2012. november 7., szerda

Fahamu a lefolyóban

Szerintem dugulást okoz! Az üledéke reagál a mosogatógép-tabi anyagaival, sűrű trutyi lesz, ami lassan eltömi a nem tökéletes lejtésű csöveket. Ha valaki penge kémiából, kérem, segítsen elemezni a történetet.  

Kép most nem lesz a poszthoz, mert gyomorforgató. Tegnap volt nálunk a duguláselhárító. A derék öregúr 200 bar nyomással pucolta másfél órán át a konyhától a csatornavezetékig terjedő kb. 8-10 méteres szakaszt, mire megtisztította a betonkeményre összeállt üledéktől. A nagynyomású víz egy ideig nem haladt, hanem a cuccost kinyomta az udvarra, a virágoskertet és a járdát beborítva.

Szóval az történt, hogy tavaly vettünk mosogatógépet, A++-os, kevés víz, kevés áram, csilli-villi edények. DE! A kevés víz, amivel mosogat/öblít, igen tömény trutyi formájában távozik a gépből. Tartalmazza a tabi tisztító anyagait. Idézem a dobozról:  30% feletti foszfátok, 5-15% oxigén alapú fehérítő, 5% alatti nemionos tenzidek, polikarboxilát, foszforát, enzimeket is tartalmaz: amiláz, proteáz, további összetevők: illatanyagok. Plusz hozzá a tányérokról lemosott moslék: fehérje, szénhidrát, zsír, satöbbi.  Az öregúr szerint ez már eleve nem tesz jót a csatornacsöveknek. 

Nálunk ráadásul az építkezéskor alighanem túl kicsire hagyták a csatornaszakasz lejtését. Aztán jött a mosogatógép és az ökobuzdulásból bevezetett - egyébként hatékony - fahamus súrolás. A fahamu anyagai (összetétele: http://kation.elte.hu/vegybank/tantov99/papir/papir1.htm, K2O, P2O5, CaO, MgO, Fe2O3, SO3, SiO2 és Na2O. + nehezen meghatározható szennyező anyagok) elvileg vízzel reagálva erős lúgot adnak. Ez reakcióba lépett a mosogatógép trutyijával, ami lassan leülepedett a fél százalékos lejtésű csőben. Szürkés, pelyhes, ragadós gél állagú cucc lett belőle, ami időnként feljött, mielőtt teljesen eldugult a cső.  Nyolc méter hosszan és jó keményen. 

Amikor jelentkezett a dugulás, vettünk lefolyótisztítót (Ravak márkájú 100%-os nátrium-hidroxid, épületgépészeti áruházból), ami csak rontott a helyzeten, hiszen még erősebb lúg, mint a fahamu. Figyelmeztettek, hogy bőven öntsünk forró vizet utána, különben besül a csövekbe. Hát nálunk a forró víz ellenére is besült, hiszen két kupaknyi nátronlúg kevés tíz méternyi trutyikígyó ellen. 

Szóval, aki fahamuzik, ajánlom, vigyázzon, hogy a fahamus súroló lé ne keveredjen a mosogatógép kieresztett levével. Nekünk ez a tapasztalat tízezer forintunkba került. A jó az, hogya lefolyótisztító nátrium-hidroxidból meg lehet próbálni szappant készíteni. Megyek Vargaerát olvasni!

Dugulás családi házaknál átlag 6-8 évente előfordul, ahogy hallottam. Van hasonló tapasztalatotok?


13 megjegyzés:

  1. A mosogatógépet hány fokon használod? A cső lejtése teljesen rendben van! A dugoláselháritó öreg uraknak sem kell elhinni mindent! Főleg, ha 200 baros hideg vizzel akar tisztitani. Érdemes lenne vennetek egy 10 m-es kézi "csőgörény"-t és évente áttolni egyszer-kétszer a csöveken rendes öblités mellett.
    Nekünk a zuhany és a padlóösszefolyó közötti fél méteres szakasz dugult be. (14 év után! A régi eternitcsöves vastag szakaszban fogalmam sincs, hogy mi lehet. Mondjuk, hogy fahamut -mert nincs- nem is használunk.)

