2011. március 6., vasárnap

Csíra-erdő

Bár már régen nem írtam, az nem jelenti azt, hogy teljes semmittevés zajlott… A tél nemigen enged, így a kertben még semmit se csináltam. A lakás azonban teli van különféle méretű magnevelő ládákkal, dobozokkal, kiscserepekkel, spricnis és vízbugyvasztó ásványvizes üvegekkel. A kerti fíling tehát megvan, és ezzel együtt a tennivalók is megszaporodtak.

Idén már én is legnagyobbrészt nagy ívben kerültem a teszkós, olcsó magokat. Inkább kiszámoltam az egy éves alapmag-szükségletet, és a Rédei Kertimagtól egyszerre megrendeltem mindent. S jól tettem, mert idén például a kedvenc retekfajtámat, a Francia reggelit szinte sehol sem lehet kapni! A másik meg, hogy ez kellett ahhoz, hogy rájöjjek, mennyire az olcsó a drága, mert a 30-50 forintos vetőmagok tasakjában alig hörög pár szem, a minőségibb csomagocskákban viszont sokkal több mag lapít. Különösen a ZKI-s termékekre igen jellemző ez, óriási adagok vannak a tasakokban.

Térjünk a lényegre: vetés. Összevakartam az összes ládát, cserepet, betöltöttem földdel, jól bemelegítettem. Először a palántázandó hagymaféléket vetettem el: sarjhagymát, áttelelő pórét, sima póréhagymát, kötözőhagymát, snidlinget, makóit, lila és fehér hagymát, sonkahagymát. Persze még veszek dughagymát is, de mivel olyan jól bejött tavaly a palántáról nevelés, idén már egészen nagy mennyiségű hagymát nevelek így. Olcsóbb is. Magnak valót is fogok hagyni idén, hogy jövőre a sajátomból vethessek. Sajnos a hagymamagoncok kissé hajlamosak a felnyurgulásra, ezért elég furán festenek, de ha a talaj átmelegszik, azonnal ki lehet őket ültetni. Ez aggaszt is egyben, mert a meleg napok még messze járnak, úgy tűnik, és ki is kell szoktatni a növénykéket! Túl sokáig nem tartogathatom a fűtött helyiségben őket továbbra is, mert tisztára eldeformálódnak. De hát ki gondolta volna a vetéskor, hogy ennyire nem bír ideérni az igazi tavasz?

A sugárzóan meleg fűtőtesten, olyan 25 fokon csíráztattam meg egy jókora kaszliban a perui földicseresznyét. A magot még Brnóban vettem, ahol a jószerencse a piacra vezérelt, ott vetőmagokat is árultak. 10 korona volt a jókora csomag mag, ennyiért Magyarországon meg se mutatják. „Óh, ilyet én is termelek már évek óta!” –mondta egyik kebelcimboránk, akivel együtt utaztunk. Hamar ki is faggattam a termesztéséről. Mint kiderült, úgy kell nevelni, mint a fűszerpaprikát, ugyanaz a hő-és talajigénye. Csak sokkal nagyobbra nő meg, illetve lassabban csírázik, így már január végén el kell vetni. Tavaly nem volt jó a termés, mert túl hűvös volt a nyár. "És milyen ízű, hogy lehet elkészíteni?" - kérdeztem. A legjobbtól, mivel a kebelcimbora Győr egyik divatos éttermében séf. Hááát: finom, jó: gyümölcstortán, fagyiban, kandírozva(!) és aszalva. Ha tehát idén megterem, ilyen formában fogjuk falni. Majd receptet kérek. Tíz nappal ezelőtt azonban úgy tűnt, letehetek erről a csemegéről, mert nem kelt, már arra hegyeztem, hogy kivágom az egész kaszlit (ugyebár a kertész egyik erénye a türelem…). Ekkor azonban szédületes csírázásba fogott, ma így néz ki.

Paprika és paradicsom is van kelőfélben. A paradicsomok elég jól keltek, kivéve a Lugas F1-et, ami kipurcant, pedig jóféle magot vettem. Ez éppen a sárga paradicsom. Nyunyi vetette, persze az összes magot egy kupacra, így szét kell majd tűzdelnünk.

Már nem vetek azonban a kidöglöttet pótlandó, mert a paradicsom nekem maga a megtestesült kísértés, és körülbelül másfélszer annyi fajtát vetettem így is el, mint ami az eredeti tervben szerepel. Szóval a Lugas F1 nélkül is lesz paradicsom fúlásig a dolgok eddigi állása szerint.

