2012. október 7., vasárnap

Magszedésre kínálkozó októberi virágok

Egy csokornyi hétköznapi gyönyörűség. Bőven kínálják már a begyűjtésre váró magokat. Aposzt végén pedig egy újnak kinéző kokárdavirág. 

Büdöske. Öt teszkós magcsomagból öt növény kelt ki, de legalább fél kiló magot adott. 

 A hónap új virágzói a hajnalkák. Eddig csak futottak, most megállapodtak.
 Teljesen megújultak a tövig visszavágott körömvirágok. Bónusz ajándék a sok-sok mag.
 Öreg és ifjú zinnia.
 Karácsonyfára hasonlít a kétméteres pillangóvirág. Ő is magszedésre alkalmas.
Az amaránt pedig önelvető, jövőre ezer helyen találjuk meg a kis piros csíranövényeit. 

 Szabadföldbe kiültetett enciánfa virágözöne. Soha többé nem tölti a nyarat cserépben! Ő nem magadó, csak szép. Nyáron, dugványról szaporíthattam volna, de nem tettem.
 Spontán keletkezett ez az érdekes kokárdavirág, a külső virágai nem szirom- hanem teljes mértékben virágszerűek. Lehet szaporítani? Hogyan? Tudnátok segíteni?


4 megjegyzés:

  1. Jujj de érdekes, és szép is az utolsó virág! Ha lehetne szaporítani,s lenne már sok magod, akkor majd kérek belőle :))))

    VálaszTörlés
  2. Hát, a virágmagokkal kapcsolatban az a tapasztalatom, ha idegen megporzású növényről van szó, hogy véletlenszerűen alakulnak ki a génkombinációk a különböző fajták között a megtermékenyítés után, ezért a mag, amit adott virágról leszedünk sokszor nem hasonlít a szülőre. De azért még lehet próbálkozni, én is szoktam.:)
    Ugyanolyat csak tőosztással, vagy dugványozással, vagy valamilyen vegetatív szaporítási móddal kaphatunk, mert ott a génkombináció nem változik. De egy egynyárinál, csak reménykedhetünk, hogy a szedett magok egy része hasonlít a szülőre, és akkor jövőre már több lesz belőle. (elkülönítve kellene nevelgetni őket, hogy idegen virágpor ne zavarjon be a képbe)
    Az önbeprozású fajtáknál ez ugye magától működik, hogy csak saját por jöhet, így fajtaazonos az utód, mint a paradicsomnál.

    VálaszTörlés
  3. Edit, szedek magot szívesen, csak dobj egy mailt a szutshedi(kuksc)gmail(pont)com címre, de nem garancia, hogy a fiai az anyára ütnek, rengeteg átlagos társa virágzik két m2-en belül.

    Meli, sejtelmem, sincs, hogy a kokárdavirág öntermékeny-e. Bár az unokatesóm kis kompakt bordó és csokibarna kokárdavirágairól azért kértem magot, hátha azok hasonlítanak az őseikre.

    VálaszTörlés
  4. Én is mindig szedek magot abból, ami tetszik, függetlenül a szaporodás biológiájuktól. Érdekes figyelni is őket, hogy hogyan viselkednek. Ezek a magok a kertészek kindertojásai. Meglepetés!

    VálaszTörlés