2010. szeptember 19., vasárnap

Itt a vénasszonyok nyara...

... mondhatnám, bár ezt az időt a nyárral rokonítani már kicsit túlzásnak tartom. Azért jók ezek a nyugisabb napok. Napi egyórányi csendes dolgozgatás a kertben már látható eredménnyel jár ilyenkor. A gazok olyan vérmesen nem növekednek, a másodvetések szürete megkezdődött... Megint olyan békés - csendes időszak van a kukoricaszedést, szántást megelőző nagy munkák előtt. Minden nyugdíjastempóban megy.
A krumpliszedés is. Hát, a termésre viszont a pocsék, xar, botrányos jelzők is enyhék. Három 11 literes vödörrel lett egy 30 négyzetméteres darabon. Így meg is rendeltünk egy őstermelőtől télre két zsákkal. A balsikert sokmindenre ráfoghatnám, egy azonban biztos: jövőre olcsó hipermarketes biovetőgumót nem veszek, mert ez volt a dolog sikertelenségének fő oka, nem krumplibogár vagy rohadás. Csak szaküzletből!
Szintén öregesen csinálgatom a teleltető-tél alá vetős ágyásokat, a kis kerítés-kertbe meg bepalántáztam kínai kelt. Itt már nincs útban a szántáshoz, ősz végéig, a nagyobb fagyokig meg kibírja.

Csak még jobban körbe kell gyomlálni az ágyásokat.

Elkezdhettük szedni az először elültetett másodvetésű retket.

A következő turnus még szikleveles,a harmadikat meg csütörtökön vetettem el. ültettem kapormagot is, legyen még egy kis zöldje a fagyokig.

A vajbab még terem, uborka is van egy kicsi, de a paradicsomnak már végképp leáldozott. A jövő évi magokról azonban már gondoskodnom kellett, ezért egypár egészségesnek tűnő darabot a tövén túlérleltem, aztán felvágtam, a magját kinyomtam, szűrőben kimostam, és megszárogattam. Most nem voltam olyan gügye, mint tavaly, hogy törlőpapíron szikkasztottam, ami után a magok mind leválaszthatatlanul felragadtak a papírra, úgy vetettem el őket. Most egy rózsás cseszkó csészealjon száradtak meg. Persze a nemesített paradicsomok magjait (mondjuk az F1-es hibridekét) ilyen formában megszedni nem lehet, mert visszavadulnak, de a piros és sárga koktélparadicsom magjait gond nélkül be lehet gyűjteni házilag.

Idén a paprikaeltevés már felejtős, a dinnye se fog beérni, hát ez egy ilyen pocsék évad. A brokkolik, karfiolok is nagy "potlohók", ember által fogyasztható rész nélkül. Mindegy, legalább a tyúkok jobban tojnak majd kertletakarításkor a nagy lapujaiktól. :-(

A héten öreglányosan bővítgetem majd a teletetőkertecskét, gyomlálgatok, ketchupöt teszek el, körtét aszalok, meg elvetem az őszi mákot. Meg sütkérezek egy kicsit az őszi napsütésben, néha azt is kell... Ja, és még egy madáretetőt szeretnék majd forgalomba helyezni télen, azt is el akarom készítgetni apránként.

Végül szeretettel üdvözlöm hetvennegyedik, hetvenötödik és hetvenhatodik új olvasónkat, Nyözöt, FloraKrit, és Irént ezzel a mahóniavirággal - ami bármilyen furcsa - most nyílt ki!

8 megjegyzés:

  1. Köszönöm, mind a saját, mind a magam nevében. :D
    Mi az a cseszkó?

    Nálatok nem ömlik az eső? felénk a krumplik még a földben, mert a sártól csak dagonyázni lehet, krumplit szántani nem.

    VálaszTörlés
  2. Jaj mégegyet kérdezek! A retek nem lett fás, vagy pudvás? Nekem a másodvetésem mindig az.nem ugyan oda vetek, mert a retek elég jól kiszívja a tápanyagokat, és még se lesz olyan mint tavasszal. Úgy szoktam megoldani, hogy más és más fajokat vetek.nagyon bevált a nyári retek és imádjuk a fekete retket is. A jégcsap retek meg akkor lesz csodaszép ha igazán laza a talaj.

    VálaszTörlés
  3. Én kecsöpöt az idén el se tettem! :-(

    VálaszTörlés
  4. A "cseszkó" a csehszlovák rövidítése... Nem tudom, máshol hogy volt, de mifelénk olyan harmincöt-negyven éve karavánokban mentek ki a népek egy kis baráti országbeli szocialista shoppingolásra a túloldalra. Ez még a "KGST-piacos" idők előtt volt. Ami itt ronda vagy hiánycikk volt, azt mind onnan vették szüleink, suttyomban, sőt forintért. Gyermekkori ruháink, iskolaszerek, cumisüveg, pelenka, főzőedények, rizs, édesség - ezt mind onnan vettük. Ebből van még az a kávéskészlet, amit most használunk, de vannak még olyan gyerekholmik, amiket most is feladtam a leányra, mert divatosak (!) most is, és az anyaguk is olyan! Megvannak még a régi tetra kifogók is, azokat is használtam, amíg Nyunyi kis baba volt, Isten bizony különbek, mint amit manapság lehet kapni.

    VálaszTörlés
  5. Akkor én nem is kísérletezek többet jégcsapretekkel. Habár tavaly elég nagyok lettek, de iszonyú csípősek. A hónaposretkek azonban nekem ősszel sokkal nagyobbak, szaftosabbak és hamarabb is teremnek, mint tavasszal, mindegyik fajta. Érdekes, nem is gondoltam volna, hogy vannak olyan kertek, ahol az őszi retekvetés problémás.
    Hányadika körül veted?

    Andi, tettem el helyetted is tegnap délután! Nyolc fél literes üveggel lett.

    VálaszTörlés
  6. Nagyon irigykedem! Én meg idén tettem el paprikát "piros arany"-szerűnek, majd beírom, ha kikerülnek a dunsztból.

    VálaszTörlés
  7. Köszönet a köszöntésért. Mivel éppen konyhakertelésben töröm a fejemet azt hiszem alaposan is átnézem a nálad történteket, tapasztalatokat... :)

    VálaszTörlés
  8. Mellékesen az off-szálhoz: a "cseszkózás" elsősorban ruházati termékek kapcsán volt annó divatos, pl. tornacipő nagy sláger volt...

    VálaszTörlés