2012. november 20., kedd

Földimandula

Az idei év újdonsága a mi kertünkben a földimandula volt. Ez a növény több néven is fut különféle katalógusokban és szakkönyvekben (mandulafű/sásmandula/földimandula), és egy kicsit divatélelmiszer lett a paleotáplálkozás híveinek körében. Sokféle jótékony hatást tulajdonítanak neki. Magas a fehérje- és ásványianyag-tartalma, segít a székrekedés rendezésében, a civilizációs ártalmak semlegesítésében.  Feldolgozott származékait (mag, héjatlanított mag, liszt) a bio-webshopok  aranyárban mérik! Felhasználható rafinált édességek készítésére is. Mint termény, szinte gyomszerűen életrevaló, könnyen kezelhető. 
Tavasszal egy kis csomag gumót rendeltem. A gumócskákat be kellett volna áztatni egy napra, de nem tettem, hanem csak simán elültettem egy műanyag tálcába. Ezért a húsz gumóból mindössze öt növényke kelt ki. Így néztek ki a legzsengébb hajtások áprilisban:


A lapos tálcában hamarosan megálltak a fejlődésben, ezért átültettem a növénykéket egy jó nagy cserépbe, itt elbokrosodtak, megerősödtek:


Nyáron a dézsás növényekhez hasonlóan tartottam őket: rendszeres öntözés, kéthetente egy kevés tápoldat,  kora ősztől leszoktatás. Októberben a zöldje behúzódott, leszáradt. November elején kiszedtem a növényt a cserepéből és tüzetesen áttanulmányoztam a gyökérlabdát, földimandulácskák után kutatva.

Az öt szem megéledt földimandulából ennyi termést tudtam betakarítani:
Csak szemléltetésképpen, ilyen a termések méretaránya. Ízre a földimandula így ősszel, frissen jó édes, a belseje olyan ízű, mint a nagyon zsenge karalábé. Talán a héjrész íze emlékeztet a mandulára egy kicsit. Állaga azonban lédúsabb, ropogósabb. 
Dézsásként tehát könnyen nevelhető, csinoska  is, balkonkerti növényként biztosan működik. A termést nem falom fel, hanem elteszem jövőre, előnevelés után pedig ki szeretném ültetni valamelyik virágágyás napos, jól öntözött részére, ott találná meg a számára legelőnyösebb életfeltételeket. 

7 megjegyzés:

  1. Vártam már, hogy megírd, mik a tapasztalataid vele, én is nézegettem az újságban. Azért reméltem, hogy mandula íze van, bár a zsenge karalábé is finom :) ha jól értem, akkor ez egynyári? Vagy ha nem nyúlsz hozzá, tavasszal újra kihajt?

    VálaszTörlés
  2. Nem tudom, kibírná-e a telet, mert mediterrán növénynek írták. A gyomváltozatok simán áttelelnek, azt olvastam. Ki kéne próbálni. ( http://konyvtar.uni-pannon.hu/doktori/2011/Buzsaki_Kamilla_dissertation.pdf, 16. o.)

    VálaszTörlés
  3. Talán mégis valami napos, de nem feltűnő sarokba kéne tenni, ahol kinyírja az egyéb gyomokat, ősszel meg kiszedjük a termést felenni.

    VálaszTörlés
  4. a földimandula egynyári,tehát a gumókat tavasszal újra kell vetni,nem lehet mindet megenni.


    nem télálló egyébként.

    üdv

    péter

    VálaszTörlés
  5. És hol lehet gumót vásárolni?

    VálaszTörlés
  6. Tavaly a 3 szál növénykéből, amit a Starkl kertészetből rendeltem, egy fél maréknyi termés jött ki, azt ültettem el idén arasznyi távolságban tavasszal a kertbe. Bár lehet, hogy az én hibámból lett csak ennyi, mert féltettem őket, nagyon drága volt, és nem mertem kiültetni a kertbe. Ültetés előtt két-három napig vízben áztattam őket, amíg szép kerekre dagadtak.
    Idén kb 10 kg termés lett, egy 5 méter hosszú soron. Tűző napon is nagyon szépen fejlődtek. Legjobb a laza homokos talaj lenne, mert nálunk az agyagos talajból elég körülményes volt a szüret.

    VálaszTörlés
  7. Hálás növény, érdemes próbálkozni vele.

    VálaszTörlés