetejére kerti földet rétegeztem. Megint locsoltuk, ülepítettük. Végül őszre beültettem spenóttal, Téli vajfej salátával, madársalátával meg rukolával. Szépen ki is keltek. Jövőre a tetejére padlizsánt meg paprikát gondolok, az oldalára uborkát, az aljára még nem tudom...
A kerti asztalunk és padunk készítésének melléktermékei tették lehetővé a dombágyás kialakítását. A bútor megint Jani ügyességét dicséri, nagyon büszke is rá. A tavasszal hozatott tűzifából kiválasztott rönkökből készült, kevesebb pénzből, mint egy műanyag garnitúra. Igaz, kb. 60 órányi munkát fektetett a felfűrészelésbe, csiszolásba, festésbe, összeállításba, teraszkészítésbe.  (A gazdasági válságnak, talán már mondtam, tisztességes mennyiségű szabadidőt köszönhetünk.)


16 megjegyzés:

  1. Hát ez nagyon jó, nagyon ügyesek vagytok! Jövőre én is kipróbálom, akkorra pont lesz félkész komposztom:)

    VálaszTörlés
  2. Tesóm, ne vedd rossz néven, de az a fődkupac a dombágyás? Én azt hittem, hogy valamilyen finoman cizellált, gondosan kerített magaságyást csináltok, olyat, amilyen az előkertetek. Kicsit meglepődtem, de ha teli lesz veteményekkel, biztosan felismerem az előnyeit. :-)

    VálaszTörlés
  3. Érdemes kipróbálni a dombágyást. Csak sokat kell öntözni.
    Nálam azért nem vált be, mert nem tudtam eleget öntözni.
    A leg jobb lenne, ha tennél bele csöveket.Azokat kilyuggalni, és alulról is lehetne öntözni.
    Mert leszalad a víz ha csak felülről locsolod.
    Sok sikert hozzá!
    GGy.

    VálaszTörlés
  4. Én is kíváncsi leszek, milyen lesz az eredmény.
    Tesó, az nem domb, hanem magaságy.
    Gyula, a tetejére tettem a locsolófejet, esőztetem Szent Péterrel kettesben. Jövőre meglátom, mennyire lesz jó.

    VálaszTörlés
  5. Drukkolok, hogy beváltsa a reményeiteket. Izgalmas kísérlet. Én egyelőre még a komposztálást sem csinálom rendesen, pedig milyen jó lenne a kertben. Gyűjteni gyűjtöm, de semmi locsolás, szellőztetés, váltópakolás. így elég lassú.

    VálaszTörlés
  6. Elfelejtettem, de pótlom a dicséretet Janinak. Nagyon szép lett a kerti szett.

    VálaszTörlés
  7. Tesóm, tudom, hogy az magaságy. Csak azt hittem látatlanban, hogy mondjuk kéregmulccsal körbeteríted, vagy valami palántákkal körbefogod, hogy kiemelten DOMBÁGY legyen. Nehogy azt higgyem, hogy a gyerekek mulattatására van ott, és simán átgázolok, vagy ami rosszabb, pofára esek rajt. Tényleg ügyik vagytok, de a póri agyammal nem néztem volna dombágyásnak a dombágyásodat, ezért elnézést kérek.

    VálaszTörlés
  8. Meli, nálam is ilyen a komposzt, tavaszra általában már elég jól használható így is.
    Köszi, átadom a dicséretet.
    Tesó :-))

    VálaszTörlés
  9. Én tettem volna bele egy kis trágyát is (ha van), hogy jobb legyen a C/N arány. Talán akkor hamarabb lebomlanak az ágak.
    Ági: te irogykedsz?
    Hédi: tetszik a kisérletező kedved. Janinak meg én is gratulálok, tényleg nagyon ügyes!

    VálaszTörlés
  10. Laci,tyúkganéról mi a véleményed?

    VálaszTörlés
  11. A lócitrom jobb lenne. Dehát azt kell szeretni ami van.
    Biztos olvastad a komposztálást is. Ha csak növényi maradványok vannak, nem bomlik le elég jól és a tápanyag tartalma is kevés. Kell bele e nitrogén is! Azt legjobb trágyában beletenni, deha más nincs akkor a pétisó is megfelel. (És kell bele a talajt is rétegezni, hogy be legyen oltva a mikroorganizmusokkal.)
    Mekkora monitorotok van nektek? Már nem tudom a szöveget egy (monitor) szélességben úgy elolvasni, hogy a betűk ne bolhapiszok méretűek legyenek.

    VálaszTörlés
  12. Köszi szépen.
    19 collos. Ha nem stimmel a betűméret Ctrl+Plusz, Ctrl+Mínusz (számbillentyűzet) gombokkal szoktuk átállítani a tördelést. Működik? (Már rég nem állítottunk át semmit a sablonon.)

    VálaszTörlés
  13. Az már tv méretű és gondolom, hogy széles kivitelű is. (Azt a módszert ismerem, de kicsit furcsa úgy olvasni, hogy jobbra-balra és le-fel kell közben mozgatni a szöveget. A blogok beállitásán is látszik, hogy kinek milyen technikai háttere van.)
    Pénteken voltam a kutatók éjszakáján. A növények rendellenes fejlődése előadáson kiderült, hogy mindenféle hiánytünetek voltak idén a kertben. A nyáron megszereztem a Hamilton: Az élet kertje könyvét. És most visszaolvastam, hogy miket ir róla. Igy kiderült, hogy én vagyok a bűnös, mert az avart komposztálás nélkül ástam be (minimális trágyával). És az többet árt mint használ. Pl: nitrogén, kálium és foszfor hiányt. (A laborvizsgálaton megtudtam, hogy magas a talaj mésztartalma, de kevés a humusz benne. De az is inkább a növények által felvehető formában van.)

    VálaszTörlés
  14. Bocsi, ha gondolod, keskenyebbre vehetem a szövegmezőt, de el kell méyülnöm a HTML-ben.

    Amit írsz, nagyon érdekes, kíváncsi volnék a részleteire. Csináltattál laborvizsgálatot is? Hol, mennyiért?

    Tavalyelőtt mi is voltunk az óvári egyetemen ilyen rendezvényen, akkor a méhfajok ritkulásának szomorú történetét hallgattuk. Mostanában jobban izgat a gyerekfürdetés esténként:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A gyerekfürdetés az én reszortom volt! Amikor először nem tudtam otthon lenni a feleségem "bajban" is volt vele.
      http://www.kutatokejszakaja.hu/2012/esemenynaptar/esemeny.php?id=383&menu_id=4
      És sk. csináltam (segitséggel). Annak ellenére, hogy teltház volt csak ketten vittünk öt talajmintát.

      Törlés
  15. Szétszedtük, nem vált be. R. I. P.

    VálaszTörlés