2011. június 13., hétfő

Szent Iván hava



Ebben a hónapban sok tennivalót javasol N. Nagyváthy Szabó János a mi Magyar Házi Gazdaszszonyunknak:

  1. Míg a’ napok hoszszak: a’ fejérruha varrást tovább is egész szorgalommal szükség folytatni, és ebben, ’s a’ jövő Hónapban elvégezni.
  2. A’ Ludaknak ezen időre ismét meg kell jó vigyázással mellyeszteni, hogy a’ tollal együtt bőrök lene szakasztassék. Húsz Lúd egy font pelyhet szokott adni. A’ ’Sibákat Aratás után lehet csak mellyeszteni.
  3. A’ hosszú meleg napokon mindenféle tészta nemeket szoktak a’ Gazdaszszonyok télre készíteni, kiszáraztani, és szellős helyre kosárkákban félre rakni. Nem gondolná az ember, mitsoda nagy könnyebsége az a’ Gazdaszszonynak, hogy a’ téli rövid napokon levesbe való tészta gyurással nem kell az időt tölteni, és a’ tojásis ritka: most pedig elég van.
  4. A’ ruhákat, matratzokat, pelyhes ágyakat most ismét ki kell porozni, és a’ motsokból az erős napfényen kiégetni.
  5. A’ kaszálás békövetkezvén, szénát gyüjteni a’ Fejértselédetis el lehet, ’s el is kel sok házaknál küldeni.
  6. Már illyenkor a’ Rozs is kihányván a’ Búza közt a’ fejét, a’ Gazdát kell abban segíteni, hogy a’ Gazdaszszony házi Cselédjeit küldjeki a’ rozs fejeknek kivágására, és a’ konkolynak kiszaggatására legalább a’ magnakvalóból.
  7. Télrevaló kelt és karalábot most kell vetni, más részről pedig a’ vetemény magokat megszedni, és jövendőre eltenni.
  8. Az aratók tartása a’ Mezei Gazdaszszonynak legtöbb gondot adván, előre kenyérnek való lisztet őrlet, Főzeléket, árpa, és Köleskását, Zsírt, Szalonnát Füstölt-hust, savanyúkáposztát ’s a’ t. előkészít, és a’ Gazdával e’ részben tanátskozik.
  9. Mind ennyi gondjai köztis a’ jó fonó, szövő Gazdaszszony megnézi a Lenjét, és ha azt füvesnek találja, kigyomláltatja, és felállongattatja az eső után.

10. Sok helyen van az a’ szerentse, hogy a’ réteken elegendő köménymagot lehet szedetni; ezt tehát ezen Hónapban elsemis mulatja a’ Gazdaszszony.

11. A’ Tseresnyét, Tengeriszőlőt, és Megygyet a’ téli szükségre most kell szedetni, és kit megszáraztani, kit befőzni, ’s az élésházba félretenni.

12. Sok helyeken szokásban van a’ birkák fejetése, tehát a’ Gazdaszszony most nyomat gomolyát, és azt hordókra túrónak benyomatván, a’ vásárra és a’ nyári munkásoknak tartásáraa öszvegyűjti.

13. A’ bab, és borsó már most folyásnak indulván, a’ Gazdaszszony bab, és borsó karókról tészen rendelést: és a kotlós tyúkokat megülteti, hogy őszi csibéji legyenek.

14. A’ Csibék közül a’ magnak valókat most kell már kijelelni, és a’ kakasokat kappannak herélni.

15. A’ húsos, és szalonnás hórdókat fel kell bontani, ha valamellyik nem rothad, vagy olvad-é? ha olvad, egy két napra kéménybe, a’ hol nem tűzelnek, fel kell aggatni, és ismét elrakni, sőt sósvízzel megis szokás mosni, és így kiszellőztetni.

16.A’ fejős tehenek ezen hónap vége felé megszoktak a’ legelőben szorúlni, és a’ szomjúság miatt tsaponni; tehát a’ Gazdaszszony ennek elejét vegye, a’ teheneket az udvaron hálassa reggel, és estve megitattassa, szájjokat kimosassa, ’s ha lehet megferesztesse, és ’a kertből mindenféle zöldséget haza hordasson nekik estvére, és a’ sót kivált most el ne vonja tőlök egy Hétennis.

17. A’ Süldőket, a’ mennyire lehet, kint kel futkároztatni, és engedni, hogy a’ sárban vizben feredjenek: mert az idő is, ’s vérekis forró lévén, ezen állatok megtsaponnak. Azértis a’ Hidas mellett kerítésnekis kell minden udvarban lenni, és aban sárnak, ’s víznek.

18.Ezen Hónapban már a’ Selyembogarak békötik magokat, és megkivánják magok körül a’ legnagyobb vigyázást.