    VálaszTörlés
  2. 45 v. 60 fokon szoktam. Igen, a duguláselhárítókról az a hír járja, hogy nagy zsiványok :-). Laci, Janinak van csőgörénye, de képzeld el, elakadt a trutyifalban. Vagy megelőzésképpen csőgörényezzünk?
    Vagy egy hónapja vártunk, gondolván, ha elég kitartóan nem teszünk semmit, hátha elmúlik a gond magától. Nem volt jó stratégia. Muszáj volt segítséget kérni.
    A fahamu + kajatrutyit saját szememmel láttam, igen undorító. Át kell váltanom békás bolti súrolóra azt hiszem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megelőzésként ajánlom. (Lehet, hogy hátulról kellett volna elkezdeni Janinak a tisztitást, bő vizöblitéssel egyidőben.)
      A hőfok rendben van, ha a 60 fok többségben van. Valószinűleg az A+++ kevés vizet jelent, és nem öbliti át rendesen a csövet. A mosogatógépbe nem lehet minden trutyis dolgot beletenni, de nem a cső dugul el tőle, hanem a szűrője. (Illetve jártunk úgy, hogy szétkente az összes beletett edényen.)

      Törlés
  3. 15 év mosógatógép használat és többszörös mosogatógép javítás (és hasonló szennyvízelvezető cső állapot) után mondhatom, hogy a gépnek egyedül a só a fontos (de az végtelenül). A tabletta nagyon kényelmes, de az is a gyártó kiváló ötlete, hogy minél több pénzt szedjen be, mert sokkal kevesebből és sokkal környezetbarátabb módon tudsz mosogatni, ugyanolyan tisztasági végeredménnyel, ha a legolcsóbb sót(T...co gazdaságos), a mosogatóporból egy kis mennyiséget és az öblitő folyadékot használod. A tabletta pont olyan, mint amikor sok évvel ezelőtt a fogkrémgyártók egyik marketingesének eszébe jutott, hogy a tubus száját meg kell növelni a duplájára, mert a fogyasztó hosszra nyomja a fogkeféjére, nem mennyiségre. Meg is növelték az értékesítésüket a többszörösére semmi időn belül.

    VálaszTörlés
  4. Köszi, ismerősöktől is hallottam már ezt. Sót használtam eddig is. Szóval váltani kell, ami a könnyen-gyorsan szokásokat illeti.

    VálaszTörlés
  5. Ha a mosogatóba egy műanyag lavórszerűséget teszel, és a fahamuzós mosogatás után a komposztdombra löttyinted a trutyis vizet az nem jó? Így nem kell átállnod vegyszerre, és a mosogatógépet is tudod használni. Egyébként is ajánlatos a gépbe helyezés előtt "elmosni" az edényeket, hogy ne legyen dugulás a szűrőben. Csak egy ötlet :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megvan a megoldás: mosószóda. Hogy a kemény vízzel mit kezd, majd meglátjuk. Elvileg vízlágyító is.

      Törlés
  6. Jaj, Julis, annyira elegem van a műanyag lavórból meg a trutyiból, meg a vödörcipelésből hogy arra nincs szó! Végre nem gusztustalan az egész konyha. Míg meg nem nyugszom, jön a békás súroló.

    VálaszTörlés
  7. http://bio-line.hu/a-kemeny-viz-karos-hatasai
    Megfigyelhető, hogy ha a kemény vízben található karbonát vegyületek lúgos kémhatású anyaggal találkoznak (pl. tusfürdők, mosó-, mosogató- és takarítószerek), akkor azok hatására a vízből túrószerű mész-szappan csapódik ki. Ez a szappanszerű anyag később megszilárdulva egy kemény kérget alkot, lerakódást képez. Ugyanez a folyamat játszódik le a különböző, vizet használó berendezések, készülékek csöveiben, fűtőszálain is.

    VálaszTörlés
  8. Ismerős a jelenség, nálunk kemény a víz (12-16 nk fok). úgyhogy a zsír+kemény víz+lúg kombó mindenképpen árt a csöveknek.

    VálaszTörlés
  9. Valószínűleg az edényekről származó zsírból, és olajból, illetve a lúgból kvázi szappan képződött a lefolyóban.


    VálaszTörlés
  10. Én is erre gondoltam, de nem normál szappan, hanem valami más.

    VálaszTörlés
  11. Kalciumszappan, ez a ludas a dugulásban: http://dnvizmu.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=77&Itemid=85&showall=1

    VálaszTörlés