Két dolog felpiszkálta ugyanis a fantáziámat. Először is, valahol olvastam, hogy mifelénk a kertekből kivadult paradicsomok magjait a Duna szabadon sodorja, és amikor a magas víz után apad, a magokat sorra leteszi a napos homokzátonyokon, ahol azok kikelnek, és vígan teremnek, betegség, permetlé nuku. A terméseik igen aprók, de jó sok van belőlük. Ezek körülbelül olyanok, mint az én félvad házi koktélparadicsomjaim a szedett magból. Ezen kívül még felhajtottam Wild Peru magot is, hogy teszteljem, ezek a vadabb fajták mennyire bírják majd a betegséget meg az éghajlat szélsőségeit.

Más mocorgató tényező is befigyelt. Kolléganőm lengyel származású. Egyszer a zöldségekről beszélgettünk, és ő mondta, hogy a „mamánál”, Lengyelországban milyen más ízű paradicsomokat evett, mint ami idehaza kapható. Az ottani hűvösebb éghajlatra különleges fajtákat nemesítettek ki. Ezek a fajták ott hosszú tenyészidejűnek számítanak, a hazai melegebb klímán azonban egészen különlegesen korainak. (Krakkóban a ribizli augusztus derekán érik!). Három ilyen fajta magját sikerült felhajtanom. Az elképzelésem a következő: paradicsom július végétől van, a fitoftóra is ekkor kezdődik. Azonban ezek a „szubarktikusnak” számító fajták itt elvileg már júniusban teremni fognak! (Merem remélni, hogy a gyakorlatban is…) Ez a Sub Arctic Plenty:

Van egy pikszis zeller is, elég lassan kelt ki. Idén a szárzeller termelésemet leredukáltam felére, mert tavaly olyan sok lett, hogy csak a felét tudtuk feldolgozni. Egy része kint maradt, sőt úgy nézem, át is telelt! A fajta a tavalyi, a Giant Pascal, a mag is maradék, de szépen kikelt.

Igen, a paprikák. Semmi extra, csupa tavalyról ismert, hazai fajta, amelyek szófogadóan csírázgatnak. Idén sokkal melegebb helyen tartom a ládáikat, így a csírázás lényegesen gyorsabb. Vannak fehér paprikák, rengeteg paradicsompaprika, fekete és piros csili,

kápia, édes és csípős almapaprika, kápia, kaliforniai, és fűszerpaprika. Itt a Californian Wonder villantja meg imponáló, borotválatlan, macsós gyökérszőrzetét.


Vannak egy ládában virágnak valók, záporvirág és verbéna. Ezeket Nyunyi gondozza. És van neki még egy dobozkája, ahova elvetette a lejárt szavatosságú vetőmagokat. Íme, a csíraképtelenség kiállítása: holdviola és kokárdavirág, mindkettő három éve járt le…

Bizonyos magok azonban makacsul nem akarnak kikelni. Ezek: a rozmaring, a kúszó eper, a bögrevirág, és egy porció bazsalikom. Utóbbit ma újravetem, a többi még kap türelmi időt.

A vetési és a palántázási módszeremet nem írom le újra, csak azt, hogy még föld kell, és láda, cserép. Még van vetnivaló padlizsán, előnevelendőek a karalábépalánták, csombort se vetettem még. Közben az egész kerti elrendezést fejben gyökeresen átrendeztem; sok újítás lesz idén a kerti munkáknál. Nyunyival kettesben meg szorgosan írjuk a kerti naplónkat. Illetve én írok, ő pedig az illusztrátorom: az üres helyeken csak úgy hemzsegnek a pillangók, katicák, kutyák, macskák, tikok, zöldségek rajzai. Szóval idén se fogunk témák terén szűkölködni, csak megírni legyen időm!

12 megjegyzés:

  1. a rozmaringgal én is kínlódom, habár idén egy (EGY!!!) kicsírázott,
    de a bazsalikommal sose nincs baj, csak az a lényeg, hogy a föld tetejére kell szórni.

    VálaszTörlés
  2. a rozmaringgal én is kínlódom, habár idén egy (EGY!!!) kicsírázott,
    de a bazsalikommal sose nincs baj, csak az a lényeg, hogy a föld tetejére kell szórni.

    VálaszTörlés
  3. RESPECT!
    Lélekben én is mindent csíráztatok, elvetek, palántázok, aztán lélekben elfogyasztok. Majd gyakorlatilag mindent megveszek a boltban. :)
    Ez van, ha az embernek 3 kis cserép jelenti a konyhakertet. :)
    Irigylésre méltó állomány!
    Grat.