19.A’ Dinnyét, és ugorkát ezen idő tájben megszokás porhálni, és a’ Sárgadinnyét megherélni. Némelyek a’ fejeskáposztát Junius végével elöször megtöltik

20. Most van az ideje, hogy a’ Gazdaszszony tsigáskertet állíttat vászonból, tsigákat szedet, és azokat még magokat békötik, salátával hízlalja, és télre félreteszi.

21.A’ Hyacinth, Narcis, és Tulipán hagymákat Sz. Iván napkörűl kiszedni szokás, és Sz. Márton napig hűs, szárazhelyen tartani. A Rozmarin ágakatis most már jó lebújtani, de Meggy eczetetis most kel tsinálni.

22. Ez, és a’ következő meleg Hólnapokban a’ tiszta lisztet szükség ritka szitán általejteni, a’ hüvelykes főzelékeket is kirostálni; és a’ meglágyúlt tavalyi Confecteket megszárogatni ’s a’ t.

Atyaégvilág, mennyi tennivaló van felsorolva Gazdaszszonyunk számára! Elolvasni is sok, nemhogy végigcsinálni. Még az, ami rám vonatkozólag megszívlelendő, az is rémesen soknak tűnik.

Az őszre-télre-jövő tavaszra termő káposztafélék ( a lila káposzta és karfiol, pagodakarfiol, leveles, bimbós és áttelelő kel) magjait most fogom a napokban bödönbe vetni, kb. egy hónap múlva kiültetni. Megtanultam, hogy nem vethetem a kert földjébe, mert a bolhák kizabálják már szikleveles korban.

A cseresznyét is le kell szedni, befőttnek. A hétre az időjósok igazi aszalóidőt ígérnek, így előszedhetem a rácsokat, táblákat, amin aszalni szoktam. Idén a cserkó nagyságrendekkel szebb, mint tavaly. Vannak azért hibás szemek, de kukac sokkal kevesebb, és – ami fontos – nem ragad az egész a levéltetvek miatt. Tavaly nemigen tudtunk eltenni belőle, idén valamennyire pótolni tudjuk ezt. És egész héten cseresznyét eszünk!

A babok már tényleg folyásnak indultak. Még vetni akarok kilométerbabot, az is fut, de nem karózgatok. Régen mindig karót használtunk, de az mindig – ha kiszáradt – rendre leszakad. Meg nem akarom, hogy Nyunyi Luke Skywalkert játsszon a karókkal. Viszont van jó erős műanyag spárga odahaza. Egy oszlopot még leásunk, utána annak a tetejét sugarasan kihúzott zsinegekkel veszem körül, és annak a tövébe vetem a babokat. Még sose próbáltam ezt, de láttam különféle változatait más kertekben.

Egetrengető újdonságok a kertben a múlt héthez képest nincsenek. Irdatlan mennyiségű gazt termeltünk le a borsószárral egyetemben, kigazoltuk a krumplit, renováltam a gyengélkedő és begazosodott kordont, felhúztuk az első izmosabb répát, és fejtettük és zabáltuk gyomorfájásig, körömfeketedésig a borsót. Vetettem babot, csemegekukoricát. A héten is ilyen feszített lesz a tempó, helyre kell hozni a kertet, hogy a másodvetések legalább olyan jó feltételekkel indulhassanak, mint a kora tavaszi termények vetései.

4 megjegyzés:

  1. Ági, Hédi! Milyen tapasztalatotok van karfiol ügyben? Fog teremni? Érdemes bíbelődni vele? Én nagyon szeretem, viszonylag sokat palántáztam. Tényleg olyan kényes, igényes, ahogy a nagykönyvben meg van írva?
    Gaztenger az nálunk is van, ha legugolok gazolni, szúrkálja a fenekemet a disznóparéj virága. :)

    VálaszTörlés
  2. Az őszi karfiol elég jól szokott sikerülni, szerintem érdemes kipróbálni. Megbízhatóbban sikerül, mint a tavaszi.

    VálaszTörlés
  3. Érdemes az őszi karfiollal kezdeni, de én úgy tapasztaltam, hogy a pagodakarfiol és a lila kevésbé kényes, mint a klasszikus fehér. Ha ilyenkor elveted a magját, a jövő hónapban kipalántázod, sokat locsolod a melegben, akkor szeptembertől indul fejlődésnek, és október körül lesz karfiolod. Tavaly nekem meglepően jól sikerült. A fehér karfiollal kevésbé sikerült ilyen jól, a másik két fajtának sokkal nagyobb fejei lettek.

    VálaszTörlés
  4. Köszi, akkor még vetek egy kört pagodából. Majd beszámolok róla, melyik és hogy sikerült.

    VálaszTörlés