2012. október 25., csütörtök

Csemegekukorica októberben

Nyersen, főzve, befőzve, megsütve

A másodvetésből a legjobban a csemegekukorica sikerült az idén. Júliusban vetettem be egy 10m2-es darabot egy cső Aranymazsola csemegekukoricával. Tulajdonképpen ekkor vetni egy kicsit kockázatos, de ha megússza a fagyokat, egészen sokáig meg lehet hosszabbítani a kukoricaszezont. Ki akartam használni a kukorica gyomfojtó tulajdonságát is, amely megkönnyíti az ágyás  gyommentesen tartását a következő vegetációs időszakban. Augusztusban semmit sem nőtt, szeptember-októberben két hónapot kellett bepótolniuk a növényeknek. Küzdöttek is nagy igyekezettel. 

A héten nekiláttam a kerttakarításnak, arra számítva, hogy a hétvégén várhatóan beköszönt az első talaj menti fagy. A kukorica volt az első a bemenekítendő termények között. A csövek nanoverseny-esélyes méretűek lettek. 
 Az illatuk viszont frenetikus. Nyersen is csoda finomak, ropogósak, édesek, nyári atmoszférát árasztók. A nagyobb csöveket megfőztük és tegnap este vacsorára mind egy szálig megettük.
Az apraja kapcsán pedig a mesebeli Jancsi és Juliska gyermekevő boszorkányának kétes dicsőségével ismerkedhettünk meg, amennyiben a kukorica gyermeknek lehet tekinteni a cseppnyi csöveket, báre még rajtunk eddig nem állt bosszút semmiféle mitikus kukoricaisten. 
Sós vízben tettem el a kicsikéket, úgy, mint a vizes uborkát: literenként 2 dkg sót tartalmazó vízzel leforrázva, majd a kihűlés után üvegbe nyomogatva, végül a leszűrt-felforrósított lével ismét leforrázva a nyeleket. Ez nem más, mint a méregdrága bébikukorica kissé rusztikusabb kivitelben.  


Legfinomabbak a 1,5-2 cm vastag mini nyelek. A 3 cm-nél vastagabb csövek csutkája már eléggé kemény, azok már inkább csak lefaragva használhatóak. Pizzafeltétként vagy salátában lesz a legízletesebb. Mivel a kukoricákat leforráztam, de nem dunsztoltam, csak a sós víz tartósítja, ezért várhatólag csak néhány hónapig tarthatók el. 
Mai ebédünk, 



6 megjegyzés:

  1. Gyomfojtó tulajdonság?? Erről még sosem hallottam. Eddig azt hittem, én azért hagytam meg a kukoricákat, mert karósbabot vetettem melléjük :))

    VálaszTörlés
  2. ha valakit esetleg érdekelne... református ökogyülekezeti mozgalom indult, önfenntartás, egészséges életmód és táplálkozás, hatékony és korszerű energia és hulladékgazdálkodás témakörben. részletek itt: http://okogyuli.blogspot.hu/

    VálaszTörlés
  3. Minyon, ebben Ági a szakértő, de ezt érdemes elolvasni:
    http://www.permakultura.hu/iras_bela_gyomszabalyozas_muveszete.php

    László, tetszik a blog és a kezdeményezés, sok kitartást és örömet hozzá! Felvettem a bloglistába.

    VálaszTörlés
  4. Minyon, a kukorica istenien fojtja a legmegátalkodottabb gazokat is. Ha gondolod, fényképpel is igazolom neked holnapra! :-)

    VálaszTörlés
  5. Terbe József a téma nagy szakértője, idéztem tőle az alábbi bejegyzésben, nagyon tanulságos, amit ír.
    http://gizgazok.blogspot.hu/2012/05/megint-gaztenger.html

    VálaszTörlés
  6. Idén sem a fő, sem a másodvetésből nem ettünk. Brühühü. Feri mondta is, hogy jövőre hagyjuk. De olyan jó társa volt az uborkának, abból azért szüreteltünk szépen. Jó látni, hogy nektek sikerült.

    VálaszTörlés