Az a nagy helyzet, hogy ez az év nem a zöldségek éve... A legjobb termésátlagot a ház előtti homokkupacban növő gyapjas tintagomba adta. Még azért reménykedek egy kicsit a brokkoliban meg a cukkinikben, talán adnak egy-egy evésre valót.
Az idei ősz másik ásza az az egy tő, figyelmetlenségből meghagyott dísztökféle, ami a kert negyed részét befutotta és legalább két vödör csíkos-sárga dekoratív terméssel lepett meg. A fél szomszédság lépcsője ezekkel van megrakva. Zsengén biztos ehető, lehet, hogy egyszer megtöltöm valami darált húsos cuccal.
A karalábék ügyesek voltak, nyolc-tíz, most is hízó kis gömböc csücsöl még a kertben. Ebből az egyből önellátók lettünk.
Lesz egy kevés csemegekukoricánk is.
A sárgarépa idén a nullával egyenlő. November elején aztán a petrezselymek és zellerek kivételével feltakarítok mindent, mert hoztunk anyutól tyúkganét és kiszórjuk. Jövőre pedig öngyógyítunk ezerrel!
Ó, nagyon szép tököcskék! Jó látni, hogy nálatok is van még miért kiballagni a kertbe.
VálaszTörlésNekem a brokkoli, meg egyáltalán, a káposztafélék nem sikerültek, tavaly meg azok vitték a prímet.
Önellátóság?:)
Még megfontolom. Bár mi meg répából leszünk azok:)
Azta! Tegnap szedtem le egy egész vájdling paradicsomot. A Golden Königin strapabíró, most indult neki a termésnek. Ha lesznek még enyhe napok, a maradék beérik.
VálaszTörlésA sárgarépa idén kriminálisan pocsék, még a földben van, bizakodom, hogy a fagyokig magába szív egy kis plusz póvert.
Legalább krumpliból önellátóak vagyunk... 100 %-os önellátást szerintem ezeknél a házikerti méretekenél igazából nem is lehet elérni minden zöldségből.
Önellátáshoz fel kéne ásni még 200 m2-t, és fólia is kellene... Bár a kaja ára úgy kúszik felfelé, az is lehetséges, hogy megéri meglépni.
VálaszTörlésHédi! Megszereztem a biofüzetek sorozatból a Dombágyásos kertművelés és a Talajművelés másként könyveket. Az előbbit már beszkenneltem. Küldjem el őket, érdekel?
VálaszTörlésLaci, nagyon-nagyon megköszönném, és örülök, hogy gondoltál rám.
TörlésMegadom az e-mail címem: szutshedi kukac gmail pont com.
Cserébe?
Sziasztok! Nekünk maradt egy csomó zöldparadicsomunk, amelyekre remény sincs, hogy beérik idén. Savanyúságként meg nem nagyon rajongunk érte - ha más nincs alapon azért elfogy...
VálaszTörlésDe! Találtam egy olyan receptet, amely ecet és cukor hozzáadása nélkül készül. A blog írója - Gabojsza - szerint a kovászos ubira hajaz. Tegnap eltettem két 5 literes üveggel, kíváncsi leszek az eredményre 1 hónap múlva...
Ha érdekel benneteket, itt a link: http://gabojszakonyhaja.blogspot.hu/2009/11/zoldparadicsom-savanyusag.html
Kedves Zoltán, ez szuperbombajól hangzik, nagyon sok zöld paradicsomunk van, gyönyőrű, hatalmas, de beéretlen Black Krimek. Kipróbálom!
VálaszTörlés:) Sok sikert hozzá!
TörlésMivel még mindig van 2-3 kg zöld paradicsomom, egész "egzotikus" dolgot fogok csinálni: zöldparadicsom lekvárt. Szintén Gabojsza receptje, ott találtam. Azt írja, hogy vakkóstolással tesztelte a lekvárt, anélkül, hogy bárki tudta volna, hogy mit eszik. Mindenki egyöntetűen azt mondta, hogy nagyon finom. (link: http://gabojszakonyhaja.blogspot.hu/2008/10/zldparadicsom-lekvr.html)
Szóval, bátraké a szerencse...