2013. január 31., csütörtök

Mire jó a fahamu?

A háztartásban:


1. Kályhaüveg tisztítására magasan veri az összes bolti szert. Nedves szivacsot elég belemártani a kályha alján maradt hamuba, azzal pillanatok alatt gyönyörűen letisztul a hőálló üvegre rakódott (akár egy hetes) korom.

2. Edénysúrolószer. A dédik homokkal együtt csak ezzel súroltak, aztán kiöntötték a fűbe, ami talán a fűnek is jót tett. Kültéren, bográcsoknál és grillezőknél kiváló ez a módszer, beltérben is jó lehet, de a lefolyócsöveknek nem biztos, hogy használ. 

3. Színes szennyeződésekre a bútorokon pl. zsírkréta, filctoll, kajafoltok,  jó súroló a hamuba mártott nedves szivacs.

4. Mosólúg. 1 rész fahamut 4 rész vízzel kell leforrázni, majd egy éjszakán át ülepedni hagyni. Két decilitert célszerű ebből a mosógépbe önteni, de inkább csak a fehér ruhákhoz, mert fakít!

5. Folyékony mosógél (Antalvalis recept. Mókás az antalvalis közösség, nem mulasztom el, hogy bemerüljek a kommentekbe, főleg a vaskalaposak meg a fanatikusok miatt, de ez a mosós oldal most nagyon jó, klassz kis mosóműhely, beleértve a rákkeltő fahamuval való riogatást is.)

6. Káliszappan: hamulúgból olajjal főzve készül, a festők régi festéket mosnak le vele.

7. A káliszappan a szobanövényekre a legjobb kíméletes pajzstetűirtószer.

8. Fakezelőszer és fafesték: az Alpokban a kerítéseket néhány évente forró hamulúggal kefélték át, ettől lettek szép sárgásbarnák. 

9. Mosószappan főzhető belőle diszózsírral, vagy akár tisztálkodásra alkalmas szappan, jól kisózva.  Volt a fent emlegetett oldalon egy könnyen elkészíthető mosószappan hideg eljárással, tehát nem hamuval, hanem marólúggal, belinkelem, mert hasznos. 

A kertben:
10. Káliumtrágya -de csak óvatosan! A talaj pH-ját szabályozni lehet vele. Ezzel kapcsolatban az a tapasztalatom, hogy tavaly és tavalyelőtt jó bőven adagoltuk a hamut és borzasztóan ellúgosítottuk a kertet. A palántázott növények kibírták, de a helybe vetetteknek megártott, a csíranövénykék kikeltek, de sok elpusztult vagy megbetegedett a maró, lúgos talajban. Főleg a sárgarépa, a saláták és a hagyma szenvedte meg a túlhamuzást, pedig elvileg csipázzák a kálit. Idén bízom a sok bedolgozott komposztban meg a lágy esővízben, talán ezek javítanak a helyzeten. 
Az akáchamu a kevésbé lúgosak közé tartozik. A komposzt közé átforgatáskor mérsékelten adagolva mintha porcukrot szórnánk,  már  nem ártalmas.

11. Út- és járdaszóró anyag jeges napokra. Egyben trágyázzuk is azokat a részeket, amerre lejt a járda. 

12. Csigariasztó, az ágyások körbeszórására alkalmas.

13. Krumplibogár-riasztó. Inkább megelőzésre, erős inváziónál már nem sokat ér. 

14. Káposztalégy, káposztalepke első nemzedékét is riasztja, vékonyan a növényekre szórva.

15. Palántaneveléskor enyhébb palántadőlés gombafertőzésnél lehet kevés fahamut szórni a talaj tetejére, kombinálva az alsó, felszívatós öntözéssel.

16. Mama tyúkólába patkányok költöztek, a tojófészkek alá telepedtek be. A mama kiugrasztotta őket és a gödrüket jó vastagon beszórta hamuval. Napok alatt eltűntek a tyúkólból a patkányok.


Ti mire használjátok még, mik a tapasztalataitok?

