2012. szeptember 16., vasárnap

Szeptemberi helyzetkép

Zöldséges
Termegetnek a babok, szedtünk a héten egy kevés sárga- és zöldhüvelyű vajbabot, de a szárazság királya a kék hüvelyű futóbab. Úgy vettem észre, a lila fajták általában jobban bírják az eső nélküli, mostoha viszonyokat. 

A karalábék szépe kifejlődtek a földibolhák általi tarrágás ellenére, igaz a szárazság miatt a tövénél némelyik fás.
A paradicsomokon sok a zöld, de valahogy vonakodnak érni. Az idei év királya a sárga, körte alakú koktélparadicsom, a Yellow Goldfish. Paprikából viszont a fekete magyar csili, amit szorgalmasan fűzögetek fel és szárítgatok télire. Begyűjtöttem jó néhány csokor lestyánt és borsfüvet is, ezeket nagyon szeretjük. A zeller még csünt, remélem, hogy az őszi párásabb, hűvösebb idő helyrehozza. 
A nyár folyamán mindenféle kerti hulladékból építettünk egy kis, 1 négyzetméteres dombágyást, erről még beszámolok. Ide kerültek tegnap délután az őszi és áttelelő zöldsaláták másodvetései: spenót, galambbegysali, rukkola, Téli vajfej saláta. Locsolom és várom a kelést. 

Gyümölcsös
Hullik a férgese, mi meg szedjük, aszaljuk.


Kb. 15 kiló lehullott, részben hibás gyümölcsöt dolgoztunk fel aszalványnak. A legjobban a középső üveg hámozott, kockázott alma-körte keverék sikerült. Müzlibe, sütibe kiváló csemege lesz. Jobb híján 50°C-on, légkeveréses sütőben készítettem az aszalt gyümölcsöket. 
Virágoskert
Az elvileg októberig virító évelők már augusztus végén befejezték a szezont. Egynyáriból pedig keveset ültettem,úgyhogy idén elég sivár a virágágyások összképe. Arról a kevés büdöskéről-körömvirágról, ami van, igyekszem jó sok magot szedni.

9 megjegyzés:

  1. Szia Hédi! A "kék hüvelyű futóbab"-ot disznövénynek ismerem. Meg lehet enni?
    Hol volt nálatok szárazság? Ági arról panaszkodott nemrégen, hogy a rengeteg esőtől milyen gaztengere nőtt!

    VálaszTörlés
  2. Laci, ezt a fajtát igen. Egy osztrák szupermarketben vettem, Stangenbohnen Blauhilde (Phaseolus vulgaris var vulgaris) néven. vajbabnak fogyasztottuk, főzéskor megzöldül, de kifejtőnek fagyasztva is ajánlja a gyártó.

    VálaszTörlés
  3. A július tényleg nagyon esős volt, de az augusztus olyan száraz, hogy a hat hete megkapált földdarabban egy szál gaz sem kelt ki. (Tesóm egy hónapig parkoltatta a bejegyzést a vázlatok között.

    VálaszTörlés
  4. A paradicsom már nálunk sem pirul, ki kell találjak valami csalamádés történetet belőle, úgyis nagyon szeretem. Én is magokat gyűjtök, meg tervezgetek novemberre, bogyósok, szőlő, gyümölcsfa... De még meg kell csináljam az eperágyást is. Meg...
    A dombágyás nagyon izgatóan hangzik, majd kérünk tudósítást!
    Hédi, ezekben az osztrák szupermarketekben nem szoktak csodás leveles kelek, meg másfajta zöldségek magjait árulni a babok mellett, amik érdekesnek látszanak, vagy finomnak, vagy...?

    VálaszTörlés
  5. Meli, a dombágyásról mindenképp írok majd, már kel rajta a spenót.
    Hát, igazából turkálóból túrtam a babot, a leárazott holmik közül. Volt, hogy nem is az kelt ki, ami a csomagoláson volt. Minőségi, különleges magokat a vácrátóti botanikusoktól rendeltünk (Valeyrac Exotics). Nem olcsó, de megbízható.
    http://www.facebook.com/pages/Valeyrac-Exotics/182633601791723

    VálaszTörlés
  6. Hédi, szedjél Bilobilt, mert azt a bizonyos lila futóbabot én vettem neked május elején a Huber Gartencenterben Nezsiderben. Már dereng? :-)

    VálaszTörlés
  7. :D
    Tudom, nem nekem szólt, de olyan jókat tudok rötyögni az ilyeneken. A húgom halálra sértődne:)

    VálaszTörlés
  8. Hát, én meg is őrülnék, ha nem szekálhatnánk egymást... És nem láthatnánk egymást minden egyes nap. (ezzel tesóm is így van szerintem).

    Nem is értem, van anyák napja, apák napja, gyereknap... lehetne egyszer tesónap is az évben.

    VálaszTörlés