2013. január 17., csütörtök

1987 óta nem volt

ekkora hó! Sőt este hatig valószínűleg folytatódik a sűrű hóesés az előrejelzések szerint. A szél pedig komolyan megerősödik, hideget is hoz pénteken.
Már most megérkeztek az első erős széllökések, hordja a havat. Ráadásul szokatlan módon délkeleti irányból, így az általában déli és északnyugati irányból fújó szelekhez tájolt házunk környékét, a bejáratot és a teraszt térdig belepte az apró szemű, de annál sűrűbb hódara.  A legvédettebb kertrészen legalább 30 cm mély a fehér szőnyeg. Meg sem találni a hétfőn ellapátolt ösvényeket. 
 A fenyőkről le kellett ráznom a havat, nehogy megtörjenek a gallyak. A borókát egészen eltemette. 
 A leggyakrabban használt utakat ellapátoltam, hogy meg tudjuk etetni a kutyát és tudjunk tűzifát behozni. Szerencsére volt segítségem :-)  Néhány lapátolós kört még biztos kell tenni estig, de a szél miatt már kizárólag a felnőtteknek.
 Ez pedig a kert. Az útnak nyomát sem lelni, a dombágyás csak kicsi púp.

Szóval itt egy igazi tél, olyan mint a sokat emlegetett régi telek, amikor a szomszédunk gyalog, hólapáttal ásott utat addig a házig, ahol teheneket tartottak, hogy friss tejet hozzon a gyerekeinek, mert a boltban megszűnt az áruszállítás.  Hallgatva a sztorit, ellenőriztem a kamrát, szerencsére van egy heti készletünk...
Hétfőn jött az első, tízcentis adag, és úgy vettem észre, a hó jól lelassította az életet, mindenki gyalog járt, aki egyébként biciklivel szokott, a kisgyerekesek pedig előkapták a szánkót. A napokban esténként nyüzsgött a falu, kis csoportok beszélgettek itt is-ott is. Jó volt na. Sajnos, az idillnek véget vet a várható kétnapos hófúvás.

5 megjegyzés:

  1. Remélem élvezitek! Tavaly mi kapuk -20 fokkal körítve, idén ti.:)
    Nálunk +4 fokos tavasz van, hallgatom a cinkék nyitnikélését, csak ne lennék lusta sétálni egyet. Rám férne a friss levegő.
    Szemmel tartalak titeket, vigyázzatok magatokra!

    VálaszTörlés
  2. Itt bizony nincs nyitnikék, előbb töltöttem az etetőt, a madarak ki sem merészkednek. Tegnap könnyelműen elindultam tömegközlekedéssel Győrbe, a busz egy órát késett, mivel a mosonmagyaróvári Mol kútnál először ki kellett húzni az árokból... Vörös riasztás van, újra hull a hó. Át is megyek tesómhoz, hogy nem fagyott-e még meg... :-)
    Jaj, az az 1978-es tél! Emlékszem, hogy a WC befagyott a fürdőszobában, a vasalóval olvasztottuk ki a csövet, de volt egy hentes ismerősünk, aki gázpörzsölővel. A templom mellett a nénik hóalagútban mentek a misére, mert 4 méteres hóakadály volt az úton meg a járdán. Nem volt iskola.
    Ekkora jégcsapokat már nem láttam évek óta a tetőn, mint amelyek most csüngenek. Itt a tél, na! Az enyhülés sem lesz valami tartós, utána megint hideg és hó.

    VálaszTörlés
  3. Hát, még csak a tél közepén járunk, bár Feri azzal (is) szórakozik, hogy figyelgeti a népi jóslásokat, és azok szerint idén rövidebb és enyhébb lesz a tél, mint tavaly, tavalyelőtt.

    Na de, most nálunk is örülnek a mókik, tapadnak az ablakra, itt is esik vmi, nedves, nehéz, tapadós hóféle. Tavaly nálunk a konyhában fagyott be pár napra a hidegvíz, de alagutat nem kellett ásni.:)

    VálaszTörlés
  4. Halászi és Mosonmagyaróvár közt lezárták az utat.

    VálaszTörlés
  5. Nálunk csak mutatóban van egy kis hó. Pedig úgy vártam, hogy végre megérkezzen a rendes tél.

    VálaszTörlés