Források: Beszélgetések az önellátásról, antalvali.com

12 megjegyzés:

  1. Valahol olvastam, hogy földibolha ellen jó. Remélem jól emlékszem a sóskát rágták szét. Nos, megszórtam a sóska mellett, s eltűntek. Nem igazán vagyok még képben, nálunk agyagos a talaj, ez mennyire viseli el, mert bizony meg-megborogattam vele a földet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha ezt tavaly tudom,kevesebbet szenved a karalábém.

      Törlés
  2. Én például-egy kis parázzsal keverve-gyönyörűen ki tudom égetni a kukát.....:):)

    VálaszTörlés
  3. Krumplibogár ellen kipróbáltam. Tényleg nem rossz! De ha egyszer beindultak, akkor sajnos már nem használ.
    Köszi, hogy így összegyűjtötted ezeket a hasznos infokat!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Anyuék szomszédjában csinálta a fahamus vízzel, seprűvel való bőséges beszórást a bácsi, amikor már a krumpli zöldjének a nagy részét lerágták a lárvák. Kipusztult a krumplija egy hét alatt.

      Törlés
  4. Amikor az utolsó bejegyzést olvastam, rögtön az eszembe jutottál: http://www.permaforum.hu/permaforum/index.php/hu/forum/29-Minden-m%C3%A1s-T%C3%A1rsalg%C3%B3/814-Mit-csin%C3%A1ljunk-a-fa-hamuval?limit=6&start=30#4207

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elolvastam a topikot, sok újdonság volt benne, főleg az utolsó kettő, a fészerépítős meg a vasgáliccal semlegesítés és azzal való trágyázás. Nem semmi!

      Törlés
    2. Illő tisztelettel idézem ide a fórumból Baji Béla szavait:

      Ha netán beleuntál a szappanfőzésbe:
      A fahamu kitűnő talajjavító anyag, csak semlegesíteni kell a lúgosságát. Ha vasgálicot adsz hozzá, akkor a hamulúg karbonátját a vas kicsapja, először zöldes vasII karbonát keletkezik, mely ha levegőn áll, vasIII karbonát, közismertebb nevén rozsda keletkezik. Mellette a kalcium, káliun, és a magnézium szulfát sói. Ezek semlegesek, vagy savanyúak. Ha ezt az anyagot porrá töröd, és a komposztba szórod, akkor mindezeket az elemeket, valamint temérdek nyomelemet a huminsavak a növényed számára felvehetővé teszik.
      Tehát a recept: Végy egy vödör száraz fahamut. Töltsd kb fel 3/4 részig vízzel.) Az így kapott tejfölsűrűségű pépbe szórjál 4-5 marék vasgálicot, és keverd jól el.(Savanyú talajon 1-2 marék is elég, sőt Nyugat-Dunántúlon egy darabig szórhatod direktben is.) Szárítsd ki napon, annyira, hogy morzsolható legyen. Ha ezután újra napra teszed, hogy teljesen megszáradjon, teljesen porrá törheted, mely rozsdaszerű, barna lesz. (célszerű a fahamut télen át gyűjteni, fóliával takarni, hogy eső ne érje, és a fenti műveleteket nyáron elvégezni) Üdvözlettel: Baji Béla

      Törlés
  5. Tapasztaltabbak minden tisztítási funkcióra tudnak kotyvasztani valamit hamulúgból (mosószer, mosogatószer, háztartási tisztítószer, szappan)

    http://drmi.blogger.hu/2011/04/21/a-szappan-es-a-sokoldalu-fahamu

    http://ordogkonyha.blogspot.hu/search/label/hamulúg

    VálaszTörlés
  6. én is akáccal fűtök, az idén már nem fogom kidobni a hamut :-)

    VálaszTörlés
  7. minden évben használom kazánomban elégetett AKÁC fahamut nagyon jó a véleményem. Javaslom módjával használni. Listát készítettem mire JÓ és
    milyen növény alá nem. Használom kiszórva a növények közzé és vízben áztatva is.

    VálaszTörlés