    VálaszTörlés
  4. Mit tervezel a Duna sodorta homokzátonyos paradicsomokkal? Szedsz belőlük evésre, vagy csak magnak, vagy...?
    Én meg nem kaptam koktél pari magot :(

    VálaszTörlés
  5. Hát gratulálok az egy csírához, én a biztonság kedvéért két csomaggal vetettem el, abból az eredmény 0,0 növény. A bazsalikomot elvetettem, valamennyi kicsírázott, aztán egycsapásra kidöglött. A kivadult paradicsomok meg azért jók, mert nem betegesek, vésztartalékként nevelkednek azokra az őszi napokra, amikorra már minden más paradicsomféle rég lerohadt. Volt, hogy tíz kilót főztem be a sok apró termésből, mert más már nem volt.

    VálaszTörlés
  6. A verbéna az piros ugye? Mikor virágzik? És meddig?

    VálaszTörlés
  7. Van piros, fehér, rózsaszín is. Egész nyáron virágzik. Minden virágárusnál lehet kapni, de idén megfogadtam, hogy én nevelem ki.

    VálaszTörlés
  8. én eléggé unom már az itthoni bolti magokat, sokkal izgalmasabb neten rendelni, vagy csereberélni. ráadásul sokkal nagyobb a választék, soha nem hallott növények, vagy ismertek ritka változatai jutnak így el hozzám

    kelés:

    a tomatillok jól kelnek, a földicseresznye ami a tomatillo rokona (gondolom a tied is a kicsi sárga) lassabban, és kisebb is. amúgy pl a salsa egyik alapanyaga, sokan szidják hogy nem olyan jó, de én bízom benne, mert elég vadnövény így lehet h ellenálló

    wild bolivian paradicsomból annyi lett hogy nem tudok mit kezdeni vele, wild peru lassabban jött ki, és lassabban is nő. van még egy csomó féle paradicsom magom elég érdekes fajták, de hely nincs

    perzsa bazsalikom, na abból is lett pár, ezzel az furcsaság hogy jó erős ánizs illata van

    paprikákból még csak 1db vad jött ki, ültettem még japán shisitót, és sikerült szereznem lőcsei paprikát, de ezek még alszanak. a lőcsei na az érdekes dolog, keress rá, a terebess oldalán van róla egy írás.

    ja igen és pár éve budán egy villamossínpár között találtunk vadon növő paradicsomot több száz tövet. teljes rejtély.

    szóval vatera, teszvesz, ebay. nagyon állat dolgokat lehet szerezni, drága, meg 5-10 magot küldenek, de ha kikel akkor lesz mag

    VálaszTörlés
  9. Hát én is összevettem minden marhaságot. Le kell állítani magam már, kicsit túl sok lesz, meg a hely is kevés. Most számoltam meg, hogy húszféle paprika lesz, de főleg ezek a húsosabb fajták eltevésre meg friss elfogyasztásra. Csilis fajtákból kevesebb-féle van, mert a csípősért annyira nem rajong a família. A fekete csili viszont ecetben eltéve nagyon finom! Én is rábuktam ezekre az egzotikusabb fajtákra, de úgy nézem, idén csehben meg lengyelben utazom főleg, ami a fajtákat illeti. (Na, vajon miért? :-) Ráadásul odakint egyharmaddal olcsóbbak voltak a magok meg a dughagyma!) Sok hazai fajtát is ültetek azért, mert ezek az agyagban elég magabiztosan teremnek.
    Csereberetársat itt ilyen fajtákra még nem találtam, de a szomszéd néni is sok érdekeset adott, például nem F1 hibrid csemegekukoricát, originál erdélyi csombort és hasonlókat.
    A sínben növő paradicsom se csoda, nekem pl. a Roma Vf meg a koktél általában elveti magát. Régen volt sárga koktél is a kertben magától, de annak fajtja veszett. A piroshoz úgy jutottam hozzá, hogy a szomszédban volt, és a szomszéd átdobálta a rohadt paradicsomot hozzánk.
    Most még telelő, hidegtűrő zöldségekre vadászok, találtam fagytűrő babot, a hagymafélék egész bőségét, telelő káposztaféléket. És még krumplit nem is vettem, meg a dughagyma is kevés, ajajaj...

    VálaszTörlés
  10. Szólhatnál a szomszédnak, hogy hozzám is dobálhatna rohadt koktél paradicsomot!

    VálaszTörlés
  11. Szerintem idén már nem ültet, de ha gondolod, ősszel teszek félre neked magot!

    VálaszTörlés
  12. Ha nem sikerül szereznem magot, vagy palántát, megköszönném!

    VálaszTörlés