2011. április 9., szombat

Ünnepi pillanat

Számomra a csillagos megnólia virágzása a tavasz legünnepibb pillanata.
A vöröses levelű vérborbolyák lassan sövényszerűséggé nőnek össze. Jó tüskések! Még februárban kaptak egy alapos fodrászolást, vagyis alakító-ritkító metszést, úgyhogy már egészen formásak, ahogy őrzik a bejáratot. Bimbójuk bprdó-sárga csíkos, és ami a borbolyafajták különlegessége, porzóik a rovarok által ingerelhetőek, így biztosabb a beporzásuk.
Az őszibarackfánk viszont már elvirágzóban van, sajnos nagyon gyér a virágzása. Annál több virág volt látható a kajszin. Úgy tűnik, lekvárfőzős év lesz.

6 megjegyzés:

  1. Csak azért megyek felétek minden nap, hogy a magnólia illatát érezhessem. Valami egészen csodálatos, olyan finom, mint a körtefavirág illata.
    Nekünk a nektarin is gyönyörűen nyílt, és idén már Nyunyi se szedte le a tetszetős, rózsaszín virágokat. Hamarosan esedékes lesz egy új permetezés levélfodrosodás ellen.

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű a magnóliátok! Nálam sajnos nem marad meg és nem értem miért:-( Évről évre kevesebb virágot hozott, aztán vége lett. De másoknál mindig megcsodálom!

    VálaszTörlés
  3. Nálunk sem ideális a talaj a magnóliának, mert az előkert földje elég agyagos. Nem tudom ez-e a valódi ok, de nagy gödröt ástunk neki, amibe 2X50 liter virágföldet borítottunk. A Bakony az ideális környezet nekik, azt hiszem. Bakonybélen és Tésen sok háznál 10-15 m magas csodálatos fává nőtt magnóliákat látni.

    VálaszTörlés
  4. Én is csináltam a környezetében jó részen teljes földcserét, de így sem mentem vele semmire. Nagyon sajnálom, mert különlegesen szép. Van a környékünkön több helyen is és kétlem hogy mindenhol talajt cseréltek volna alatta:-) Úgyhogy ahol akar, ott meg tud élni.

    VálaszTörlés
  5. Igazad van, Pepi, a földcsere nem embernek való, csak ha nagyon muszáj, akkor csinálnám. Lehet, hogy a rózsaszínre nemesített fajta érzékenyebb? Több ismerősömnél is volt és sorra kidöglöttek. A fehér azonban sok helyen pompázik a környéken, a legagyagosabb talajon, kipufogógázban. Tényleg néha érthetetlen, hogy a legmostohább körülmények közt egy-egy növény milyen szépen virul, máshol meg a legdédelgetettebb sem marad meg.

    VálaszTörlés
  6. Lehet hogy igazad van Ági,hogy a rózsaszín érzékenyebb, az enyém is rózsaszín volt.Mivel ezt írod, lehet hogy egy fehérrel én is bepróbálkozom még egyszer, csak már a helyem igen kevés. De majd egy újabb kertben :-)

    VálaszTörlés